Melanomul - diagnostic, prevenire, tratament

Despre melanom
 - Ce este melanomul
 - Tipuri de melanom
 - Factorii de risc pentru aparitia melanomului
 - Semnele care pot indica aparitia melanomului
 - Diagnosticarea melanomului
 - Persoanele cu predispozitie la melanom

Tratamente pentru melanom
 - Tratamente pentru fazele incipiente ale melanomului
 - Tratamente pentru un melanom agresiv
- Monitorizarea pe termen lung a pacientului si familiei unui pacient cu melanom

Cum poate fi redus riscul de aparitie a melanomului
 

Despre melanom

Ce este melanomul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Melanomul este o forma de cancer de piele, declansata de melanocite. Mai exact, melanomul apare in urma cresterii necontrolate a melanocitelor, care se raspandesc in mod anormal in tesuturile vecine. Cu toate ca nu este cel mai comun tip de cancer de piele, melanomul este cel mai periculos, cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele avand la baza melanomul. 

Ce sunt melanocitele?

Melanocitele sunt celulele care se regasesc in epiderma si la nivelul foliculilor de par. Acestea sunt celulele care produc si sintetizeaza melanina, substanta naturala care pigmenteaza pielea, firele de par, dar si irisul. 

Ce inseamna metastaza?

Metastaza este termenul medical care descrie raspandirea celulelor canceroase la alte organe decat cel in care au aparut initial. Alte denumiri folosite pentru metastaza sunt cancer metastatic ori cancer in stadiul 4. 

De regula, metastaza se produce in momentul in care unele celule canceroase se desprind de tumora si patrund in sange sau in sistemul limfatic. Astfel, celulele canceroase migreaza in alte parti ale corpului, acolo unde se multiplica in voie. Orice tip de cancer poate ajunge in stadiul de metastaza. 

Tipuri de melanom

Exista 4 tipuri de melanom, in functie de zona in care apare, dar si de forma in care acesta apare:

  • Melanomul superficial – se regaseste in 70% dintre cazurile de melanom si apare, in general, in randul persoanelor tinere. Dupa cum si numele sugereaza, melanomul superficial apare in prima faza la suprafata, iar abia dupa mult timp patrunde mai adanc in piele. Primul semn al melanomului superficial sunt zonele depigmentate de la nivelul pielii, care au marginile neregulate. Culoarea acestor pete variaza de la alb pana la maro, negru, rosu sau albastru. Acest tip de melanom poate aparea si intr-o alunita care a fost initial de natura benigna. 
  • Melanomul nodular – acest tip de melanom este, in prima faza, invaziv. Atunci cand devine malign, este destul de usor de recunoscut intrucat se transforma intr-o umflatura a carei culoare este, de regula, negru, insa poate fi si albastru, rosu, gri sau maro. Aceasta forma de melanom este cea mai agresiva si apare in 10-15% dintre cazuri. De regula, apare pe trunchi, pe picioare, pe brate, dar poate aparea si pe scalp.
  • Melanomul lentiginos – similar cu melanomul superficial, acesta apare in prima faza in stratul superior al pielii, iar aspectul sau este de zona mai bronzata ori de pete maronii aparute la nivelul pielii. De regula, acest tip de melanom apare in zonele care au fost expuse mai mult la soare precum fata, urechile, bratele sau trunchiul. 
  • Melanomul lentiginos acral – si acesta apare in faza incipienta in stratul exterior al pielii, iar apoi patrunde mai adanc. Aspectul acestui melanom este de pete maro sau negre sub unghii, pe talpi sau pe palme. Melanomul lentiginos acral apare foarte rar in randul rasei caucazienilor, fiind mai degraba intalnit la afro-americani sau asiatici.  

 

De asemenea, exista si 3 subcategorii rare ale melanomului:

  • Melanomul lentiginos mucos – acest tip de melanom poate aparea la nivelul oricarei membrane mucoase a corpului, incepand de la mucoasa nazala, pana la cea bucala, vaginala ori anala. 
  • Melanomul desmoplastic – melanomul desmoplastic apare in zonele expuse indelung la soare, la persoanele varstnice. Este un tip foarte rar intalnit de melanom, dar si destul de dificil de diagnosticat intrucat paote fi cu usurinta trecut cu vederea, ori confundat cu alte tipuri de melanom. 
  • Melanomul verucos – este adesea intalnit la femei, in general in zona extremitatilor. Acesta apare sub forma unei placi verucoase.

