Alopecia: cauze, simptome si tratament

Alopecia face referire la pierderea părului din orice parte a corpului. Din ce cauze apare afecțiunea și cum se poate trata?

Alopecia este adesa clasificată în două mari categorii: alopecia necicatricială și alopecia cicatricială. În cazul alopeciei de tip cicatricial, din care face parte și alopecia areata,  firele de păr cazute nu vor mai crește niciodată, întrucât foliculii acestora sunt distruși. 

Tipuri de alopecie

Alopecia fără cicatrizare se împarte în șase categorii majore:

Alopecia androgenetică

Aceasta este cea mai cunoscută formă de alopecie și apare atât la bărbați, cât și la femei. Alopecia androgenetică este determinată atât de gene cât și de hormonii androgeni, ceea ce înseamnă că se moștenește. Aceasta este caracterizată de excesul de hormoni androgeni la nivelul foliculilor firelor de păr, care pot împiedica creșterea firelor. Femeile sunt mai predispuse alopeciei androgenetice după menopauză, atunci când au mai puțini hormoni feminini în organism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alopecia areata

Aceasta determină, de cele mai multe ori, apariția temporară a unor zone în care cade părul. În general, acest tip de alopecie se moștenește genetic și poate apărea încă din copilărie. Aceasta este căderea părului care poate afecta fiecare parte a corpului, inclusiv scalpul, fața, trunchiul și extremitățile.

Când afectează doar o parte a corpului, se numește alopecia areata. Când afectează un întreg loc, se numește alopecia totalis. Când implică întregul corp, se numește alopecia universală.

Etiologia este necunoscută, dar ar putea fi legată de o boală autoimună. Odată ce părul din anumite zone dispare complet, creșterea altor fire poate fi suprimată preț de câteva săptămâni sau chiar luni. Adesea alopecia areata apare la pachet cu alte afecțiuni autoimune precum lupusul sau afecțiunile tiroide autoimune. În cazurile severe, alopecia areata poate cauza chelirea completă la nivelul scalpului sau pierderea părului de pe tot corpul.

Telogen effluvium

Acest tip de alopecie este asociat cu sarcina ori cu un anumit tratament medicamentos, cu dietele drastice, cu stresul sau cu o intervenție chirurgicală. Această alopecie este caracterizată de prelungirea fazei telogene – faza în care firele de păr cad. Acest tip de alopecie se remediază de la sine, după câteva luni. Pierderea părului rezultă din deplasarea fazei de creștere a ciclului de păr (anagen) către faza de vărsare (telogen). Poate rezulta dintr-o boală precum hipo sau hipertiroidismul.

Alopecia traumatică

Aceasta este similară cu alopecia de tracțiune, care rezultă din tracțiunea forțată a părului, întâlnită frecvent la copii. De asemenea, tricotilomania este un tip de alopecie traumatică în care pacientul se trage de păr în mod repetat.

Tinea capitis

Tipul clasic de tinea capitis (puncte negre) cauzează căderea părului fără cicatrici, spre deosebire de alte tipuri precum Kerion și Favus.

Efluviu anagen

Aceasta este căderea părului care are loc în timpul fazei anagene a ciclului celular. Observat la pacienții cu cancer care primesc agenți chimioterapeutici.

Alopecia cicatricială este de trei feluri:

Tinea favus

Este varietatea inflamatorie a tinea capitis.

Alopecia mucinoasă

Aceasta apare atunci când materialul mucinos se acumulează în foliculii de păr și în glandele sebacee. Materialul mucinos provoacă un răspuns inflamator care împiedică creșterea părului.

Alopecia neoplastică

Aceasta este infiltrarea metastatică a părului scalpului cu celule maligne.

Cauze alopecie

Există mai multe cauze ale alopeciei. Căderea părului, fie temporară, fie permanentă, poate fi declanșată de o serie de factori precum: toxinele, alergenii, arsurile, leziunile, infecțiile. Anumite medicamente, insuficiența renală, tratamentul cu radioterapie sau chimioterapie pot, de asemenea, să cauzeze căderea părului.

Și supradoza de vitamina A, deficitul de fier, proasta funcționare a glandei tiroide, dezechilibrele hormonale și sarcina pot declanșa căderea părului.

Diagnosticare alopecie   

Majoritatea bărbaților care suferă de alopecie încep să-și piardă părul încă de la 20 de ani, în timp ce la femei pierderea părului începe mai târziu, pe la 40 sau 50 de ani. Diferența dintre căderea părului la femei și bărbați constă în model și localizare. 

Bărbații își pierd în general părul din față și din regiunea temporală, în timp ce femeilor tinde să le cadă părul din zona centrală a scalpului. De asemenea, căderea părului la femei nu implică o chelie completă, în timp ce căderea părului la bărbați poate duce la chelie completă. Bărbații tind să rețină părul în zona posterioară a scalpului.

Cu toate că este extrem de neplăcut să îți cadă părul, alopecia nu este o afecțiune periculoasă, care să pună sănătatea în pericol. Totusi, este recomandat ca, imediat ce observi căderea părului, să apelezi la medicul dermatolog pentru a depista cauza și tipul alopeciei de care suferi.

