Ce cauze ascunse poate avea căderea părului

Căderea părului este o problemă cu care se confruntă mare parte din populație, indiferent de vârstă. Pierderea a 50-100 de fire de păr pe zi este normală, acesta regenerandu-se în mod natural.

 

Există însă și situații în care căderea părului este excesivă și procesul de regenerare nu mai are loc, în special în cazul bărbaților, ca urmare a moștenirii genetice sau a altor cauze de natură medicală.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă, după spălarea părului, observi mai multe fire de păr căzute decât în mod normal sau prezinți anumite porțiuni pe scalp unde părul este mai rar, ar trebui să mergi la medic, pentru a determina cauza care duce la această problemă și pentru a urma un tratament adecvat. 

Cauzele căderii părului

Cel mai frecvent întâlnită cauză a căderii excesive a părului este reprezentată de moștenirea genetică. Altfel spus, dacă părinții tăi au această problemă, e foarte posibil să te confrunți și tu cu acest inconvenient. Anumiți hormoni sexuali, în special estrogenul și testosteronul, a căror activitate începe încă de la pubertate, pot accelera procesul de chelire.  

Alte cauze ale căderii excesive a părului sunt: 

  • Modificările hormonale din timpul sarcinii, după naștere, în perioada administrării pilulelor anticoncepționale, la menopauză; 
  • Anumite afecțiuni, intervenții chirurgicale sau traumatisme la nivelul capului; 
  • Boli ale tiroidei; 
  • Alopecia areata, o boală dermatologica autoimună care atacă foliculii de păr; 
  • Infecțiile la nivelul scalpului; 
  • Unele tipuri de lupus; 
  • Medicamentele administrate în tratatamentul cancerului, hipertensiunii arteriale, depresiei ori a bolilor de inimă; 
  • Scăderea bruscă în greutate; 
  • Febra; 
  • Decesul unei persoane dragi sau o despărțire; 
  • Stresul la locul de muncă; 
  • Alimentația săracă în proteine, fier și alți nutrienți esențiali; 
  • Anumite coafuri (părul strâns în coadă), utilizarea în exces a produselor de styling (fixativ, ceară de păr, spumă, placă de întins părul, ondulator etc.); 
  • Trichotillomania (smulgerea obsesivă a părului). 

Diagnosticul și tratamentul

 
 

Medicul dermatolog poate stabili cu certitudine cauza care stă la baza căderii excesive a părului. De cele mai multe ori, această problemă își găsește rezolvarea prin schimbarea regimului alimentar. Dacă medicul suspectează o altă cauză, e posibil să îți recomande o biopsie la nivelul scalpului, care poate releva adevăratul vinovat pentru căderea excesivă a părului.  Alte teste pot include 

  • Fierul seric, feritina serică și capacitatea totală de legare a fierului ,
  • Nivelurile tiroidei (T3, T4, TSH)
  • Nivelul de testosteron sau de dehidroepiandrosteron androstendionă, prolactină, hormon foliculostimulant și hormon luteinizant
  • VDRL (un test de screening pentru sifilis)
  • Hemoleucograma completa,
  • Testul de depistare a anticorpilor ANA - uneori poate fi vorba si despre o boala autoimuna alopecia areata este o boală care determină căderea părului,  când sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Unele teste de sânge utilizate pentru a testa alopecia este testul ANA; dermatologul poate face si
  • Biopsia scalpului - O mică secțiune a scalpului, de obicei cu diametrul de 4 mm, este îndepărtată și examinată la microscop pentru a ajuta la determinarea cauzei căderii părului.

O serie de deficiente pot cauza caderea parului

  • Fier. Deficitul de fier este o formă foarte frecventă de deficit de nutrienți și o cauză majoră a căderii părului.
  • Zinc. Zincul este un nutrient crucial pentru părul sănătos. 
  • Acizi grași omega 3
  • Niacina.
  • Vitamina D
  • Seleniu.
  • Vitamina E.
  • Vitamina A.