 

Ce este melanomul ocular?

Melanomul ocular este un tip de cancer care se dezvolta la nivelul celulelor care produc pigmentul irisului. Melanomul ocular poate aparea si la nivelul tesutului conjunctiv al ochiului. Acesta este cel mai comun tip de cancer ocular, insa este extrem de rar intalnit. Pentru ca de cele mai multe ori nu prezinta simptome, melanomul ocular este foarte greu de depistat. In general, oamenii descopera melanomul ocular in timpul unui control oftalmologic de rutina. 

Factorii de risc pentru aparitia melanomului

Este o forma de cancer de piele grava sau incipienta?

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele intrucat se poate transforma in orice moment in melanom metastazic, celulele canceroase raspandindu-se in intreg organismul. Asadar, melanomul poate fi fatal. 

Care sunt factorii de risc pentru melanom?

Cu totii suntem predispusi la melanom, insa exista cativa factori de risc care faciliteaza aparitia acestui tip de cancer de piele:

  • Pielea foarta alba – persoanele care au pielea foarte alba beneficiaza de mai putina melanina, adica de mai putin pigment. Ceea ce inseamna ca beneficiaza totodata si de mai putina protectie impotriva radiatiilor UV, Drept urmare, persoanele blonde, roscate, cu ochi deschisi la culoare sau cu pistrui sunt mai predispuse arsurilor solare, deci si melanomului, comparativ cu persoanele brunete, cu o piele mai inchisa la culoare. 
  • Istoric bogat in ceea ce priveste arsurile solare – numarul arsurilor solare avute de-a lugul timpului contribuie la aparitia melanomului.
  • Expunerea excesiva la radiatiile UV – radiatiile ultraviolete, fie ca provin direct de la soare, fie ca provin de la lampile UV din solar, cresc riscul de aparitie a melanomului. Odata ce intra in contact cu pielea, aceste radiatii schimba structura ADN-ului celular, moment in care se poate produce o anomalie ce declanseaza aparitia melanomului. 
  • Existenta multor alunite pe piele – persoanele care au peste 50 de alunite pe tot corpul prezinta risc crescut de melanom. De asemenea, si alunitele cu o forma ciudata ori care isi schimba forma si textura indica o predispozitie pentru acest tip de cancer de piele. De aceea, este indicat sa mergi in mod regulat la medicul dermatolog, pentru un control de rutina. 
  • Istoric in familie in ceea ce priveste melanomul – daca o ruda apropiata, de gradul 1 sau 2, a avut melanom, ai sanse mai mari sa dezvolti si tu, la randul tau, acest tip de cancer de piele. 
  • Sistem imunitar slabit – persoanele care au imunitatea slabita din cauza altor afectiuni ori din cauza unui tratament medicamentos pe care il urmeaza sunt mai predispuse melanomului intrucat sistemul imunitar nu lupta pentru a proteja organismul.  

 

La ce varste se poate face melanom?

Melanomul nu tine cont de varsta, insa mai bine de 50% dintre cazurile de melanom apar la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
In ceea ce priveste adolescentii si tinerii, melanomul este al treilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani, in timp ce in randul barbatilor este al doilea cel mai comun tip de cancer. 

Copiii pot face melanom?

In ultimii ani, specialistii au inregistrat o scadere considerabila a cazurilor de melanom in randul copiilor, iar acest lucru se datoreaza si campaniilor de promovare a lotiunilor cu factor de protectie UV.

Ce persoane sunt mai predispuse pentru melanom?

Riscul de melanom creste odata cu varsta. Persoanele care se expun de-a lungul vietii in mod repetat si excesiv la soare, deci la radiatiile UV, au sanse mai mari sa faca melanom.

Semnele care pot indica aparitia melanomului

Cum poate fi depistat melanomul?

Melanomul poate sa nu prezinte semne ori semnele pot fi usor de trecut cu vederea, Autocontrolul are un rol esential, insa medicul dermatolog este cel care poate depista melanomul. 

