Cat de contagioase sunt infectiile bacteriene?

Bolile infectioase sunt cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. De data aceasta vom dezbate subiectul infectiilor bacteriene. Bacteriile sunt microorganisme care pot fi inofensive, dar pot fi si daunatoare sanatatii. Bacteriile patogene sunt cele care declanseaza boli.

 

Bacteriile patogene sunt infectioase, adica odata ce patrund in organism, provoaca aparitia bolii. Este important de mentionat, insa, ca nu toate bacteriile patogene sunt contagioase, adica nu toate se transmit de la o persoana la alta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectiile bacteriene pot aparea la nivelul gatului, plamanilor, intestinelor si nu numai. Acestea se pot trata cu antibiotice.

In general, persoana infectata devine contagioasa imediat ce apar simptomele. De pilda, in cazul infectiei bacteriene in gat sau al tusei convulsive, pacientul este contagios imediat ce are simptomele.

Cand nu mai e contagios pacientul cu infectie bacteriana?

La o anumita perioada dupa inceperea administrarii tratamentului cu antibiotice, pacientul nu mai este contagios. Perioada aceasta difera in functie de infectia bacteriana de care sufera pacientul. De pilda, in cazul infectiei bacteriene in gat, la 24 de ore dupa inceperea administrarii antibioticelor, bacteria nu mai poate fi transmisa, iar pacientul nu mai e considerat contagios.

Insa in cazul infectiilor bacteriene mai grave, cum ar fi infectia cu Chlamidia, pacientul bolnav nu va mai fi contagios abia dupa 7 zile de tratament cu antibiotice.

Dupa stabilirea diagnosticului de infectie bacteriana, medicul iti va spune exact pentru cat timp vei mai fi contagios. In aceasta perioada, protejeaza-i pe cei dragi tie si fa tot posibilul pentru a nu le transmite boala.

Cele mai contagioase infectii bacteriene

Infectiile bacteriene pot fi atat minore – infectia urechii de pilda, cat si severe – meningita sau encefalita.

Iata insa care sunt cele mai frecvente infectii bacteriene:

Salmonella – infectia cu aceasta bacterie este asociata cu consumul unor alimente contaminate. Insa odata infectat, pacientul devine contagios, intrucat bacteria se poate transmite prin materiile fecale. Persoanele care au aceasta infectie trebuie sa respecte cu strictete regulile de igiena, pentru a nu transmite bacteria si altora.

E. coli – aceasta bacterie se regaseste in flora intestinala, insa unele tulpini pot cauza boli gastrointestinale.

Tusea convulsiva – denumita pertusiss, tusea convulsiva este o boala respiratorie foarte contagioasa. Bacteria se imprastie pe calea aerului, prin micile particule de saliva eliminate in timpul stranutului sau tusei. Inhalarea acestor particule sau atingerea unor obiecte contaminate si apoi punerea mainii la gura sau la nas determina infectarea.

 
 

Chlamydia – este o infectie bacteriana cu transmitere sexuala, care se poate transmite insa si la nastere, de la mama la fat.

Ce infectii bacteriene NU sunt contagioase

Exista si infectii bacteriene care nu sunt contagioase, intrucat nu se raspandesc de la o persoana bolnava la alta, ci prin alte cai.

Boala Lyme, de pilda, se raspandeste prin muscatura de capusa, ceea ce inseamna ca nu este contagioasa.

Boala zgarieturii de pisica nu este nici ea contagioasa, ci se transmite prin zgarietura sau muscatura unei pisici.

Tetanosul este o alta boala bacteriana care nu se transmite de la o persoana la alta, ci se ia din mediu. Mai exact, bacteria care cauzeaza aceasta boala poate patrunde printr-o leziune de la nivelul pielii. De aceea, dupa accidente, muscaturi de animal sau zgarieturi cu metale, medicii recomanda vaccinul antitetanos.

Botulismul se face in urma contractarii bacteriei prin mancarea contaminata sau prin patrunderea bacteriei printr-o rana.

Cum se trateaza infectiile bacteriene

Tratamentul de baza pentru infectiile bacteriene consta in antibiotice. Acestea se vor administra exact asa cum a recomandat medicul, nici mai mult, nici mai putin, pentru ca altfel creste riscul de dobandire a rezistentei la antibiotice.

Pe perioada infectiei bacteriene si nu numai, se recomanda respectarea regulilor de igiena cu strictete.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0