Cancerul ovarian - necesitati si perspective

Cancerul ovarian ramane o problema de sanatate publica datorita descoperirii acestei afectiuni, inca in stadii avansate. Cauzele sunt multiple si rezida, probabil, din lipsa simptomatologiei pentru o perioada destul de mare de timp.

In ultimii ani, in abordarea cancerului ovarian avansat sau metastatic progresele sunt indiscutabile. In aceste stadii de boala avansata sau metastatica in general se recurge, in prealabil, la chimioterapie neoadjuvanta. In ciuda progreselor semnificative in chimioterapia neoadjuvanta, interventia chirurgicala citoreductiva ramane placa turnanta a tratamentului cancerului ovarian si in pofida controverselor legate de utilitatea limfadenectomiei pelvine interventia chirurgicala in cancerul ovarian trebuie sa fie cat mai extensiva. O citoreductie cat mai buna (ceea ce inseamna boala reziduala minimala) reprezinta premisa unei evolutii pozitive. De aceea se recomanda ca acest tip de chirurgie sa fie efectuat in centre de excelenta in chirurgia ovariana, care presupun echipa chirurgicala antrenata pentru interventie chirurgicala abdominopelvina extensiva, cu rezectie maximala a peritoneului si biopsii seriate ale acestuia din locuri greu accesibile ale acestuia asa cum sunt cupolele diafragmatice sau firidele parietocolice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ceea ce priveste terapia sistemica, standardul de aur ramane inca chimioterapia pe baza de saruri de platina. In general, cancerul ovarian este un cancer chemosenzitiv ceea ce inseamna raspunsuri terapeutice semnificative la chimioterapie, de foarte multe ori cu evidentierea unui raspuns complet. Ramane in actualitate, de asemenea ideea de chimioterapie intraperitoneala, care inseamna administrare de chimioterapice direct in cavitatea abdominala, cu un raspuns terapeutic semnificativ si la pacienti selectionati. Acest gen de chimioterapie nu poate fi efectuat de rutina si ramane apanajul centrelor de inalta performanta in aceasta patologie.

Din pacate, in evolutie, multe cancere ovariene devin refractare la chimioterapia clasica ceea ce inseamna in continuare o mare problema din punct de vedere terapeutic.Un procent limitat de cancere ovariene sunt refractare de novo, ceea ce inseamna ca orice tentativa de chimioterapie sistemica este sortita esecului de la bun inceput.

In ultimii ani studiile clinice s-au axat pe asocieri intre chimioterapia standard si inhibitori ai factorului de crestere endotelial vascular(VEGF). Din aceasta clasa de medicamente in acest moment este de notorietate Bevacizumab, molecula folosita cu succes in terapia cancerului colorectal, pulmonar, mamar si renal metastatic. Desi asocierea acestuia cu chimioterapia nu a adus beneficii semnificative in ceea ce priveste supravietuirea generala, totusi, supravietuirea fara progresia bolii a inregistrat cresteri semnificative in cancerele ovariene inoperabile sau in cele recidivate. Utilizarea Bevacizumab in scop neoadjuvant alaturi de chimioterapie nu a adus beneficii semnificative in ceea ce priveste rata de raspuns complet motiv pentru care aceasta asociere nu este recomandata de rutina decat la pacienti selectati.

 

 

La ora actuala tot mai multe studii s-au axat pe inhibitori VEGF in cancerul ovarian recidivat sa refractar, cu aparitia de generatii noi de asemenea molecule, cu varf de lance in acest moment Cediranib.

In ciuda unui raspuns terapeutic initial foarte bun la terapia standard, imensa majoritate a cancerelor ovariene recidiveaza. Abordarea recidivei ramane diferentiata in functie de intervalul de timp scurs de la momentul interventiei chirurgicale sau de la ultimul tratament sistemic administrat. Se mentine inca alegerea intervalului minim de 6 luni de la ultima terapie pentru a caracteriza recidiva drept chemosensibila sau chemorezistenta. Desigur,acest interval este discutabil si nu sunt argumente forte si logice de a considera boala sensibila sau rezistenta in functie de acest etalon, desi el se mentine. La ora actuala, odata cu perfectionarea biopsiilor lichide, si mai ales a tehnicilor de interpretare a rezultatelor, se poate identifica chemosenzitivitatea celulelor tumorale in orice moment al evolutiei bolii. De asemenea, perfectionarea tehnicilor de identificare a ADN tumoral prin numaratoarea celulelor tumorale circulante, permite o identificare cu mult mai precoce a recidivei, cu mult inaintea recidivei certificata imagistic.

Terapia target a reprezentat o adevarata revolutie in cancerul ovarian. Principala tinta este reprezentata de ADN defectiv iar principalii agenti target sunt reprezentati de inhibitorii PARP cu principalul exponent al clasei Olaparib. Indicatia terapeutica ramane cancerul ovarian recidivat, sensibil la platina cu mutatii BRCA1 si BRCA2. In cazul terapiei de mentenanta cu Olaparib supravietuirea fara progresia bolii a inregistrat progrese semnificative, existand paciente inalt responsive care raman pe aceasta terapie luni sau chiar ani de zile.

Cum la ora actuala exista un adevarat boom in privinta imunoterapiei in cancer, nici cancerul de ovar nu putea scapa de atentia cuvenita. Practic, desi cancerul ovarian nu este recunoscut drept un cancer imunogen, o serie intreaga de studii clinice cerceteaza imunoterapia in aceasta directie, iar rezultatele preliminare sunt incurajatoare. O atentie speciala este acordata cancerelor ovariene refractare de novo la chimioterapie care raman in continuare o problema terapeutica. In acest context, ca si in cazul cancerului mamar triplu negativ, imunoterapia ar putea deveni urmatorul standard terapeutic. Ramane ca timpul sa demonstreze acest lucru.

Genomica si proteomica face ca la ora actuala sa putem sti din ce in ce mai multe despre fiecare tumora in parte. Aceasta inseamna o caracterizare genetica cat mai larga si terapii individualizate in functie de tipul sau tipurile de mutatie specifice fiecarui pacient, la debutul terapiei dar zi pe parcursul tratamentului si schimbarea terapiei in functie de rezistenta terapeutica instalata la o molecula sau asocieri de molecule.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0