Alunitele, adesea denumite si nevi, sunt grupari normale de melanocite si au culoarea maro, fie ca este vorba despre o nuanta inchisa, fie ca este vorba despre o nuanta deschisa. Pe de alta parte, melanomul are un aspect diferit. In caz de melanom, alunita isi schimba forma, culoarea si dimensiunile.

In ce zone ale corpului se poate face melanom?

Melanomul poate sa apara in orice parte a corpului, chiar si in zonele neexpuse la soare precum in talpi, intre degete sau in palme. De regula insa, melanomul apare in zonele foarte expuse la radiatiile UV. 

Care sunt simptomele melanomului?

Simptomele melanomului pot fi trecute cu usurinta cu vederea, insa daca iti monitorizezi pielea cu atentie in mod regulat, ai sanse mari sa detectezi semnele care ar putea indica prezenta melanomului.

Imediat ce observi ca o portiune de la nivelul pielii isi schimba aspectul, ar trebui sa apelezi la medicul dermatolog pentru a te asigura ca nu este vorba despre nicio problema. Acest lucru este valabil si pentru alunitele care apar peste noapte, dar si pentru cele deja existente care isi schimba aspectul. 

Semnele care indica prezenta melanomului sunt urmatoarele:

  • Asimetria – daca o alunita nu este asimetrica, este posibil sa fie ceva in neregula cu ea
  • Marginea neregulata – nu numai forma asimetrica a alunitei ar trebui sa te puna pe ganduri, ci si marginea neregulata, care indica de asemenea probleme
  • Culoarea – poate fi vorba despre melanom daca alunita devine neagra, poate capata chiar si pete albastre, roz, albe sau rosii
  • Diametrul – daca diametrul unei alunite depaseste 6 mm, e nevoie de un control dermatologic
  • Evolutia – daca alunita isi schimba volumul, forma sau culoarea, ar trebui sa mergi la medic. 

Alte simptome care ar trebui sa te puna pe ganduri sunt urmatoarele:

  • O rana care nu se vindeca
  • Inrosirea sau inflamarea pielii de langa o alunita
  • Mancarime la nivelul unei alunite
  • Sangerarea unei alunite

 

Am o roseata pe piele. Sa ma ingrijorez?

Roseata de la nivel cutanat nu este un simptom al melanomului. Zonele rosii pot indica o afectiune dermatologica, insa nu una de natura canceroasa.

Am mancarimi de piele. Sa ma ingrijorez?

Mancarimile pielii pot indica o serie de afectiuni dermatologice inofensive, care pot fi tratate cu usurinta. Pe de alta parte, acestea pot fi si un simptom al melanomului, insa numai in cazul in care mancarimea apare insotita de alte simptome. Spre exemplu, pruritul poate ridica un semnal de alarma daca apare in zona in care este o alunita care si-a schimbat textura ori o rana care nu s-a vindecat in 4 saptamani.

Am o alunita? Pot avea cancer de piele?

Alunitele nu sunt neaparat un semn al melanomului. Alunitele cu o culoare uniforma, cu margini regulate si cu o forma simetrica nu ar trebui sa te ingrijoreze. Pe de alta parte, alunitele cu o forma neregulata si a caror culoare nu este uniforma ar trebui verificate de urgenta de un medic dermatolog. 
Toate persoanele care au alunite ar trebui sa mearga la un consult anual preventiv la medicul dermatolog.

Diagnosticarea melanomului

Cum se depisetaza melanomul?

Diagnosticarea melanomului poate fi dificila chiar si pentru un dermatolog cu experienta intrucat simptomele si semnele acestei afectiuni nu sunt intotdeauna evidente. Daca medicul tau observa un semn care il face sa se gandeasca la melanom, ori daca ai istoric in familie in ceea ce priveste acest tip de cancer, iti poate recomanda sa faci o biopsie. 

Biopsia este o analiza a tesutului, care se realizeaza la mciroscop, de catre un specialist. Exista mai multe tipuri de biopsii atunci cand vine vorba despre melanom:

  • Biopsia prin punctie-aspiratie cu ac fin
  • Biopsia prin exfoliere
  • Biopsia prin excizie
  • Biopsia prin incizie

 

Ce este metoda ABCDE?

