Afectiuni ale glandelor salivare - care sunt cele mai comune & cum le tratezi

Glandele salivare sunt cele care produc saliva si o elibereaza in cavitatea bucala. Exista o serie de boli care pot afecta glandele salivare, incepand de la sindromul Sjogren si pana la tumorile canceroase. Iata cum se manifesta aceste boli, dar si cum pot fi tratate!

Cele mai importante 3 perechi de glande salivare sunt urmatoarele:

  • Glandele parotide – sunt amplasate in partea de sus a obrazului, in apropierea urechii. Acestea secreta saliva in zona in molarilor.
  • Glandele submandibulare – asa cum sugereaza si numele, acestea sunt amplasate in partea de jos a fetei, sub barbie si saliva produsa de acestea este eliberata in zona dintilor de jos, din fata.
  • Glandele sublinguale – acestea sunt amplasate sub limba si elibereaza saliva in partea de jos a cavitatii bucale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe langa aceste glande salivare principale, exista inca 600-1000 de glande salivare de dimensiuni reduse, care se regasesc la nivelul intregii cavitati bucale.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale glandelor salivare

Sialolitiaza si sialadenita

Aceste doua afectiuni sunt caracterizate de obstructionarea glandelor salivare. Sialolitiaza apare atunci cand mici formatiuni de calciu apar la nivelul glandelor salivare, blocand astfel saliva. Pe de alta parte, sialadenita este infectia glandei salivare care apare in urma obstructionarii ductului salivar de o piatra care se formeaza. Printre bacteriile care cauzeaza aceasta infectie se numara E. coli, stafilococul auriu, precum si virusul gripal.

Sindromul Sjogren

O alta afectiune frecvent intalnita a glandelor salivare este sindromul Sjogren. Acesta apare atunci cand celulele albe din sange ataca celulele glandelor salivare. Este un sindrom autoimun, ce apare adesea pe fondul unor boli precum lupusul.

Infectiile virale

Infectiile virale acute pot afecta si glandele salivare, cauzand simptome precum inflamatia faciala, dureri severe si dificultati la mestecarea si inghitirea alimentelor. Oreionul este adesea responsabil pentru infectiile situate la nivelul glandelor salivare.

Chisturile

Chisturile la glanda parotida apar uneori la bebelusii care au defecte la nivelul urechilor.

Tumori benigne sau maligne

Tumorile benigne la nivelul glandelor salivare sunt extrem de rare, insa pot afecta glandele submandibulare, precum si glandele minore.

Si tumorile maligne sunt la fel de rare. Persoanele afectate de o asemenea problema au in general peste 50-60 de ani.

Diagnosticare afectiuni ale glandelor salivare

Medicul va face examinarea fizica si anamneza, iar apoi poate solicita pacientului sa faca o serie de radiografii dentare, astfel incat sa observe mai bine posibilele probleme ale glandelor salivare. Un RMN sau o tomografie computerizata pot fi, de asemenea, de mare ajutor.

In stabilirea diagnosticului, medicul poate avea nevoie de o mostra de tesut pentru realizarea unei biopsii – de cele mai multe ori, asa se intampla daca medicul suspecteaza ca este vorba despre o afectiune autoimuna.

Tratament afectiuni ale glandelor salivare

In functie de diagnosticul stabilit, medicul va recomanda tratamentul adecvat.

De pilda, in caz de sialolitiaza, medicul poate indeparta piatra formata fie prin presarea cu degetele, fie prin interventie chirurgicala. Pe de alta parte, sialadenita necesita tratament cu antibiotice, comprese calde si, daca aceste metode nu dau rezultate, tratament chirurgical.

Pe de alta parte, daca o infectie virala a cauzat problema glandelor salivare, pacientul nu poate face altceva decat sa astepte ca virusul sa fie eliminat de organism – in acest timp, el poate lua un tratament simptomatic.

Tumorile, fie ele maligne sau benigne, sunt indepartate chirurgical.

Sindromul Sjogren este tratat cu medicamente care stimuleaza salivatia.

Indiferent de afectiunea de care suferi, este important sa mergi la medic, sa urmezi tratamentul recomandat de acesta si totodata sa mentii o igiena impecabila a cavitatii bucale. Spalarea dintilor de doua ori pe zi si curatarea cavitatii bucale cu apa de gura reduce riscul de probleme la nivelul glandelor salivare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0