Beneficiile apei sarate din mare pentru organism

Vacanța la mare nu îți priește numai pentru că te relaxezi și reușești să te detașezi de grijile cotidiene, ci și pentru că apa sărată din mare are o mulțime de beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională.

Talasoterapia, adică terapia cu apă de mare, a fost pentru prima dată menționată de părintele medicinei, nimeni altul decât medicul grec Hipocrate, care știa de pe atunci că băile în apă de mare sunt benefice pentru afecțiunile osoase și nu numai. Ulterior, în anul 1769, medicul de origine britanică Richard Russel a publicat o lucrare științifică în care susținea și dovedea eficacitatea apei din mare în tratarea multor afecțiuni.

Ce beneficii are apa de mare?

Atunci când înoți în mare te bucuri de proprietățile curative ale apei marine, care nu sunt deloc puține, dar și de aerul încărcat cu aerosoli.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Întărirea sistemului imunitar 

Apa de mare conține elemente vitale precum vitamine, minerale și aminoacizi ori organisme vii care au efect antibiotic și antibacterian. Toate acestea contribuie la fortificarea sistemului imunitar. Componentele din care este alcătuită apa de mare sunt similare plasmei sangvine, așa că sunt absorbite cu ușurință în organism în timpul înotului. Și inhalarea vaporilor de apă de mare, încărcați cu ioni negativi, are un efect benefic asupra imunității, precum și asupra sănătății plămânilor.

Ce mai poți face pentru o bună funcționare a sistemului imunitar? Adoptă o alimentație bazată pe diverse legume, fructe, pâine integrală, ouă, brânzeturi slabe, tofu, carne slabă, ulei de măsline și redu drastic consumul de produse cu zahăr, unt, untură, smântână și alte grăsimi animale. De asemenea, mișcarea regulată ajută la consilidarea imunității, deci asigură-te că petreci săptămânal măcar 150 de minute cu diverse forme de activitate fizică moderată: mers pe jos în pas alert, grădinărit, mers pe bicicletă, exerciții de forță, yoga etc.

Stimularea circulației sangvine

Dacă suferi de probleme de circulație, o baie în mare îți poate fi de mare ajutor. Înotul în mare stimulează circulația sangvină, asigurând o mai bună oxigenare a organismului.

Cum mai poți stimula circulația? Renunță la fumat, bea câte o cană cu ceai negru sau verde, include mai mulți acizi grași Omega 3 în alimentație (hering, sardine, somon, macrou, nuci românești, semințe de in, semințe de chia, boabe de soia), nu uita de mișcare și practică periajul uscat al corpului.

Reechilibrarea emoțională

Stresul, anxietatea și depresia au un impact negativ asupra organismului, afectând atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere fizic individul. Magneziul  și litiul sunt substanțe care se regăsesc din belșug în apa de mare și care au totodată efecte calmante, ajutând nivelul de serotonină din creier să se stabilizeze. În urma unei băi în mare, mușchii se relaxează datorită cantității mari de magneziu din apă, iar stresul este, de asemenea, eliminat.

Cum te mai poți reechilibra emoțional? Stai de vorbă cu persoane de încredere despre problemele prin care treci sau, dacă simți că nu poți vorbi cu nimeni, scrie într-un jurnal ce simți și prin ce treci, pentru că ai putea găsi chiar tu soluții de eliminare a stresului. Sportul este o metodă bună de combatere a stresului și anxietății, la fel practicarea unor hobby-uri.

Ușurarea afecțiunilor respiratorii

Prin inhalarea vaporilor de apă sărată din mare, simptomele unor afecțiuni respiratorii precum astmul sau bronșita sunt calmate. Și persoanele care suferă de sinuzită vor observa o îmbunătățire a stării de sănătate după un concediu petrecut la mare: acest lucru se întâmplă pentru că apa sărată contribuie la reducerea inflamației de la nivelul sinusurilor.

Cum mai poți ușura respirația dacă ești astmatic? Încearcă respirația diafragmatică. Pune mâna pe partea superioară a pieptului și cealaltă mână pe stomac. Inspiră pe nas pentru două secunde și acordă atenție modului în care stomacul se umple de aer. În mod ideal, mâna de pe burtă ar trebui să se ridice, în timp ce cea de pe piept ar trebui să rămână nemișcată. Expiră pe gură pentru patru secunde (deci expirația să fie mai lungă decât inspirația) ținând în același timp gâtul și umerii relaxați. 

Reducerea durerilor articulare

Înotul în apa mării poate să reducă durerile articulare și să crească funcția de mișcare a persoanelor care suferă de afecțiuni articulare. S-a raportat că apa de mare reduce semnificativ simptomele osteoartrozei (boală articulară neinflamatoare), inclusiv scăderea severității durerii, îmbunătățirea mobilității articulațiilor și prevenirea leziunilor ulterioare.

Cum mai poți gestiona artrozele? Efectuează forme de mișcare indicate în caz de afecțiuni articulare: mersul pe jos, mersul pe biciletă, înotul.

Scăderea durerilor musculare

Unele cercetări au arătat că exercițiile aerobice în apă de mare pot scădea intensitatea durerilor musculare la pacienții cu fibromialgie și le pot îmbunătăți funcția de mișcare. Alte studii au arătat că talasoterapia îmbunătățește flexibilitatea musculară și mobilitatea prin creșterea oxigenării sângelui.

Ce metode de gestionarea a fibromialgiei există? Pe lângă tratamentul medicamentos care trebuie respectat cu rigurozitate, gestionarea bolii se face și cu ajutorul înotului sau al unor forme de hidroterapie, acupunctură și masaj.