Metoda ABCDE este o metoda folosita de medicii dermatologi pentru identificarea melanomului. Aceasta metoda face referire la:
A – asimetria alunitei
B – bordurile alunitei (marginile)
C – culoarea alunitei
D – diametrul alunitei
E – evolutia alunitei
Daca medicul observa ca toate aceste caracteristici ale alunitei sunt modificate, va recomanda o biopsie pentru ca sunt sanse mari sa fie vorba despre melanom.

Ce este metoda ugly duckling?

Metoda ugly duckling poate ajuta la depistarea melanomului, mai ales in cazul de auto-examinare permanenta. 
Numele acesteia vine de la ratusca cea urata, aceasta metoda consta in compararea alunitelor. Daca una dintre ele are un alt aspect, parand ratusca cea urata, poate fi vorba despre melanom.

Pot sa imi dau seama daca am melanom?

Pacientul poate descoperi, prin auto-examinare, cateva semne si simptome ale melanomului, insa medicul dermatolog este cel in masura sa puna diagnosticul corect.

Ce este stadializarea melanomului?

Stadializarea este o forma prin care se descrie complet melanomul, in scopul stabilirii unui tratament si a unui pronostic in ceea ce priveste sansele de vindecare. 
Stadiul in care se afla melanomul indica adancimea pe care acesta o are in piele, precum si daca si in ce alte zone s-au extins celulele canceroase. 
Stadializarea este extrem de importanta intrucat in functie de aceasta procedura se stabileste tratamentul potrivit. 

Ce este indicele Breslow?

Indicele Breslow este cel care determina grosimea melanomului. Pentru stabilirea grosimii tumorii se foloseste un micrometru, adica o rigla, care are rolul de a masura adancimea la care au patruns celulele canceroase,

Ce este nivelul de invazie Clark?

Nivelul de invazie Clark este cel care arata cu exactitate adancimea melanomului, precum si care straturi ale pielii sunt invadate de celulele canceroase. 
Nivelul 1: celulele canceroase se regasesc doar la nivelul epidermei (la suprafata pielii)
Nivelul 2: celulele canceroase se regasesc in stratul de sub epiderma
Nivelul 3: celulele canceroase se regasesc la nivelul dermei papilare
Nivelul 4: celulele canceroase se regasesc si in interiorul dermei reiculare
Nivelul 5: celulele canceroase au patruns chiar si in stratul de grasime de sub piele

Tipuri de investigatii pentru depistarea melanomului

Ce este biopsia ganglionilor limfatici si cum ajuta la diagnosticarea melanomului?

Biopsia ganglionilor limfatici este o procedura care depisteaza daca celulele melanomului s-au imprastiat si au ajuns la nodulii limfatici. Asadar, aceasta procedura determina stadiul in care se afla melanomul. 

Ce este biopsia ganglionilor santinela si cum ajuta la diagnosticarea melanomului?

Biopsia ganglionilor santinela determina daca celulele canceroase se afla in nodulii santinela. Daca melanomul s-a imprastiat, atunci acesta va ajunge la nodulii limfatici aflati in jurul melanomului. Nodulul limfatic santinela este primul care primeste lichid limfatic in caz de tumoare, ceea ce inseamna ca primeste si celulele din melanom. Daca biopsia ganglionilor santinela are rezultate negative, sansele de vindecare sunt mai mari intrucat celulele canceroase nu s-au imprastiat. Pe de alta parte, daca rezultatul acestui tip de biopsie este pozitiv, pronosticul medicilor va fi mai rezervat.

Stadiile melanomului

Pentru stabilirea stadiului in care se afla melanomul, leziunea, dar si tesut din jurul acesteia, trebuie indepartate si analizate la microscop. In functie de caracteristicile acestei leziuni, medicii pot stabili diagnosticul si stadiul in care melanomul se afla.

  • Stadiu 0: melanomul se regaseste la nivelul epidermei si cel mai probabil nu se va extinde catre alte zone ale corpului.
  • Stadiu I: melanomul se regaseste tot la nivel cutanan si este destul de subtire.
  • Stadiul II: melanomul este mai adanc, extinzandu-se catre derm, adica tesutul conjunctiv fibros aflat sub epiderma.
  • Stadiul III: in acest stadiu, melanomul s-a imprastiat si a ajuns in sistemul limfatic, capatand aspect de “metastaza in tranzit”.
  • Stadiul IV: in acest stadiu, melanomul s-a imprastiat deja in tot organismul prin sange. Acesta poate ataca atat tesuturi cat si organe precum plamanii, ficatul ori creierul. Melanomul recurent: este vorba despre melanomul care reapare dupa vindecare.  