Caderea parului dupa COVID 19

Si unele boli infectioase, precum infectia cu virusurile hepatitice sau virusul SARS Cov2 pot genera caderea parului, conditie care poate fi reversibila dupa tratarea adecvata a bolii. Virusul SARS-COV-2, despre care se știe că are un impact grav asupra organelor vitale ale corpului, poate genera un nivel ridicat de inflamație prezent în organism, care poate duce la efecte secundare pe termen lung. Inflamația și infecția acută pot întrerupe creșterea foliculilor de păr de pe scalp și astfel împinge părul în faza „moartă”, făcându-vă să vă pierdeți o parte importanat a parului.

Imunitatea mai slabă și fragilă (întrucât organismul este ocupat să elimine daunele cauzate de virus), precum și deficiențele nutriționale severe (care pot provoca, de asemenea, probleme digestive și daune vitale dacă nu sunt îngrijite), sunt posibile motive de vina pentru excesul căderea părului cu care mulți se confruntă în prezent ca o consecință post-COVID.

În special, o scădere a nivelurilor de vitamina B12 și vitamina D, care sunt esențiale pentru sănătatea bună a părului și a pielii, poate duce, de asemenea, la căderea excesivă a părului.

Ceea ce experimentează pacienții cu COVID este mult diferit și drastic intens. Căderea părului post-COVID este clasificată ca „efluviu telogen” și nu este tocmai rarirea părului, ci căderea pur si simplu, a părului. Febra sau orice boală (cum ar fi COVID-ul însuși) poate forța de fapt mai mulți fire de păr în faza de cădere.

Efluviul telogen, care este rezultatul în primul rând al stresului și al inflamației asociate, este denumit un debut brusc al căderii părului, ceea ce înseamnă că acest lucru îi poate afecta chiar și pe cei tineri și sănătoși și nu prezintă un risc generalizat de cădere a părului. Unii medici continuă să clasifice acest lucru drept un fel de „șoc” pe care organismul îl suportă în timp ce suferă de febră și simptome de COVID pentru o perioadă relativ lungă (14-21 de zile). Acesta ar putea fi un motiv pentru care atât de mulți oameni care au avut COVID, cu atât mai mult în timpul celui de-al doilea val, au înregistrat căderea excesivă a părului ca un efect secundar îngrijorător.

Experții sugerează că efluviul Telogen, în comparație cu căderea obișnuită a părului, poate fi destul de severă. Ca să spunem așa, dacă o persoană tinde să piardă până la 100 de fire de păr pe zi, starea alimentată de inflamația COVID poate face o persoană să piardă până la 300-400 de fire de păr pe zi

Deși nu există prea multă claritate disponibilă cu privire la cine poate suferi de această complicație îngrozitoare, problema căderii excesive a părului poate fi mai frecventă pentru cei care au avut un caz moderat sau sever de COVID-19, deoarece aceștia pot avea o probabilitate mai mare de apariție. lupta cu complicațiile, inflamația ridicată, problemele alimentare slabe în timpul bolii sau fazei infecțioase. Din nou, la fel ca și în cazul traiectoriei cazurilor de COVID, persoanele cu forme mai ușoare de boală s-ar putea să nu vadă problema atât de rău sau să-și revină rapid, în timp ce unii pot continua să întâmpine problema după câteva luni după testul negativ.

Amintiți-vă că chiar și un singur simptom cu COVID, cum ar fi febra, poate fi uneori destul de dificil de suportat și, prin urmare, oricine are COVID-19 ar putea fi expusă riscului de a trece prin efluviul telogen.