Testul de rezistență la tragere realizat de către medicul dermatolog pentru alopecie arată dacă are loc căderea activă a părului. Acest test se realizează prin prinderea blândă a 40-60 de fire de păr și tragerea ușor în sus din diferite părți ale scalpului. Testul de tracțiune este pozitiv în:

  • efluviu telogen
  • efluviu anagen
  • alopecie androgenetică
  • alopecia areata și alopecia cicatricială
  • sindromul loose anagen

Tratament alopecie

Scopul tratamentului pentru alopecie este de a încetini sau de a opri căderea părului, precum și de a stimula regenerarea acestuia. Medicamentele precum și tratamentele topice pentru scalp sunt, de regulă, folosite în tratarea alopeciei. În caz de alopecie severă se poate face și o intervenție chirugicală de transplant de păr.

Tratamentul medicamentos folosit pentru alopecie poate să fie pe bază de Minoxidil sau pe bază de produse cu cortizon. Medicul dermatolog este cel în măsură să aleagă tratamentul potrivit, în funcție de tipul și severitatea alopeciei de care suferă pacientul. Tratamentele luate fără recomandarea medicului pot avea efecte adverse nedorite ori se pot dovedi a fi ineficiente.

În alopecia androgenetică, medicamentele anti-androgeni precum finasterida împreună cu spray-ul cu minoxidil vor ajuta, dar în cele din urmă pacientul ar putea necesita un transplant de păr. În alopecia areata, corticosteroizii cu potență medie, împreună cu spray-ul de minoxidil și imunomodulatorii topici, cum ar fi tacrolimus, pot aduce beneficii pacientului.

În tinea capitis, principalul tratament îl reprezintă medicamentele antifungice.

În ciuda dovezilor limitate privind eficacitatea agenților terapeutici, corticosteroizii intralezionali și topici sunt considerați tratament de primă linie pentru majoritatea pacienților cu alopecia areata.

Acetonida de triamcinolonă 5-10 mg per mililitru administrată la fiecare 2 – 6 săptămâni, stimulează re-creșterea localizată în 60 – 67% din cazuri. Un studiu care compară diferite concentrații de acetonidă de triamcinolonă intralezională (2,5 mg/ml, 5 mg/ml, 10 mg/ml) pentru tratamentul alopeciei areata pe scalp a demonstrat rate similare de recreștere a părului, indiferent de concentrație. Cu toate acestea, riscul de atrofie cutanată a fost mai mare la o concentrație mai mare (10 mg/ml).

A fost propusă și utilizarea betametazonei intralezionale, cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea acesteia. Efectele secundare includ atrofia localizată a pielii, durere și depigmentare. Atrofia locală a pielii se poate rezolva în câteva luni. Recidivele sunt frecvente după încetarea tratamentului.

Glucocorticoizii topici potenți se folosesc frecvent în tratamentul alopeciei areata; cu toate acestea, dovezile de eficacitate sunt limitate. Steroizii topici pot fi o opțiune terapeutică rezonabilă la pacienții puțin susceptibili să tolereze injecțiile intralezionale. Utilizarea pansamentelor ocluzive conferă un răspuns mai mare, ceea ce duce la o ameliorare la mai mult de 25% dintre pacienți. Foliculita indusă de glucocorticoizi este un efect advers relativ frecvent al acestei abordări.

Pacienții cu boală extinsă, definită adesea drept căderea părului scalpului mai mare de 50%, pot fi tratați cu imunoterapie topică. Această abordare evită numărul mare de injecții care ar fi altfel necesare atunci când se utilizează corticosteroizi intralezionali. Mai mult, un studiu retrospectiv a raportat o eficacitate superioară a imunoterapiei topice față de corticosteroizii intralezionali pentru pacienții cu pete de cădere a părului care depășesc 50 cm2 în dimensiune.

Terapiile sistemice sunt în general numai pentru pacienții cu alopecie areata severă. Cu toate acestea, ele nu sunt utilizate pe scară largă, în principal din cauza efectelor secundare. În plus, recidiva apare în decurs de un an la o treime dintre pacienții receptivi, iar numărul de recidive crește în timp. Alte terapii sistemice includ metotrexat, ciclosporină, azatioprină și etanercept, toate acestea au prezentat răspunsuri clinice variabile.

Tratamentele experimentale actuale includ plasmă bogată în trombocite, IL-2 recombinantă, hidroxiclorochină, inhibitori JAK (tofacitinib), simvastatină cu ezetimib și laser de tip excimer.

Complicațiile alopeciei

Pacienții cu alopecie prezintă un risc crescut de complicații psihosociale ale căderii părului, cum ar fi anxietatea și depresia. În același timp, acești pacienți trebuie evaluați pentru alte afecțiuni autoimune, cum ar fi afecțiunile tiroidiene, vitiligo, lupus etc. Un studiu a constatat că pacienții cu alopecia areata prezintă un risc crescut de a dezvolta rezistență la insulină, așadar trebuie monitorizate și valori ale glicemiei și hemoglobinei glicozilate.
 

#sfatulDOC

Daca te-ai hotarat sa mergi la dermatolog pentru a identifica cea mai potrivita solutie,poti  sa te programezi chiar acum la un specialist. Nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH – Alopecia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538178/
Alopecia UK – Types of Alopecia
https://www.alopecia.org.uk/pages/category/types-of-alopecia

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3