Antiinflamatoarele nonsteroidiene - balanta intre beneficiu si risc

Antiinflamatoarele nonsteroidiene reprezinta una din cele mai folosite clase de medicamente pentru reducerea durerii, febrei si in tratamentul bolilor inflamatoare. Exista la ora actuala un numar impresionant de antiinflamatoare, pe de o parte datorita utilizarii lor extinse, pe de alta parte ele au fost produse pentru a obtine beneficiu terapeutic maxim, cu toleranta cat mai buna din partea pacientului.

Care este mecanismul de actiune al AINS?

Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) actioneaza prin blocarea sintezei de prostaglandine, prin inhibarea ciclooxigenazei (COX). Exista 2 izoforme ale COX (COX 1 si COX2), descoperirea lor a permis nu doar intelegerea modului de actiune al AINS ci si producerea unor medicamente lipsite de efectele adverse ale AINS clasice. Marea majoritate a AINS actioneaza blocand neselectiv COX, in felul acesta sunt explicate multiplele efecte adverse ale AINS. Datorita inhibarii de multe ori mai intense si mai rapide a COX 1 decat a COX 2, efectele adverse pot aparea chiar inainte de aparitia efectului antiinflamator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prostaglandinele sunt produse de majoritatea celulelor si au rol homeostatic si protector. De exemple, prostaglandinele produse prin COX1 la nivelul mucoasei gastrice au efect protector, prin cresterea secretiei de mucus, de bicarbonat si scaderea secretiei acide. La nivelul rinichiului, acestea intervin in mentinerea unei perfuzii normale a tesutului renal si un efect benefic de eliminare a sodiului si potasiului, iar la nivelul celulei endoteliale (la nivel vascular) determina vasodilatatie si au efect antiagregant plachetar.

COX 2 este in special inductibila, produsa de stimuli inflamatori care determina vasodilatatie, cresterea permeabilitatii vasculare, durere si febra. Toate studiile au aratat ca in inflamatie si durere nivelul de COX 2 creste, in timp ce nivelul de COX 1 este acelasi atat in inflamatie cat si in conditii normale. Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, prin inhibarea COX 2, au efecte antialgice, antipiretice (impotriva febrei) si antiinflamatoare. Aceleasi medicamente, prin inhibarea COX 1, sunt responsabile de aparitia efectelor adverse ale AINS, datorita inhibarii producerii de prostaglandine fiziologice, cu efecte  homeostatice si citoprotectoare. Cele mai multe AINS blocheaza neselectiv COX, in felul acesta sunt explicate multiplele efecte adverse ale AINS. Medicamentele COX 2 selective si COX 2 specifice au eficacitate clinica comparabila cu a AINS clasice. Avantajul este legat de profilul de siguranta gastointestinala.

Care sunt principalele efecte adverse ale AINS?

Efectele adverse digestive ale AINS apar ca urmare a cresterii secretiei acide si a distrugerii barierei protectoare de mucus, responsabile de aparitia sau reactivarea ulcerului gastroduodenal. Riscul acestor reactii adverse digestive este mai mare la varstnici, la persoane cu ulcer in antecedente, cu infectie concomitenta cu Helicobacter pylori, la consumatorii de alcool si fumatori. Riscuri sunt si atunci cand se folosesc doze mari de AINS, cand se asociaza cu aspirina folosita in doza mica in scop antiagregant plachetar sau cand consumul de AINS este asociat cu anticoagulante. Pentru a minimiza efectele adverse se foloseste doza cea mai mica eficace de AINS si asocierea cu medicatie de protectie gastrica.

Efectele adverse renale sunt reprezentate de scaderea fluxului sangvin renal si cresterea resorbtiei de sodiu si potasiu, cu aparitia edemelor si cresterea tensiunii arteriale. Efectele adverse renale trebuie monitorizate atent atat la pacientii care folosesc AINS clasice, cat si AINS COX 2 selective (in conditiile in care COX 2 este constitutiva si la  nivel renal, intr-un procent mult mai mic decat COX 1). Monitorizarea pacientilor se face prin analize de sange: uree, creatinina, ionograma si controlul periodic al tensiunii arteriale.

Efectele adverse hepatice sunt reprezentate de cresterea transaminazelor (ALT, AST). Toxicitatea hepatica este dependenta de doza si de tipul de AINS, iar intreruperea tratamentului duce la normalizarea valorilor transaminazelor.

Efectele cardiovasculare, precum evenimentele aterotrombotice, reprezinta motivul pentru care se recomanda prudenta in folosirea coxibilor (AINS COX 2 specifici) la pacienti cu factori de risc aterotrombotic si este contraindicata administrarea la pacienti cu accident vascular cerebral sau boala cardiaca ischemica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin urmare, AINS sunt utilizate pe scara larga datorita efectelor benefice antialgice (medicamente pentru a reduce nivelul de durere) si antiinflamatoare, dar necesita monitorizarea atenta a posibilelor reactii adverse. Combinatiile intre AINS nu sunt recomandate deoarece efectul benefic nu creste, in schimb reactiile adverse se potenteaza.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0