 

Urmarirea evolutiei melanomului

Ce organe afecteaza melanomul?

Diagnosticul de melanom ne duce imediat cu gandul la cancer de piele, deci pielea este cea pe care o luam in considerare. Medicii au descoperit insa ca si alte organe pot fi afectate de melanom daca acesta evolueaza.

Melanomul este starea maligna a celulelor  care sunt responsabile cu pigmentarea pielii, adica a melanocitelor. Daca melanomul nu este diagnosticat la timp si boala evolueaza, se poate ajunge la metastaza, ceea ce inseamna ca melanomul ataca si alte organe, in afara de piele. 
Odata ajuns in stadiul 3, melanomul se imprastie la nivelul sistemului limfatic. In stadiu 4 insa, melanomul ataca organele interne, iar cele mai comune organe la care melanomul se raspandeste sunt:

  • Plamanii
  • Ficatul
  • Oasele
  • Creierul
  • Stomacul 

 

Persoanele cu predispozitie la melanom

Oricine poate avea de suferit de pe urma melanomului, insa predispozitie au urmatoarele persoane:

  • Femeile cu piele alba, cu varsta de peste 50 de ani 
  • Persoanele cu rude apropiate care au avut sau au melanom
  • Persoanele care au nevi atipici
  • Persoanele care se nasc cu alunite
  • Persoanele care se expun indelung radiatiilor solare

 

Tratamente pentru melanom

Tratamente pentru fazele incipiente ale melanomului

Melanomul este tratabil?
Melanom este tratabil, iar sansele de reusita ale tratamentului sunt mai mari daca acesta este depistat in faza incipienta.
In functie de stadiul in care melanomul se afla, tratamentul poate include:

  • Interventie chirurgicala (pentru indepartarea tumorii)
  • Imunoterapie
  • Chimioterapie
  • Radioterapie
  • Terapiile specifice

 

Melanomul poate fi stabilizat?

Melanomul poate fi stabilizat prin chimioterapie in caz de aparitie a metastazelor. Din pacate insa, aceasta metoda nu este eficienta decat in 20% dintre cazuri.

Cum stiu daca melanomul este in faza de metastaza?

Faza de metastaza a melanomului este depistata prin realizarea unei biopsii a tumorii, dar si a tesuturilor din jurul acesteia. 
Analizele de sange, precum si tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (RMN) ori radiografiile sunt folosite in aceasta situatie, pentru a descoperi zonele in care celulele canceroase s-au imprastiat.

Cum poate fi tratat melanomul in stare incipienta?

Melanomul in stare incipienta, adica in stadiu 0 I sau II, este tratat prin interventie chirurgicala, in timpul careia acesta este indepartat complet, impreuna cu tesutul din jurul sau. Pronosticul de vindecare a melanomului in stare incipienta este foarte bun. 

Tratamente pentru un melanom agresiv

Odata ce ajunge in stadiul III, melanomul sa extins la ganglionii limfatici, ceea ce presupune ca este necesara si o biopsie a ganglionilor santinela, precum si indepartarea tuturor ganglionilor limfatici din zona respectiva.

Cum poate fi tratat melanomul in stare avansata?

Melanomul in stare avansata, adica in stadiu IV, s-a raspandit deja catre alte zone ale corpului, ajungand inclusiv la organe precum plamanii ori ficatul.
Pentru tratarea pacientilor cu melanom in stadiu avansat trebuie, in prima faza, sa se identidice metastazele. Tratamentul este recomandat in functie de numarul metastazelor. Daca este vorba despre o metastaza unica, interventia chirurgicala poate fi folosita, in combinatie cu radioterapia, imunoterapia sau chimioterapia. 
In cazul in care este vorba despre metastaze multiple ale melanomului, interventia chirurgicala nu este de ajutor. Asadar, se foloseste terapia tintita, imunoterapia ori chimioterapia. 

Tratamente chirurgicale

Melanomul indepartat poate reveni?

