Boli care se acutizeaza pe timp de iarna

Sezonul rece acutizeaza anumite boli, agravand simptomele specifice ale acestora. Lipsa luminii naturale, temperaturile scazute, vantul puternic si ninsoarea sunt factorii care contribuie la agravarea unor boli.

Gripa

Intre lunile noiembrie si martie, virusurile sunt mult mai usor de transmis, umiditatea si temperaturile scazute favorizand raspandirea acestora. Asadar, sansele sa ne pricopsim cu gripa sunt mult mai mari in timpul iernii. De asemenea, si forma gripei este una mai agresiva in timpul iernii, simptomele specifice acesteia fiind mult ma accentuate in acest anotimp.

Astmul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aerul rece faciliteaza si chiar agraveaza simptomele astmului, printre care dificultatile intampinate la respiratie, precum si respiratia suieratoare. Frigul cauzeaza si bronhoconstrictie, adica ingustarea diametrului bronhiilor, ceea ce ingreuneaza si mai tare respiratia astmaticilor.

Artrita

Chiar daca nu exista suficiente dovezi de natura stiintifica in acest sens, pacientii diagnosticati cu artrita sustin ca iarna le acutizeaza simptomele. Dr. James Fant, profesor in cadrul Universitatii Carolina de Sud, sustine ca temperaturile scazute determina muschii sa se contracte, punand presiune pe nervi, ceea ce duce la aparitia durerilor. Mai mult decat atat, in timpul iernii, oamenii au mai putina activitate fizica, iar acest lucru face ce articulatiile sa devina rigide si dureroase.

Bronsita

Bronsita, boala care consta in inflamatia cailor aeriene ce duc la plamani, apare de cele mai multe ori ca o complicatie a unei banale raceli sau a gripei. Cel mai comun simptom al bronsitei este tusea persistenta, care poate dura de la cateva zile, la cateva luni.

Frigul specific sezonului rece nu numai ca favorizeaza aparitia bronsitei, dar ii acutizeaza simptomele si incetineste vindecarea acesteia.

Psoriazisul

Psoriazisul, boala dermatologica cronica, este de vina pentru zonele in care pielea se descuameaza si se inroseste in anumite zone. Studiile realizate in ultimii ani au scos la iveala faptul ca psoriazisul poate fi activat sau agravat de vremea rece, pe langa alti factori precum stresul, infectiile din organism ori exfolierea agresiva a pielii.

Depresia

Pacientii care au suferit la un moment dat de depresie, sau care sufera inca, se confrunta pe timpul iernii cu o acutizare a simptomelor acestei tulburari psihice. Putinele ore de lumina, frigul si lipsa activitatii fizice ii fac pe acestia sa se afunde si mai tare in gandurile depesive in acest anotimp.

Infectiile la nivelul urechilor

Potrivit studiilor realizate de specialisti, infectiile la nivelul urechilor sunt mai comune pe timpul iernii, mai ales in randul copiiilor. Umiditatea si temperaturile scazute sunt vinovate pentru acest lucru.

Pneumonia

In timpul iernii suntem mai predispusi la pneumonie. Infectia de la nivelul plamanilor apare in urma contaminarii cu virusul care o transmite, virus care se raspandeste mult mai usor in sezonul rece. Si simptomele pneumoniei sunt mai accentuate in timpul acestui anotimp, asta pentru ca pneumonia ingreuneaza respiratia, iar frigul nu va face altceva decat sa contribuie la dificultatile ce apar la nivelul cailor respiratorii.

Tusea convulsiva

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cunoscuta in popor sub denumirea de tuse magareasca, tusea convulsiva este, de fapt, o infectie a cailor respiratorii, determinata de contactarea virusului Bordetella pertussis. Tusea convulsiva este agravata de conditiile climaterice dificile, specifice iernii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0