Abcesul dentar

Abcesul dentar este un proces inflamator acut, fiind cauzat de infectii bacteriene. Este considerat urgenta stomatologica si este destul de frecvent intalnit.

Pacientul observa prezenta unei colectii de puroi la varful sau in partea laterala a unui dinte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Abcesul dentar este de doua feluri: gingival (periodontal) si periapical.

Primul (cel gingival) este cauzat de o infectie dezvoltata in spatiul dintre gingie si dinte, avand ca si cauza bacteriile din placa dentara de la nivelul marginii gingivale, precum si resturile alimentare ramase intre gingie si dinte.

Cel de-al doilea tip de abces (periapical) este cauzat de o infectie din interiorul dintelui, cauza fiind caria netratata, care avanseaza, afecteaza pulpa dentara (nervul), microorganismele difuzand in tesuturile inconjuratoare, producand infectii ale acestora.

Abcesul periapical se formeaza la varful radacinii dintelui afectat, dar poate aparea si la dintii cu obturatii sau lucrari dentare vechi.

Pacientul simte un discomfort, la inceput ca o presiune, evoluand extrem de rapid, ducand la dureri intense, care pot difuza si in zonele invecinate (cap, gat, urechi, obraji).

Nu toate abcesele au manifestari dureroase, pacientul observand doar colectia de puroi.

Tabloul clinic al abcesului:

•          Pacientul sesizeaza durerea, care creste in intensitate in timpul masticatiei, la atingerea dintelui, la contactul cu alimentele calde, si chiar in pozitia culcat.

•          Respiratie urat mirositoare sau gust neplacut in gura.

•          Aparitia unei colectii de puroi in dreptul dintelui afectat. Gingia la acest nivel este rosie si tumefiata.

•          Dintele isi poate schimba culoarea si poate deveni mobil.

•          Abcesul poate fi de dimensiuni reduse sau poate avea o dimensiune mai mare, ducand la tumefierea obrazului sau fetei in partea corespunzatoare acestuia.

Daca pacientul trateaza cu superficialitate aceste manifestari, starea de sanatate a acestuia se poate altera, prezentand stari febrile, frison, dureri de cap.

Abcesele dentare nu se rezolva de la sine sau cu ajutorul tratamentelor medicamentoase (de exemplu, cu un antibiotic, un antiinflamator). In cazul abceselor dentare, este important ca pacientul sa consulte de urgenta un medic stomatolog.

Din momentul in care apare discomfortul si pana la prezentarea in cabinetul stomatologic, persoana implicata poate administra un antialgic sau antiinflamator, medicamente care calmeaza durerea, cu mentiunea de a nu depasi doza maxima recomandata, si ar trebui sa evite consumul alimentelor calde – reci, care exacerbeaza durerea.

In aceasta perioada, igiena trebuie facuta corect si constant, cu pasta de dinti, periuta, apa de gura si ata dentara pentru a nu creste flora bacteriana a cavitatii orale.

In urma consultatiei, se stabileste diagnosticul de certitudine si se explica planul de tratament, care poate consta in tratamentul medicamentos si, in paralel, sa se trateze pe canal dintele. Sunt situatii, insa, in care dintele necesita interventie chirurgicala pentru indepartarea procesului inflamator de la varful radacinii sau chiar extractia dintelui.

De obicei, tratamentul necesita o succesiune de interventii, chiar daca dupa prima prezentare durerea cedeaza. Pacientul trebuie sa respecte cu rigurozitate indicatiile medicului si programarile la cabinetul stomatologic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0