Melanomul indepartat poate reveni atat la nivel local, adica in locul in care a aparut initial ori intr-o zona apropiata, cat si in alta parte a corpului. Melanomul recurent poate sa apara chiar si la 10 ani dupa tratarea sa. 
Risc crescut de melanom recurent prezinta pacientii care in prima faza au indepartat o tumoare adanca, au avut metastaze in jurul tumorii ori au avut ulceratii la nivelul melanomului.

Melanomul poate fi indepartat definitiv?

Melanomul poate fi indepartat prin interventie chirurgicala, insa acesta poate reveni oricand, tratarea sa nu este definitiva.

Care sunt precautiile suplimentare pentru un pacient tratat de melanom?

Potrivit medicilor, pacientii tratati de melanom trebuie sa ia in considerare o serie de precautii suplimentare pentru a evita reintoarcerea cancerului de piele. Pacientii tratati de melanom au sanse mai mari sa dezvolte din nou aceasta afectiune.
In primul rand, acestia trebuie sa faca controale dermatologice periodice, pentru a se asigura ca melanomul nu a revenit. Auto-examinarea lunara este obligatorie pentru acestia.

Apoi, expunerea la soare trebuie sa fie limitata, nefiind recomandat pentru acestia sa se expuna radiatiilor UV in intervalul orar 10-14. De asemenea, lotiunea cu factor de protectie solara este obligatorie pentru pacientii tratati de melanom, iar factorul de protectie trebuie sa fie de minimum 30.
In niciun caz pacientii tratati de melanom nu trebuie sa apeleze la solar pentru a se bronza intrucat radiatiile UV produse de lampile din solar sunt la fel de daunatoare precum cele emise de soare.

Exista melanom benign?

Nu exista melanom bening, melanomul este doar malign. Exista insa nevi melanocitari, adica alunitele comune, care sunt tumori de natura benigna. Acestia se pot transforma in melanom.

Radioterapia si chimioterapia

Radioterapia si chimioterapia sunt folosite pentru tratarea melanomului in stare mai avansata. Ambele terapii sunt folosite dupa indepartarea chirurgicala a leziunilor.
Radioterapia foloseste radiatiile pentru uciderea celulelor tumorale si este folosita, de regula, in situatiile in care tumora nu a putut fi indepartata complet ori medicii suspecteaza ca tesutul care nu a fost indepartat poate reprezenta o problema. De asemenea, radioterapia este folosita si in situatia in care este vorba despre melanom recurent.

Chimioterapia foloseste substante toxice, care au rolul de a ucide celulele tumorale ori macar de a le impiedica sa se multiplice. Chimioterapia se face in reprize, pentru a oferi celulelor sanatoase timpul necesar pentru a-si reveni, acestea fiind de asemenea afectate de substantele toxice introduse in organism prin chimioterapie. Chimioterapia poate folosi o singura substanta, insa poate folosi si doua sau mai multe substante. 

Care sunt efectele secundare ale radioterapiei si chimioterapiei?

Radioterapia si chimioterapia au efecte secundare care pot fi destul de greu de suportat de catre pacient, asta pentru ca aceste terapii distrug, pe langa celulele canceroase, si celule sanatoase. Tractul gastrointestinal este cel mai adesea afectat de radioterapie si chimioterapie, celulele care il protejeaza fiind distruse. Asadar, pot aparea efecte adverse precum:

  • Diaree
  • Greata
  • Varsaturi
  • Gust neplacut in gura
  • Deshidratare
  • Pierderea apetitului
  • Afte bucale
  • Iritatii la nivelul pielii
  • Caderea parului
  • Oboseala extrema
  • Insomnii 

 

Care sunt tratamentele ce pot ameliora starea unui pacient supus chimio/radioterapiei?

Pentru ameliorarea starii unui pacient supus la radioterapie sau la chimioterapie, exista cateva recomandari de folos. In functie de efectul advers pe care pacientul il experimenteaza, acesta poate lua masuri pentru estomparea simptomelor ori pentru prevenirea acestora. Spre exemplu, daca diareea este un efect advers al acestor terapii, pacientul ar trebui sa evite sa consume produse lactate in cantitati mari si ar trebui sa aiba o dieta bogata in alimente sanatoase care au un continut ridicat de fibre.

