Alergia la parul de pisica: cauze, simptome, tratament

Multe persoane au alergii atât la părul de câine, cât și la părul de pisică. În cele ce urmează, îți propunem să afli mai multe despre așa-numita „alergie la pisici”, inclusiv despre simptome și tratament.

Persoanele care spun că au alergie la pisici au, de fapt, alergie la părul de pisică. Identificarea cauzei de la baza simptomelor alergiei poate fi dificilă atunci când un animal de companie împarte cu tine locuința, având în vedere că în case există mulți alți alergeni, cum ar fi acarienii, care pot provoca simptome similare. Tocmai de aceea, este important să mergi la un specialist în alergologie, pentru că acesta îți poate confirma dacă ai alergie la părul de pisică.

Din ce cauze apare alergia la părul de pisică?

Genetica pare să aibă un rol în dezvoltarea alergiilor, ceea ce înseamnă că ești mai predispus să te confrunți cu ele dacă ai în familie și alți membri care sunt, la fel ca tine, alergici la aceleași lucruri sau la altele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sistemul tău imunitar poate produce anticorpi pentru a îndepărta substanțele care pot dăuna organismului, cum ar fi bacteriile și virusurile. În cazul unei persoane care are alergii, sistemul imunitar confundă un alergen cu un invadator, un agent dăunător, și începe să producă anticorpi, pentru a lupta împotriva lui. Acesta este lucrul care provoacă simptomele alergiei, cum ar fi mâncărimi, secreții nazale (rinoree), erupții cutanate și astm.

În ceea ce privește alergia la părul de pisică, alergenii pot proveni de la celulele de piele moartă care se ascund în părul pisicii, din blana ei, salivă sau chiar urină. Respirând într-o casă cu păr de pisică sau intrând în contact cu acești alergeni, o persoană poate să observe că toți acești factori îi provoacă o reacție alergică. 

Particulele din alergenii din părul de pisică pot fi purtate pe haine, pot circula libere prin aer, se pot așeza pe mobilier și pe așternut și pot persista în mediul înconjurător, fiind purtate de particulele de praf.

Ce simptome are o persoană cu alergie la părul de pisică?

Semnele cele mai întâlnite ale unei alergii la părul de pisică apar, de obicei, la scurt timp după ce ai intrat în contact cu blana unei pisici, cu saliva sau cu urina acestui animal. Alergenul la care peste 90% dintre oamenii care au alergie la pisici reacționează provine din saliva și pielea pisicii. 

Acest alergen se găsește în concentrații mai mari pe animalele de sex masculin și se transmite pe blana motanului atunci când acesta se spală cu limba. Alergenul poate provoca umflături și mâncărimi la nivelul membranelor din zona ochilor și nasului, ducând de obicei la inflamații oculare și la un nas înfundat. Unele persoane pot să dezvolte o erupție pe față, gât sau pe partea de sus a pieptului, ca răspuns la acel alergen.

Oboseala este frecventă în alergiile netratate, la fel și tusea continuă. Însă simptomele precum febra, frisoanele, greața sau vărsăturile ar trebui să aibă legătură mai degrabă cu o boală decât cu alergiile.

Dacă ești alergic la părul de pisică, iar alergenii pătrund în plămâni, aceștia se pot combina cu anticorpii și pot provoca simptomele și anume dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare. O alergie la părul de pisică poate provoca un atac acut de astm și poate fi un factor declanșator pentru astmul cronic.

Așadar, simptomele alergiilor la părul de pisică pot include:

  • tuse și respirație șuierătoare;
  • erupție sau iritație pe piept și față;
  • ochi roșii, cu senzație de mâncărime;
  • roșeața pielii acolo unde pisica te-a zgâriat, te-a mușcat sau te-a lins;
  • nas înfundat, însoțit de mâncărimi și secreții;
  • strănut.

Diagnostic alergie la părul de pisică

Un test cutanat Prick, de înțepare a pielii, este cel mai simplu mod de a diagnostica o alergie la părul de pisică. Pentru acest test, o cantitate mică de alergen este plasată pe piele, care va fi apoi înțepată cu o sondă mică, sterilă, permițând lichidului să se scurgă sub suprafața pielii. Vei fi apoi monitorizat pentru umflare și roșeață sau alte semne ale unei reacții care semnalează o alergie. Rezultatele devin de obicei evidente în 15 până la 20 de minute.

Opțiuni de tratament în caz de alergie la pisici

Cea mai bună modalitate este să eviți alergenii, însă când acest lucru nu este posibil, te pot ajuta următoarele opțiuni de tratatment pentru alergia la pisici:

  • antihistaminicele, cum ar fi difenhidramina, loratadina sau cetirizina;
  • spray-urile nazale cu corticosteroizi;
  • spray-urile descongestionante nazale, care se eliberează fără prescripție medicală;
  • produsele pe bază de sodiu cromolin, care împiedică eliberarea substanțelor chimice din sistemul imunitar și care pot reduce simptomele;
  • inhibitorii sintezei de leucotriene;
  • injecțiile cunoscute sub numele de imunoterapie (o serie de injecții care desensibilizează pacientul la un anumit alergen).

Așadar, pentru a ține sub control alergia la pisici:

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Evită să stai prin preajma pisicilor, iar dacă ai acasă un animal de companie, ia măsuri pentru a limita expunerea. După ce te joci cu pisica, spală-te bine pe mâini (nu duce mâinile la ochi sau la nas fără să te speli înainte).

Spray-urile nazale, antihistaminicele și bronhodilatatoarele pot calma simptomele de alergie la pisici.

Ia în considerare și soluția oferită de imunoterapie, adică niște injecții special concepute, care să te ajute să lupți contra alergiei la părul de pisică. Imunoterapia este o formă de tratament pentru alergia la pisici și nu numai, efectuat pe termen lung, care reduce simptomele.

În primă fază, se fac injecții cu cantități crescânde de alergen de aproximativ una până la două ori pe săptămână, timp de trei până la șase luni. În faza a doua, se lasă mai mult timp între injecții, între două și patru săptămâni. Dacă imunoterapia are succes, tratamentul poate fi continuat până la 5 ani.

În concluzie, pisicile produc alergeni multipli, iar acești alergeni se găsesc pe blana și pe pielea lor, cât și în salivă. Toate pisicile produc alergeni, iar locuințele în care există mai mult de o pisică au niveluri mai mari de alergeni. Și părul, cât și polenul din blana pisicii (dacă aceasta are voie să se plimbe afară) pot cauza simptomele alergiei, iar în aceste cazuri, e bine să reții că alergia poate fi la polen, nu la părul de pisică.

Important este ca, atunci când manifești simptome de alergie, să mergi la un consult medical pentru a obține un diagnostic pentru problema ta și să beneficiezi de opțiunile de tratament disponibile.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
American College of Allergy, Asthma & Immunology – Pet Allergies 
https://acaai.org/allergies/types/pet-allergy
NIH - Comprehensive mapping of immune tolerance yields a regulatory TNF receptor 2 signature in a murine model of successful Fel d 1-specific immunotherapy using high-dose CpG adjuvant
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33345329/
Studiul „Comprehensive mapping of immune tolerance yields a regulatory TNF receptor 2 signature in a murine model of successful Fel d 1-specific immunotherapy using high-dose CpG adjuvant”, apărut în Allergy, 2021 Jul;76(7):2153-2165. doi: 10.1111/all.14716, autori: Cathy Leonard et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0