Pe lângă căderea părului în sine, inflamația și deficiențele nutriționale pot duce și la o pierdere a calității părului, fragilitate, uscăciune și densitate redusă pentru unii.
Se spune că căderea părului cu COVID-19 se instalează într-o lună sau două după ce o persoană și-a revenit. În timp ce problema poate fi gestionabilă într-o anumită măsură, dermatologii sugerează că faza de cădere extremă și intensă a părului post-COVID-19 poate dispărea complet într-un interval de 6-9 luni.
Sistemul nostru imunitar este un controler remarcabil al mai multor funcții din corpul nostru. Deși este asociat în principal cu cât de sănătos sau susceptibil cronic la boli ar fi, sistemul nostru imunitar ar putea de asemenea să dețină indicii despre sănătatea părului. În general, orice dezechilibru în sistemul tău imunitar poate declanșa sau agrava tulburări ale părului. Astfel, cu o scădere a imunității și alți factori cauzali, poate exista un anumit nivel de deteriorare a părului sau post-COVID, când imunitatea organismului încă își revine într-un fel, căderea părului poate fi comună.

Ce remedii alimentare sau suplimente ar trebui luate?


Pentru o bună sănătate a părului și pentru a preveni căderea părului, unul dintre cele mai des garantate sfaturi este să urmezi o dietă și un stil de viață bun. Deși poate fi adevărat și poate funcționa într-o anumită măsură, dieta singură poate să nu reduca efluviul telogen sau căderea bruscă a părului.

Experții sugerează că, dacă un pacient recuperat continuă să prezinte căderea părului și probleme extreme de cădere a părului la câteva luni după ce a urmat o dietă adecvată de vindecare, ar trebui luat în considerare sfatul medicului. Pentru cineva cu probleme extreme, o dietă bogată în biotină și aminoacizi ar fi cea mai utilă. Există, de asemenea, multe suplimente și aditivi minunati care ar putea ajuta.

Tratamentul pentru căderea părului include, de regulă, aplicarea unor creme sau geluri, care conțin o substanță cu rol de stimulare a creșterii părului, sau comprimate orale, care încetinesc procesul de pierdere a părului.  Un astfel de supliment este OHISA despre care puteti citi aici 

Una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru creșterea părului este o vitamină B numită biotină. Studiile leagă deficiența de biotină cu căderea părului la om. Deși biotina este utilizată ca tratament alternativ pentru căderea părului, cei cu deficiențe au cele mai bune rezultate. Pot ajuta adminstrarea de vitamina B12 și vitamina D, dar si acizi grasi esentiali omega 3.

Unele tratamente prezintă diverse reacții adverse, motiv pentru care este indicat să mergi la medic pentru un diagnostic precis și un tratament corect.  

În afară de recomandările dietetice, medicii, în general, recomandă și introducerea următoarelor modificări pentru a face față și a gestiona mai bine complicația stresantă:

  •  Utilizarea de șampoane și produse de îngrijire a părului blânde, nechimice (fără parabeni, sulfați).
  • Abține te de la ungerea sau aplicarea de baksam si masti  a scalpului., limitand doar la varful parului
  • Folositi un pieptene cu dinți largi care nu irită foliculii de păr
  • Hraniti  scalpul cu o dieta de calitate 

Prevenirea căderii părului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Există câteva metode foarte simple care pot preveni căderea părului, daca nu sunt identificate cauze sistemice sau hormonale. Iată câteva dintre ele:

  • Evită să îți strângi prea mult părul în coadă, coc sau împletituri; 
  • Adoptă o dietă echilibrată, bogată în fier și proteine; 
  • Folosește un șampon blând (cel pentru copii este ideal) și nu te spăla foarte des pe cap; 
  • Evită să îți usuci părul artificial cu prosopul sau cu foehnul; 
  • Redu cantitatea de spumă, fixativ sau ceară de păr ori aplică-le pe lungimea firului de păr, nicidecum la rădăcină, deoarece substanțele chimice sufocă foliculul de păr; 
  • Dacă folosești placa de întins părul sau ondulatorul, setează aparatul la o temperatură mai redusă și evită să-ți coafezi părul când este încă umed. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Biotin and biotinidase deficiency, Janos Zempleni, 2008

Endogenous retinoids in the hair follicle and sebaceous gland, felen everts, 2012   

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0