Anemia pernicioasă: de ce apare și cum se tratează?

Anemia pernicioasă este o scădere a globulelor roșii din sânge care apare atunci când intestinele nu pot absorbi în mod corespunzător vitamina B12.

În trecut, anemia pernicioasă era considerată mortală, din cauza lipsei de tratament. În prezent, însă, boala este relativ ușor de tratat cu injecții cu vitamina B12 sau chiar cu suplimente orale. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, deficitul de vitamina B12 din orice cauză poate duce la complicații severe (probleme cardiace, digestive, de memorie etc.).

Ce este anemia pernicioasă?

Anemia pernicioasă este un tip de anemie provocată de lipsa de vitamina B12. Organismul are nevoie de această vitamină pentru a produce celule roșii din sânge. B12 se obține din consumul de alimente precum carne, pește, ouă și produse lactate.

Din ce cauze apare anemia pernicioasă?

O proteină specială, numită factor intrinsec (IF), leagă vitamina B12 astfel încât să poată fi absorbită în intestine. Această proteină este eliberată de celulele din stomac, iar când stomacul nu produce suficient factor intrinsec, intestinul nu poate absorbi în mod corespunzător vitamina B12.

Cauzele frecvente ale anemiei pernicioase includ gastrita atrofică sau o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă proteina factorului intrinsec. În cazuri rare, anemia pernicioasă este transmisă în familii, situație în care poartă numele de anemie pernicioasă congenitală. Bebelușii cu acest tip de anemie nu produc suficient factor intrinsec sau nu pot absorbi în mod corespunzător vitamina B12 în intestinul subțire.

La adulți, simptomele anemiei pernicioase nu sunt de obicei observate decât după vârsta de 30 de ani. Vârsta medie a diagnosticului este de 60 de ani. Persoanele mai susceptibile să dezvolte această boală sunt nord-europenii (scandinavii) și cele care au un istoric familial al afecțiunii.

Anumite afecțiuni pot crește riscul de anemie pernicioasă, cum ar fi boala Addison, boala Graves, hipoparatiroidismul, hipotiroidismul, miastenia gravis, pierderea funcției normale a ovarelor înainte de 40 de ani (insuficiență ovariană primară), diabetul de tip 1, disfuncția testiculară. Alte afecțiuni care cresc riscul de anemie pernicioasă sunt vitiligo, sindromul Sjögren, boala Hashimoto și boala celiacă. Anemia pernicioasă poate apărea și după intervenția chirurgicală de bypass gastric.

Ce simptome are o persoană cu anemie pernicioasă?

Progresia anemiei pernicioase este de obicei lentă, iar  simptomele pot fi dificil de recunoscut. Semnele frecvente includ oboseală, slăbiciune, dureri de cap, dureri în piept, pierdere în greutate, paloarea feței. În cazurile mai severe sau prelungite de deficit de vitamina B12, inclusiv cea cauzată de anemia pernicioasă, oamenii pot avea simptome neurologice. 

Aceste simptome neurologice pot include un mers nesigur, neuropatie periferică, adică o amorțeală în brațe și picioare, slăbiciune musculară, depresie, pierderea memoriei, demenţă. Alte simptome ale deficitului de vitamina B12, inclusiv cele cauzate de anemia pernicioasă, includ greață și vărsături, confuzie, constipație, pierderea poftei de mâncare și arsuri gastrice.

Cum se diagnostichează anemia pernicioasă?

Pentru a diagnostica anemia pernicioasă, medicul poate solicita anumite analize și teste, precum hemoleucograma completă. În acest fel, se poate detecta orice fel de anemie, analizându-se nivelul de hemoglobină și hematocrit. Dacă vitamina B12 este suspectată drept cauză a anemiei, medicul poate face un test de sânge prin care să afle direct nivelul acestei vitamine. De asemenea, sângele poate fi testat pentru anticorpi împotriva factorului intrinsec și a celulelor parietale gastrice.

Ce tratament există pentru anemia pernicioasă?

Medicii tratează anemia pernicioasă prin completarea vitaminei B12 din organism. Unele persoane pot avea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții. Obiectivele tratamentului includ tratarea simptomelor acestei afecțiuni, prevenirea sau gestionarea complicațiilor, cum ar fi afectarea inimii și a nervilor, tratarea cauzei anemiei pernicioase.

Tipuri specifice de tratament pentru anemia pernicioasă

Anemia pernicioasă este de obicei ușor de tratat cu injecții sau pastile cu vitamina B12.

Dacă este vorba de a anemie pernicioasă severă, medicul poate recomanda mai întâi niște injecții. Acestea sunt de obicei administrate într-un mușchi, în fiecare zi sau săptămână, până când nivelul de vitamina B12 din sânge crește. După ce nivelul sangvin al vitaminei B12 revine la normal, este posibil să fie nevoie doar de o injecție pe lună.

Pentru anemia pernicioasă mai puțin severă, medicul poate recomanda doze mari de pastile de vitamina B12. Simptomele pot începe să se atenueze în câteva zile de la începerea tratamentului, iar pacientul poate fi sfătuit să își limiteze activitatea fizică până când starea i se îmbunătățește.

Dacă anemia pernicioasă este cauzată de altceva decât lipsa unui factor intrinsec, pacientul trebuie să primească tratament pentru acea cauză. De exemplu, medicul poate prescrie medicamente pentru tratarea unei afecțiuni care împiedică organismul să absoarbă vitamina B12.

Dacă medicamentele sunt cauza anemiei pernicioase, medicul poate modifica tipul sau doza de medicament pe care o ia pacientul.

Copiii cu mame vegetariene stricte pot primi suplimente de vitamina B12 încă de la naștere. De altfel, pentru persoanele cu un regim alimentar care nu include carnea și alte produse e indicat să ia regulat suplimente cu vitamina B12.

Cum se poate preveni anemia pernicioasă?

Nu se poate preveni anemia pernicioasă cauzată de lipsa factorului intrinsec. Fără factor intrinsec, o persoană nu va putea absorbi vitamina B12 și va dezvolta anemie pernicioasă. Măsurile care se pot lua sunt cele pentru a preveni anemia pernicioasă cauzată de factori dietetici.

Consumul de alimente bogate în vitamina B12 poate ajuta la prevenirea nivelurilor scăzute de vitamina B12. Sursele alimentare bune de vitamina B12 includ carne precum cea de vită, ficatul, carnea de la păsări de curte și pește, ouă și produse lactate (cum ar fi lapte, iaurt și brânză). Pentru cine nu consumă carne, se vor căuta alimente îmbogățite cu vitamina B12, cum ar fi cereale pentru micul dejun cu vitamina B12 adăugată, băuturile pe bază de soia și burgerii vegetarieni.

E bine ca persoanele vegane să discute cu medicul de familie despre verificarea regulată a nivelului de vitamina B12. Această vitamină se poate lua și din multivitamine și suplimente de vitamine din complexul B. Medicii pot recomanda suplimente pentru persoanele cu risc de deficit de vitamina B12, cum ar fi veganii sau persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală la stomac.

Adulții mai în vârstă pot avea probleme cu absorbția vitaminei B12, astfel încât medicii le pot recomanda să mănânce alimente îmbogățite cu vitamina B12 sau să ia suplimente de vitamina B12.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Pernicious Anemia
https://medlineplus.gov/ency/article/000569.htm
NIH - Pernicious Anemia
https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pernicious-anemia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0