Administrarea corecta a medicatiei inhalatorii

In tratamentul bolilor pulmonare, foarte multe medicamente se administreaza prin inhalare. Asa medicii pot fi siguri ca substanta activa ajunge acolo unde este nevoie (la nivelul plamanilor) si ca riscul reactiilor adverse este foarte mic (cantitatea din substanta activa care ajunge in sangele pacientilor de la nivelul plamanilor este foarte mica). Administrarea incorecta a acestor medicamente face ca efectul lor sa fie scazut sau chiar inexistent si reactiile adverse sa fie mai importante.

Exista multe metode de a inhala un medicament, cele mai frecvente sunt:

  • Flacoanele presurizate – foarte utile in tratamentul crizelor de astm dar si in administrarea tratamentului de lunga durata. Medicamentul de afla in interiorul unui spray si trebuie pulverizat in timpul unui inspir profund. Este nevoie de exercitiu si o buna coordonare a miscarilor respiratorii, ceea ce face ca aceste medicamente sa fie mai dificil de utilizat.
  • Dispozitivele cu pulbere uscata – sunt folosite mai des pentru administrarea tratamentelor de lunga durata dar in unele cazuri si in crizele de astm. Sunt mai usor de folosit: pacientul inspira cu putere din dispozitivul de administrare, acolo unde se afla medicamentele sub forma unei pulberi foarte fine.
  • Nebulizatoarele – sunt mai frecvent utilizate in cazul copiilor sau al adultilor atunci cand nu pot inspira corespunzator (varsta avansata, criza de astm, tehnica incorecta). Medicamentul este sub forma lichida si se administreaza ca atare sau diluat. Solutia se pune interiorul unui aparat care transforma lichidul in particule foarte mici, iar pacientul le poate inhala respirand normal.
  • Camerele de inhalare (spacer-ele) – sunt dispozitive ajutatoare, ce se ataseaza unui flacon presurizat (spray). Rolul lor este acela de a capta in interior aerosolii cu medicament si astfel pot fi inhalati mai usor. Sunt foarte utile in a ajuta pacienti cu probleme de coordonare sau copiii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Principii generale de administrare:

  • Medicul dumneavoastra sau asistenta acestuia trebuie sa va explice cum se utilizeaza inhalatoarele, iar daca este posibil, prima doza sa o administrati in prezenta acestuia.
  • Cititi cu atentie instructiunile de folosire! Exista foarte multe variante de inhalatoare si fiecare producator are tipul sau. Cautati pe internet clipuri care sa va arate exact ce aveti de facut, in cazul in care aveti nelamuriri. Din pacate, clipurile instructive in limba romana sunt rare.
  • Flacoanele presurizate trebuie sa fie agitate inainte de fiecare folosire!
  • Inhalarea trebuie sa fie profunda, pe cat posibil, indiferent de tipul de inhalator folosit. Aceasta inhalare profunda face ca medicamentul sa fie uniform distribuit in interiorul plamanilor.
  • Buzele trebuie sa fie bine stranse pe dispozitivul de inhalare, astfel incat sa nu intre in plamani si aerul din camera. Dispozitivele de inhalare permit respiratia normala prin interiorul acestuia asa ca nu trebuie sa va ingrijorati.
  • Dupa ce ati inhalat medicamentul, tineti-va respiratia cel putin 10 secunde. Nu expirati aerul imediat dupa ce ati inhalat!
  • Verificati in permanenta daca aveti suficiente doze. Ar fi extrem de neplacut si periculo.s de exemplu. sa aveti o criza de astm si spray-ul dvs sa fie gol.
  • Comunicati orice problema de administrare medicului dumneavoastra!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0