Astmul bronșic și sportul - sfaturi de care să ții cont

Multe persoane care suferă de astm se tem de exercițiile fizice, deoarece le îngrijorează faptul că le-ar putea declanșa o criză. Activitatea fizică este indicată, însă, și pentru persoanele astmatice, pentru că îmbunătățește funcția respiratorie, întărește sistemul imunitar și, în plus, ajută la menținerea greutății corporale. Unele sporturi sunt indicate în astm, reducând chiar riscul de exacerbări, în timp ce altele pot declanșa o criză. Care sunt cele mai bune forme de mișcare pentru persoanele cu astm și ce de ce măsuri trebuie să țină cont pentru a desfășura activitatea fizică în siguranță?

Mișcarea este importantă pentru toată lumea, însă dacă suferi de astm poți avea o oarecare teamă de efort. Având în vedere că există atleți, fotbaliști și alți sportivi de performanță care trăiesc din a face mișcare, deși suferă de astm, e un semn că această boală nu trebuie să fie o piedică majoră când vine vorba de exercițiul fizic. 

Ce sporturi sunt indicate și care nu dacă ai astm

Specialiștii sunt de părere că sporturile cele mai potrivite pentru astmatici sunt cele de apă (înot, polo, scufundări) și cele de intensitate joasă (plimbările, gimnastica, golful, badmintonul). Fotbalul este undeva la mijloc între cele bune și cele mai puțin bune forme de mișcare pentru persoanele cu astm. Neindicate sunt sporturile de iarnă (schi, patinaj, hockey) și cele de intensitate mare (ciclism, baschet, alergare pe distanțe mari).

Cum abordezi sportul dacă ai astm bronșic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E normal să îți faci griji că îți vei declanșa o criză de astm dacă te apuci de exerciții fizice, așa că e vital să te asiguri întâi de două lucruri:

  • Ia-ți medicația pentru astm cu responsabilitate
  • Medicamentul din inhalator te ajută să ușurezi inflamația din plămâni și îți reduce riscul de crize. Astfel, căile aeriene vor fi mai puțin preduspuse să reacționeze negativ când începi să respiri mai repede în timpul exercițiilor.

Cere sprijinul medicului

Dacă nu ești sigur de cum ar trebui să procedezi înainte de a te apuca de un sport, discută cu medicul despre cele mai bune forme de mișcare și întrebă dacă e cazul să te monitorizeze mai des.
Apoi, pentru a combate această teamă de mișcare, e indicat să începi ușor, să nu te forțezi la un volum și un ritm de mișcare prea mari. De asemenea, pentru a scăpa de anxietate, ți-ar fi de ajutor să efectuezi sesiunile de mișcare alături de un mebru al familiei sau de un prieten familiarizat cu boala ta. 

Găsește cea mai potrivită formă de mișcare pentru tine

Nu toată lumea percepe exercițiile fizice la fel, așa că e important să vezi ce forme de mișcare îți plac și pe care le-ai putea introduce în programul tău zilnic. Ai putea alege:

  • Plimbarea. Să te plimbi o oră prin parc alături de o persoană dragă sau de un grup nu doar că este un lucru bun pentru mușchi, articulații și consumul de calorii, ci și pentru psihic, această activitate oferindu-ți prilejul să socializezi.
  • Yoga. Acest tip de mișcare este potrivit deoarece, pe lângă faptul că nu este de intensitate mare, te ajută să-ți reglezi respirația, să te relaxezi și să îți și lucrezi aproape toți mușchii din corp.
  • Înotul. Aerul cald și umed din jurul bazinelor interioare relaxează bronhiile, permițând intrarea blândă a aerului și stimulând funcția pulmonară. Clorul din apă nu este de obicei o problemă dacă persoana își ia medicația corespunzător și astmul este bine controlat.
  • Dansul. Mai ales în zilele în care nu simți că ești într-o formă prea bună pentru un gen de mișcare mai activ, dansul e o alegere bună. Chiar dacă nu ai un partener, îți poți pune câteva melodii care îți plac și te poți mișca ușor prin casă în ritmul lor.

Urmează toate indicațiile de siguranță pentru astmul bronșic

  • Tusea, șuieratul și sufocarea îți semnalizează că e timpul să oprești mișcarea și să îți iei inhalatorul.
  • Spune-le celor alături de care faci sport că ai astm și explică-le cum te pot ajuta dacă ai o criză.
  • Fii atent la ritmul corpului tău și la elementele care îți declanșează de obicei crizele (polen, praf, căldură excesivă etc.)
  • Dacă ieși să faci mișcare în aer liber, în zilele reci e bine să-ți acoperi gura și nasul cu o eșarfă, deoarece aerul geros poate declanșa o criză.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.asthma.org.uk/advice/living-with-asthma/exercise-and-activities/
https://patient.info/news-and-features/what-is-the-best-exercise-if-you-have-asthma
https://www.everydayhealth.com/asthma-pictures/playing-sports-with-asthma.aspx 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0