Si medicamentele antivomitive pot face mai usoara viata pacientilor supusi la radio/chimioterapie.
Medicul este cel in masura sa faca recomandari care ajuta la tinerea sub control a simptomelor neplacute ce apar in urma radioterapiei ori a chimioterapiei.

Efecte adverse ale radioterapiei si chimioterapiei

Cele mai comune efecte adverse ale radioterapiei si chimioterapiei sunt problemele de natura gastrointestinala, precum si caderea parului. Starea generala de rau apare, de multe ori, in urma acestor terapii folosite pentru tratarea melanomului.

Tratamente pentru amelioarea starii pacientului afectat de melanom in forma grava

Pacientii afectati de malanom in forma grava ar trebui sa beneficieze, pe langa tratamentul medicamentos si terapiile specifice pentru tratarea cancerului, si de ingrijire psihologica ori de tratament psihiatric, daca este nevoie. Suportul emotional este esential pentru ameliorarea pacientilot afectati de melanom in stadiu avansat.

Monitorizarea pe termen lung a pacientului si familiei unui pacient cu melanom

Monitorizarea pe termen lung a pacientului cu melanom, precum si a familiei acestuia, reprezinta un aspct care trebuie luat in seama atat de catre medic, cat si de catre pacient.

Melanomul poate reveni sub forma de melanom recurent, asa ca este important sa se monitorizeze starea de sanatate a pacientului pentru diagnosticarea in faza incipienta.

Intrucat persoanele cu rude de gradul I si II care au suferit de melanom au sanse mai mari sa fie diagnosticate, la randul lor, cu acest tip de cancer de piele, este esentiala si monitorizarea pe termen lung a familiei acestora pacienti.

Cum poate fi redus riscul de aparitie a melanomului

Care este perioada zilei cand riscul razelor ultraviolete este cel mai mare?

Riscul de aparitie a melanomului poate fi redus prin adoptarea unor strategii de prevenire eficiente. Cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de aparitie a melanomului consta in protejarea pielii de radiatiile UV. 
Perioada zilei in care riscul razelor ultraviolete este cel mai mare este 10 – 16, iar in aceasta perioada ar trebui sa eviti sa te expui radiatiilor UV puternice, mai ales in timpul sezonului cald.

Daca ai alunite pe piele, trebuie sa acorzi mai multa atentie prevenirii melanomului intrucat acestea isi pot schimba structura, transformandu-se din formatiuni benigne in melanom, adica in formatiune maligna.

Care este nivelul de radiatii periculos pentru piele?

Radiatiile UVA si UVB sunt radiatii periculoase pentru piele, acestea fiind o potentiala cauza pentru dezvoltarea melanomului. Radiatiile UVB si UVA cele mai periculoase pentru piele sunt cele ale caror lungime de unda depaseste 100-400 de nanometri.

Cum ma protejez eficient de soare?

Protectia impotriva radiatiilor UV este esentiala pentru prevenirea melanomului. Pentru a reduce riscul de melanom trebuie, asadar, sa ne protejam pielea de radiatiile solare, iar acest lucru il putem face astfel:

  • Limitarea expunerii la soare in intervalul orar 10-16
  • Aplicarea unei lotiuni cu factor de protectie de minimum 30, inainte de fiecare expunere a pielii la soare. Lotiunea de plaja ar trebui folosita zilnic, indiferent de anotimp, nu numai atunci cand mergem la plaja.
  • Folosirea unor accesorii si articole vestimentare care ne protejeaza pielea de radiatiile solare: palarii, sepci, esarfe, bluze cu maneca lunga din materiale naturale, pantaloni lungi, ochelari de soare cu lentile polarizate.
  • Evitarea solarului cu lampi UV.

 

Alt tip de radiatii decat cele solare pot declansa melanomul?

Radiatiile solare sunt singurul tip de radiatii care declanseaza melanomul. Alte tipuri de radiatii pot cauza cancer, insa nu melanom.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alt tip de arsuri decat cele solare pot declansa melanomul?

Radiatiile solare reprezinta cea mai comuna cauza a aparitiei melanomului, cu toate ca si mostenirea genetica joaca un rol important in dezvoltarea acestui tip de cancer de piele. Asadar, arsurile provocate de soare de-a lungul vietii cresc riscul de aparitie a melanomului. Alt tip de arsuri insa nu poate declansa melanomul.
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0