Ateromul pe arterele carotide

Ateromul reprezinta o depunere de grasime pe peretii arterelor, care apare ca urmare a dislipidemiei. Are o culoare galbuie si poate fi de dimensiuni si grosimi variabile.

 

Ce este ateromul si de ce apare

Un aterom este de fapt o depunere de grasime, care se formeaza pe peretii arterelor, ca urmare a excesului de grasime din sange. Un aterom este format, la nivel microscopic, din celule necrotice, lipide si cristale de colesterol.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest tip de modificare este caracteristic arterosclerozei, o afectiune cardiovasculara care poate pune in pericol viata pacientilor. Ateroscleroza se dezvolta in special pe anumite artere, una dintre acestea fiind artera carotida.

Ce riscuri exista

Aceste placi pot provoca stenoza, embolii și tromboză. Ingrosarea depunerilor de grasime poate obstructiona circulatia sangelui sau bucati din aceste depineri se pot desprinde formand creaguri si blocand astfel artera.

 
 

In aceste cazuri se produce un accident vascular cerebral, infarct miocardic sau tromboza la nivelul membrelor sau organelor. 

Testare si evitarea complicatiilor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Trebuie facuta  periodic o evaluarea  prin echografie Doppler si analize de sange vizand riscul de producere a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral ischemic sau a bolii arteriale periferice la pacinntii diagnosticați cu disfuncții ale metabolismului lipidic, cu colesterol mărit, care se află sub tratament cu statine recomandat de medic, dintre aceștia un risc mai mare avându-l fumătorii sau cei care au suferit deja un infarct miocardic, alte accidente vasculare cerebrale, au diabet sau insuficiență renală (fără dializă).

Tratamentul

Dacă o arteră carotidă este îngustată de la 50% la 69%, este posibil să aveți nevoie de un tratament mai agresiv, mai ales dacă aveți simptome. Chirurgia este de obicei recomandată pentru îngustarea carotidiană de peste 70% 
Endarterectomia carotidiană este  cel mai frecvent tratament pentru boala severă a arterei carotide. După ce face o incizie în partea din față a gâtului, chirurgul deschide artera carotidă afectată și îndepărtează plăcile. Artera este reparată fie cu cusături, fie cu o grefă.
Pacienții stau de obicei în spital timp de 1 până la 2 zile după intervenție chirurgicală pentru a oferi timp pentru recuperare și timp pentru ca medicul să monitorizeze progresul. Veți primi informații despre activitățile pe care ar putea fi necesar să le limitați și pentru cât timp, cum ar fi conducerea sau activitățile fizice.
 

Prevenirea formarii si agravarii ateroamelor

 
Pentru a reduce plăcile existente sau formarea altora, se impun anumite masuri, dar care din pacate, nu vor elimina plăcile existente.
 
  • Pierderea în greutate, exercițiile fizicesau consumul de alimente mai puțin bogate în grasimi si colesterol.
  •  promovarea sănătății mai bune a inimii prin menținerea unui stil de viață sănătos.
  • gestionarea hipercolesterolemiei si a trigliceridelor marite prin medicatie
  • suplimnetarea cu acizi grasi omega 3 si statine, cum ar fi monakolina extrasa din drojdia de orez rosu

Obiceiurile sănătoase vor ajuta la prevenirea formării plăcilor suplimentare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0