Bacteriile intestinale pot prezice efectele secundare ale radioterapiei [studiu]

Importanța florei microbiene din tractul gastrointestinal capătă noi dimensiuni, conform unui studiu recent demarat de ICR (Institute of Cancer Research), care arată cum flora microbiană a unui pacient bolnav de cancer poate indica efectele adverse cauzate de tratamentul cu radioterapie. Astfel, s-a demonstrat că absența diversității bacteriene (diversitate redusă) este asociată cu afecțiuni gastrointestinale la pacienții de cancer prostatic sau ginecologic, care urmează tratament radioterapeutic. 

Studiul 1 a fost efectuat pe 134 de pacienți de cancer prostatic sau ginecologic, aflați în stadii pre și post radioterapie diferite, cărora li s-au prelevat probe fecale pentru a le studia „amprenta” bacteriană (microbiomul). Microbiomul reprezintă profilul bacterian al florei gastrointestinale al fiecărui individ  și este unic; de aceea este, adesea, supranumit amprenta bacteriană. Tractul gastrointestinal este un sistem deosebit de complex, care cuprinde gura, esofagul, stomacul și intestinele, și găzduiește o floră de miliarde de microorganisme. O bună parte dintre acestea sunt bacterii, care joacă un rol esențial în sănătatea intestinală, prin menținerea structurii intestinale, furnizarea de nutrienți și protejarea împotriva agenților patogeni, fiind, astfel indispensabili în sistemul imunitar. 


Deși populația de microorganisme din tractul intestinal trăiește în simbioză cu gazda (corpul uman), atunci când mediul său este afectat, se produc anumite dereglări care pot fi nocive pentru organism. Cel mai adesea, flora tractului gastrointestinal este perturbată de consumul excesiv de antibiotice, modificări ale regimului alimentar sau un regim alimentar dezordonat, precum și de intervenția unor agenți patogeni noi. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Așadar, scopul studiului a fost identificarea diferențelor de floră microbiană dintre pacienții care au suferit de probleme gastrointestinale după radioterapie și cei care nu au întâmpinat probleme. 
Ca urmare a rezultatelor, s-a putut stabili, într-o anumită măsură, rolul microbiomului individual în raport cu efectele, adesea intolerabile, ale radioterapiei, în contextul în care aproximativ 80% dintre pacienții de cancer au raportat o schimbare în tranzitul intestinal după radioterapia în zona pelvină, iar 10-25% au dezvoltat afecțiuni ale tractului intestinal după tratamentul cu radioterapie. 

Legătura dintre radioterapie și vătămarea tractului intestinal a fost descoperită târziu și este, în continuare, în proces de cercetare, deoarece simptomele diferă de la pacient la pacient, atât ca formă de manifestare (scaun cu sânge, diaree, dureri abdominale, greață, pierdere în greutate), dar și ca timp de manifestare (unele persoane experimentează simptomele în timpul tratamentului sau la scurt timp după terminarea lui, alții capătă simptomele după 3 luni de la terminarea radioterapiei). 

Cercetătorii de la The Institute of Cancer Research, London, The Royal Marsden NHS Foundation Trust and Imperial College au descoperit, în urma studiului, faptul că microbiomurile pacienților cu risc crescut de îmbolnăvire a tractului gastrointestinal aveau o diversitate bacteriană redusă, dar cu 50% mai mult din 3 tipuri de bacterii distincte (Clostridium IV, Roseburia și Phascolarctobacterium), față de pacienții care nu au făcut radioterapie.  Acest lucru sugerează faptul că pacienții cu un microbiom mai puțin diversificat, dar cu prezență ridicată a celor 3 tipuri de bacterii, sunt mai susceptibili bolilor gastrointestinale, în urma efectuării unui tratament radioterapeutic.  

Noile descoperiri reflectă importanța microbiomului uman și al capacității sale de a semnala dereglările din organism produse de factori externi nocivi. Următorul pas, conform cercetătorilor, este explorarea posibilităților de a preveni și/sau trata afecțiunile gastrointestinale la pacienții cu microbiom de înalt risc, fie prin transplant de bacterii fecale, fie prin modificarea dozajului în tratamentul radioterapeutic. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Gut bacteria 'fingerprint' predicts radiotherapy side effects”, publicat în Clinical Cancer Research, 2019; autori: Miguel Reis Ferreira, H. Jervoise N. Andreyev, Kabir Mohammed, Lesley Truelove, Sharon M. Gowan, Jia Li, Sarah L. Gulliford, Julian R. Marchesi, David P. Dearnaley.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191002201530.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0