Atenuarea afecțiunilor pielii

Persoanele cu dermatoze, eczeme și psoriazis pot beneficia, de asemenea, de talasoterapie, datorită mineralelor conținute de apa mării. Aceasta ajută la calmarea leziunilor și la atenuarea iritațiilor pielii, contribuind și la oxigenarea țesuturilor.

Ce mai ajută la calmarea simptomelor în bolile de piele? Băile cu fulgi de ovăz, compresele reci aplicate pe zonele de piele afectate și aplicarea unor unguente hidratante.

Contribuția la catifelarea pielii

Magneziul din apa de mare este responsabil și pentru aspectul catifelat pe care pielea îl capătă după o baie în mare. Magneziul asigură o mai bună hidratare a pielii și reduce totodată inflamația de la nivel cutanat. Sarea din apă de mare are un efect exfoliant blând asupra pielii, dar totodată cicatrizant dacă există mici răni. 

După vacanța petrecută la mare, probabil ai observat că pielea este mai catifelată și mai strălucitoare decât de obicei, însă poate ai pus acest efect pe seama razelor de soare. Ei bine, apa din mare este responsabilă pentru frumusețea pielii. Acneea este de asemenea tratată de apa sărată de mare - însă, din păcate, dacă stai cu fața la soare, acneea poate fi agravată (soarele usucă pielea, iar corpul răspunde prin creșterea producției de sebum care poate duce la agravarea acneei).

Îmbunătățirea calității somnului

Unele studii științifice au arătat că talasoterapia ajută la obținerea unui somn mai bun. Se pare că doar trei zile petrecute la mare pot îmbunătăți somnul nocturn, dar și dispoziția, scăzând nivelul de furie și combătând depresia și, de asemenea, pot reduce somnolența în timpul zilei.

Ce mai poți face pentru a dormi mai bine? O baie caldă înainte de culcare, în care dizolvi una-două linguri de clorură de magneziu (numită și sare nigari). Este suficient să stai în apă 15-20 de minute, după care ieși și te ștergi cu prosopul.

Atenție, apa de mare nu este potabilă!

Deși apa de mare are beneficii pentru organism dacă este folosită extern, în cazul în care este băută poate fi mortală. Apa mării conține sare, dar, deși oamenii pot consuma sare în cantități mici, aceasta poate fi extrem de nocivă în cantități mari. Concret, apa de mare conține mult prea multă sare pentru a putea fi procesată de rinichi.

Rinichii procesează apa sub formă de urină, care este trimisă în vezică spre a fi evacuată din corp. Însă rinichii pot produce urină care este mai puțin sărată decât sângele nostru, iar apa de mare conține de trei ori mai multă sare decât este prezentă în mod normal în sângele uman. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare cană de apă sărată pe care o bei, ar trebui să bei cel puțin același volum de apă pentru ca rinichii să elimine toată acea sare.

Așadar, nu trebuie să bei apă de mare, deoarece nu are beneficii pentru corp, dimpotrivă, poate provoca daune grave.

Suplimentele cu alge marine, adjuvante în diverse afecțiuni

Deși apa de mare nu trebuie băută, algele marine, cum sunt chlorella și spirulina, pot fi administrate sub formă de suplimente alimentare.

Chlorella conține nutrienți prețioși: proteine, vitamina B12, fier, vitamina C, acizi grași Omega 3, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Se poate administra sub formă de capsule, tablete, pulbere sau extract, care se găsesc în magazine naturiste. Suplimentele cu chlorella pot reduce tensiunea arterială mărită, pot scădea nivelul colesterolului seric, consolidează funcția imunitară și accelerează vindecarea rănilor. Studiile științifice arată că poate fi utilă ca adjuvant în diabet, hipertensiune arterială și hiperlipidemie.

Spirulina conține proteine, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, tiamină, riboflavină, niacină, folat și vitaminele A, B6 și K, precum și antioxidanți. Studii recente arată că includerea spirulinei ca parte a unei alimentații sănătoase ar putea ajuta la reducerea apetitului și la scăderea procentului de grăsime corporale, la subțierea taliei și la reducerea grăsimilor din sânge. Un posibil motiv ar fi acela că substanțele din conținutul spirulinei împiedică intestinul subțire să absoarbă multe grăsimi.

Alte cercetări au arătat că spirulina poate ajuta la scăderea glicemiei mărite, la scăderea colesterolului rău, precum și la reducerea tensiunii arteriale în cazul hipertensivilor.
Ca pentru orice suplimente alimentare, cere sfatul medicului înainte de a ți le administra, chiar dacă ai o sănătate bună, dar mai ales dacă suferi de anumite boli cronice, pentru a fi sigur că nu interacționează negativ cu diverse medicamente pe care le iei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Evaluation of the Feasibility of a Two-Week Course of Aquatic Therapy and Thalassotherapy in a Mild Post-Stroke Population
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663820/
Studiul „Evaluation of the Feasibility of a Two-Week Course of Aquatic Therapy and Thalassotherapy in a Mild Post-Stroke Population”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2020 Nov; 17(21): 8163, doi: 10.3390/ijerph17218163, autori: Carla Morer et al.
Bioclima - Thalassotherapy today
http://bioclima.ro/Balneo278.pdf
Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/
Studiul „Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health”, apărut în Nutrients. 2020 Sep; 12(9): 2524, doi: 10.3390/nu12092524, autori: Tomohiro Bito et al.
NCBI - Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7061888/
Studiul „Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review”, apărut în Open Heart. 2020; 7(1): e001003, doi: 10.1136/openhrt-2018-001003, autori: James J DiNicolantonio et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0