Boala zgarieturii de pisica: simptome si tratament

Boala zgarieturii de pisica, cunoscuta si sub denumirea de boala ghearelor de pisica, este cauzata de infectia cu bacteria Bartonella henselae. De regula, pisicile nu sunt agresive daca nu se simt atacate, de aceea ar trebui sa manifesti precautie fata de o pisica pe care nu o cunosti si chiar daca te viziteaza des si se bucura cand ii oferi mici recompense, evita sa o iei in brate sau sa o bagi cu forta in casa, intrucat te poate zagaria si musca, transmitandu-ti astfel infectia bacteriana. Pisicile au o psihologie diferita fata de caini, dornici de atingerea omului dar asta nu inseamna ca nu manifesta afectivitate fata de dvs.Insa, atfel... Poaate  ca de aceea a fost "dotata " cu placutul "tors".

 

Cauze boala zgarieturii de pisica

Aproximativ jumatate dintre pisici sunt purtatoare ale acestei bacterii la un moment dat, insa nu prezinta simptome, pentru ca Bartonella henselae nu imbolnaveste pisicile.Cea mai frecventă cale de transmitere a B. henselae între pisici este prin puricii Ctenocephalides felissau fecalele acestora în care bacteriile pot supraviețui cel puțin nouă zile. Controlul puricilor pare a fi singura modalitate eficientă de a preveni infectarea pisicilor. Utilizarea antibioticelor pentru a trata pisicile clinic sănătoase infectate cu B. henselae este controversată, deoarece bacteriemia poate persista timp de 22-33 săptămâni la pisicile infectate experimental. Cu toate acestea, pisicile pot fi  tratate cu doxiciclină daca sunt bacteriemice și cand proprietarii solicita,

 

Insa zgarietura sau muscatura unei pisici purtatoare a bacteriei poate cauza boala zgarieturii de pisica la om.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta bacterie poate patrunde in organismul uman si daca pisica infectata linge o rana deschisa a omului.

Simptome boala zgarieturii de pisica

Abia la 14 zile dupa ce bacteria patrunde in organism, apar semnele infectiei. Zona infectată poate apărea umflată și roșie, cu leziuni rotunde, ridicate. O persoană cu CSD poate avea, de asemenea, febră, dureri de cap, apetit scăzut și epuizare. Mai târziu, ganglionii limfatici ai persoanei de lângă zgârietura sau mușcătura inițială se pot inflama, devenind sensibili sau durerosi.

In prima faza, portiunea de piele cu care a intrat in contact pisica se inroseste si devine dureroasa. Pielea este calda la atingere si poate aparea puroiul.

Alte simptome sunt:

  • Febra
  • Durerile de cap
  • Pierderea apetitului
  • Oboseala
  • Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gatului ori axilei.

 

La persoanele cu un sistem imunitar slabit, boala aceasta poate cauza probleme mai grave. Pacientii cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente ce le slabesc sistemul imunitar ar trebui sa evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie. Intr-un număr mic de cazuri, boala zgârieturii de pisică poate provoca edem cerebral sau infectarea inimii. Asemenea infecții pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător. Insa, majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc grav de la zgârietura de pisică sunt imunocompromiși.

Imediat ce observi aceste simptome, mergi la un consult de specialitate. Medicul va stabili diagnosticul si iti va oferi o serie de indicatii pentru vindecarea rapida.

Diagnosticare boala zgarieturii de pisica

Daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre boala zgarieturii de pisica, va face examinarea fizica, precum si analiza de sange PCR (reactia de polimerizare in lant), astfel incat sa depisteze bacteria B. henselae in organism.

Complicatii boala zgarieturii de pisica

In general, boala zgarieturii de pisica se trateaza de la sine, in cateva zile, insa exista si situatii mai grave, in care pot aparea complicatii precum:

Encefalopatia – daca bacteria ajunge la creier, apare aceasta complicatie ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului.

Neuroretinita – inflamatia nervului optic si a retinei este o alta posibila complicatie a bolii zgarieturii de pisica. Aceasta apare daca bacteria ajunge la ochi. Vederea incetosata cauzata de neuroretinita dispare odata cu vindecarea infectiei.

Osteomielita – aceasta infectie bacteriala osoasa apare daca bacteria luata de la pisica ajunge la nivelul sistemului osos. Daca aceasta produce daune severe, poate fi necesara amputarea unui membru.

Cand e cazul sa apelezi de urgenta la medic?

 
 

Daca ai fost zgariat sau muscat de o pisica si ai urmatoarele simptome, mergi la medic de urgenta:

  • Inflamarea ganglionilor (pot aparea si durerile la atingere in zona acestora)
  • Leziunea cutanata nu se vindeca
  • Leziunea cutanata prezinta semnele unei infectii
  • Apare febra
  • Stare generala de rau.

 

Este important sa mergi la medic mai ales daca te afli intr-una dintre categoriile de pacienti cu risc crescut de complicatii – adica ai sistemul imunitar slabit.

Tratament boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica nu este o afectiune grava si, de cele mai multe ori, nu e necesar tratamentul.

In cazul pacientilor cu sistemul imunitar compromis, medicul poate folosi tratamentul cu antibiotice. În unele cazuri, tratamentul cu antibiotice precum azitromicina poate fi de ajutor. Pot fi utilizate alte antibiotice, inclusiv claritromicină, rifampină, trimetoprim-sulfametoxazol sau ciprofloxacin

Leziunea cutanata se va vindeca in 1-3 saptamanai. Ganglionii limfatici vor reveni la dimensiunile normale in 2-4 luni.

Prevenire boala zgarieturii de pisica

In primul rand, limiteaza contacul cu pisicile care te-ar putea zgaria. Daca ai pisici acasa, nu le invata sa se joace agresiv, astfel incat sa te zgarie sau muste. De asemenea, daca ai o leziune cutanata, nu lasa pisica sa te linga in zona respectiva.

Pisicile trebuie deparazitate extern in mod regulat, pentru ca puricii pot transmite bacteria Bartonella henselae de la o pisica la alta. Din fericire insa, puricii nu pot transmite aceasta bacterie omului.

Daca ai fost zgariat sau muscat de o pisica, spala-te imediat pe zona respectiva cu apa si sapun.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bartonellosis: an emerging infectious disease of zoonotic importance to animals and human beings, 2010

Edward B. Breitschwerdt DVMRicardo G. Maggi PhDBruno B. Chomel DVM, PhD

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0