Boala zgarieturii de pisica: simptome si tratament

Boala zgarieturii de pisica, cunoscuta si sub denumirea de boala ghearelor de pisica, este cauzata de infectia cu bacteria Bartonella henselae.

Cauze boala zgarieturii de pisica

Aproximativ jumatate dintre pisici sunt purtatoare ale acestei bacterii la un moment dat, insa nu prezinta simptome, pentru ca Bartonella henselae nu imbolnaveste pisicile. Insa zgarietura sau muscatura unei pisici purtatoare a bacteriei poate cauza boala zgarieturii de pisica la om.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta bacterie poate patrunde in organismul uman si daca pisica infectata linge o rana deschisa a omului.

Simptome boala zgarieturii de pisica

Abia la 14 zile dupa ce bacteria patrunde in organism, apar semnele infectiei. In prima faza, portiunea de piele cu care a intrat in contact pisica se inroseste si devine dureroasa. Pielea este calda la atingere si poate aparea puroiul.

Alte simptome sunt:

  • Febra
  • Durerile de cap
  • Pierderea apetitului
  • Oboseala
  • Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gatului ori axilei.

 

La persoanele cu un sistem imunitar slabit, boala aceasta poate cauza probleme mai grave. Pacientii cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente ce le slabesc sistemul imunitar ar trebui sa evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie. 

Imediat ce observi aceste simptome, mergi la un consult de specialitate. Medicul va stabili diagnosticul si iti va oferi o serie de indicatii pentru vindecarea rapida.

Diagnosticare boala zgarieturii de pisica

Daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre boala zgarieturii de pisica, va face examinarea fizica, precum si analiza de sange PCR (reactia de polimerizare in lant), astfel incat sa depisteze bacteria B. henselae in organism.

Complicatii boala zgarieturii de pisica

In general, boala zgarieturii de pisica se trateaza de la sine, in cateva zile, insa exista si situatii mai grave, in care pot aparea complicatii precum:

Encefalopatia – daca bacteria ajunge la creier, apare aceasta complicatie ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului.

Neuroretinita – inflamatia nervului optic si a retinei este o alta posibila complicatie a bolii zgarieturii de pisica. Aceasta apare daca bacteria ajunge la ochi. Vederea incetosata cauzata de neuroretinita dispare odata cu vindecarea infectiei.

Osteomielita – aceasta infectie bacteriala osoasa apare daca bacteria luata de la pisica ajunge la nivelul sistemului osos. Daca aceasta produce daune severe, poate fi necesara amputarea unui membru.

Cand e cazul sa apelezi de urgenta la medic?

Daca ai fost zgariat sau muscat de o pisica si ai urmatoarele simptome, mergi la medic de urgenta:

  • Inflamarea ganglionilor (pot aparea si durerile la atingere in zona acestora)
  • Leziunea cutanata nu se vindeca
  • Leziunea cutanata prezinta semnele unei infectii
  • Apare febra
  • Stare generala de rau.

 

Este important sa mergi la medic mai ales daca te afli intr-una dintre categoriile de pacienti cu risc crescut de complicatii – adica ai sistemul imunitar slabit.

Tratament boala zgarieturii de pisica

Boala zgarieturii de pisica nu este o afectiune grava si, de cele mai multe ori, nu e necesar tratamentul.

In cazul pacientilor cu sistemul imunitar compromis, medicul poate folosi tratamentul cu antibiotice.

Leziunea cutanata se va vindeca in 1-3 saptamanai. Ganglionii limfatici vor reveni la dimensiunile normale in 2-4 luni.

Prevenire boala zgarieturii de pisica

In primul rand, limiteaza contacul cu pisicile care te-ar putea zgaria. Daca ai pisici acasa, nu le invata sa se joace agresiv, astfel incat sa te zgarie sau muste. De asemenea, daca ai o leziune cutanata, nu lasa pisica sa te linga in zona respectiva.

Pisicile trebuie deparazitate extern in mod regulat, pentru ca puricii pot transmite bacteria Bartonella henselae de la o pisica la alta. Din fericire insa, puricii nu pot transmite aceasta bacterie omului.

Daca ai fost zgariat sau muscat de o pisica, spala-te imediat pe zona respectiva cu apa si sapun.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0