Tusea convulsiva (magareasca) la copii - tratament & remedii naturiste

Tusea convulsiva, cunoscuta in popor sub denumirea de tuse magareasca, mai poarta si denumirea de pertussis. Aceasta este o boala infectioasa cauzata de bacteria Bortella pertussis si afecteaza, in general, bebelusii mai mici de 6 luni, dar si copiii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani.

Principalul simptom al tusei convulsive este tusea, care se manifesta in episoade severe, iar sunetele scoase de copil in timp ce tuseste pot fi asemuite cu cele produse de un magar – de aici si denumirea de tuse magareasca pe care aceasta afectiune si-a capatat-o in popor.

Cauze tuse convulsiva

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand o persoana care sufera de tuse convulsiva tuseste, stranuta sau rade, mici particule de saliva care contin bacteria Bortella pertussis se raspandesc in aer. Asta inseamna ca orice persoana expusa la aerul contaminat poate dezvolta tuse convulsiva.

In prima faza, bacteria patrunde la nivelul cailor respiratorii, apoi se ataseaza de mucoasa care captuseste plamanii. In timp, apare inflamatia, care determina principalul simptom al acestei afectiuni – tusea persistenta.

Tusea convulsiva poate sa apara la orice varsta. Aceasta dureaza timp de 3-6 saptamani.

Simptome tuse convulsiva

In general, semnele si simptomele acestei boli pot fi confundate cu cele ale unei banale raceli. Este vorba despre:

  • Rinoree (n.r. secretii nazale)
  • Stranut
  • Tuse
  • Febra mica

Dupa 1-2 saptamani de la debutul simptomelor, tusea incepe sa fie productiva. Tusea se manifesta episodic si o criza de tuse poate dura mai bine de 1 minut. Uneori, copiii se inrosesc sau invinetesc la fata din cauza tusei.  Copiii mai mici de 6 luni sunt expusi riscului de complicatii severe ale tusei convulsive, de aceea se recomanda internarea acestora.

Diagnosticare tuse convulsiva

Daca banuiesti ca cel mic sufera de tuse convulsiva, du-l la medic. De asemenea, atunci cand tusea copilului persista in ciuda tratamentului administrat, ar putea fi vorba despre tuse convulsiva.

Apeleaza de urgenta la ajutor medical daca cel mic respira foarte greu si buzele incep sa i se invineteasca.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul va face anamneza, examinarea fizica, analize de sange, precum si analize ale secretiilor nazale. E posibil ca bacteria care provoaca tusea convulsiva sa nu fie detectata la analize – acest lucru se petrece daca tusea e mai veche de 3 saptamani ori daca pacientul a administrat antibiotice inainte de recoltarea secretiilor.

Tratament tuse convulsiva

Daca tusea convulsiva este diagnosticata in stadiu incipient, antibioticele pot trata cu succes aceasta conditie si simptomele sale. Mai mult decat atat, antibioticele vor impiedica bacteria sa infecteze si alti copii.

Este, de asemenea, foarte important sa nu administram celui mic medicamente antitusive sau expectorante intrucat acestea nu sunt eficiente in tratarea tusei convulsive.

Tratamentul recomandat de medic trebuie administrat exact asa cum a prescris medicul.

Complicatii tuse convulsiva

Tusea convulsiva este periculoasa la bebelusii mai mici de 6 luni intrucat creste considerabil riscul de complicatii.

Din cauza tusei convulsive, e posibil ca cel mic sa verse, sa aiba probleme de respiratie sau sa fie epuizat.

Ce faci pentru a preveni tusea convulsiva

Daca te ingrijorezi la gandul ca cel mic ar putea suferi de tuse convulsiva, e bine sa stii ca exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni aceasta afectiune.

Exista vacin antipertussis. Imunizarea se face la recomandarea medicului, cu acordul parintilor.

De asemenea, copiii care intra in contact cu persoane care sufera de tuse convulsiva trebuie dusi de urgenta la medic pentru a verifica daca bacteria a fost deja contractata si pentru administrarea tratamentului pe baza de antibiotice, daca este cazul.

Copiii care primesc diagnosticul de tuse convulsiva nu vor mai intra in contact cu alti copii timp de 3 saptamani, astfel incat sa se previna raspandirea infectiei.

Remedii naturiste tuse convulsiva

Fiind o afectiune cauzata de o infectie bacteriana, remediile naturiste trebuie folosite in paralel cu tratamentul medicamentos, nu pe post de unic tratament.

Ceaiurile si supele de pui pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor neplacute specifice tusei convulsive. Siropurile de ceapa si cel de ridichi pot ameliora, de asemenea, simptomele tusei convulsive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0