Afecțiunile care pot provoca sângerări anale

Hemoragia rectală este un simptom care se manifestă prin eliminare de sânge prin rect și poate fi provocată de numeroși factori, mai mult sau mai puțin gravi. Cele mai frecvente cauze ale hemoragiei rectale sunt reprezentate de prezența hemoroizilor și a altor probleme digestive, însă există și alte afecțiuni care pot duce la apariția acestui simptom, dintre care unele pot fi chiar severe.

 

Cele mai frecvente cauze pentru sângerări anale

Cauzele care duc la apariția sângerărilor rectale sunt: 

  • Constipația
  • Fisurile anale sau rupturile mici ale țesutului de la nivelul anusului; 
  • Constipația și eliminarea de materii fecale tari și uscate; 
  • Hemoroizii sau venele inflamate din regiunea anusului și rectului; 
  • Polipii (mici excrescențe apărute pe mucoasa rectului sau a colonului). 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afecțiuni severe care se pot manifesta prin hemoragie rectală sunt: 
•    Cancerul anal; 
•    Cancerul de colon; 
•    Diverticulita
•    Boala Crohn; 
•    Colita ulcerativă; 
•    Infecția intestinală sau cea cauzată de anumite bacterii (de exemplu, infecția cu Salmonella). 

Care sunt simptomele hemoragiei rectale 

Semnul evident al hemoragiei rectale îl constituie prezența sângelui pe hârtia igienică sau în compoziția materiilor fecale. Cu toate acestea, este important să acorzi o importantă deosebită și culorii sângelui, deoarece poate sugera tocmai cauza acestui simptom neplăcut. De exemplu: 

-     Sângele de culoare roșu aprins indică o sângerare survenită la nivelul tractului gastrointestinal inferior (adică în colon sau în rect); 
-     Sângele de culoare roșu închis sau în nuanța vinului poate indica sângerări la nivelul intestinului subțire sau la porțiunea finală a colonului; 
-     Materiile fecale de culoare închisă, aproape negre, indică sângerări la nivelul stomacului sau în partea superioară a intestinului subțire.  

Simptome suplimentare asociate cu hemoragia rectală sunt: confuzia, leșinul, amețeala și durerea rectală.  

Când sângerările anale constituie o urgență medicală   

Sângerările rectale, chiar dacă inițial nu sunt severe, pot deveni abundente în scurt timp, așa că este important să te adresezi medicului imediat ce observi acest simptom. Dacă hemoragia rectală este însoțită și de alte simptome, precum cele enumerate mai jos, solicită ajutor medical de urgență, deoarece poate fi vorba despre o afecțiune gravă: 
-     Transpirații reci la nivelul feței; 
-     Confuzie; 
-     Leșin; 
-     Crampe abdominale dureroase; 
-     Accelerarea respirației; 
-     Durere anală severă; 
-     Stări de greață. 

Ce presupune vizita la medic și ce analize sunt recomandate 

În afară de anamneză și de examinarea fizică (utilă mai ales în procesul de diagnostic pentru hemoroizi), medicul mai poate solicita o colonoscopie sau o sigmoidoscopie, proceduri care permit analizarea în detaliu a colonului și care identifică precis zona de unde pornește sângerarea. De asemenea, pot fi recomandate teste de sânge, care scot la iveală diverse infecții sau cantitatea de sânge pierdută. 

Tratamentul pentru sângerări anale diferă, în funcție de cauza descoperită în urma investigațiilor medicale. Așadar, este necesar să te prezinți la medicul specialist dacă prezinți sângerări anale, astfel încât să urmezi tratamentul adecvat. 

Metode de prevenire a sângerărilor anale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul sângerărilor rectale poate fi redus semnificativ dacă previi apariția constipației, o cauza principală a hemoroizilor. Poți face acest lucru consumând alimente bogate în fibre (mere, banane, morcovi, broccoli, linte, năut, migdale etc.), hidratându-te cu cel puțin doi litri de apă zilnic și făcând mișcare cel puțin cinci zile pe săptămână. În plus, e important ca, atunci când simți nevoia de a merge la toaletă, să nu amâni momentul. Dacă totuși te confrunți cu constipația, cere sfatul farmacistului sau al medicului.

De asemenea, este foarte important să păstrezi curată zona rectală și să o speli cel puțin o dată pe zi și, de asemenea, să eviți folosirea hârtiei igienice parfumate și a produselor cosmetice care conțin agenți iritanți.

Pentru a preveni apariția polipilor, o altă cauză a sângerărilor anale, stilul de viață trebuie să fie unul echilibrat, cu limitarea alcoolului, evitarea fumatului și includerea unor cantități mai mari de fructe și legume în alimentație, în defavoarea grăsimilor. Apelează la consilierea genetică dacă ai în familie persoane care au dezvoltat polipi anali sau pe colon.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 5 Simple Ways You Can Prevent Hemorrhoids
https://health.clevelandclinic.org/5-simple-ways-you-can-prevent-hemorrhoids/ 
Mayo Clinic - Colon polyps
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-polyps/symptoms-causes/syc-20352875

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0