5 greșeli pe care consumatorii de ulei de pește lichid le fac

Dacă iei, deja, un supliment pe bază de ulei de pește, află că faci un lucru deosebit de bun pentru sănătatea ta. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului și te pot feri de numeroase afecțiuni, printre care bolile de inimă, anumite afecțiuni gastrointestinale, riscul de AVC, depresie și anxietate. Cu toate acestea, pentru ca uleiul de pește lichid să își poată face efectul, ai nevoie de un produs de calitate, proaspăt și care se absoarbe eficient. 

Numeroase persoane care consumă ulei de pește lichid repetă anumite greșeli, care pot împiedica acțiunea eficientă a produsului. Învață care sunt acestea, pentru a le evita. 

1. Nu iei cantitatea corectă de ulei de pește lichid

Unul dintre beneficiile principale ale consumului de ulei de pește lichid este aportul suficient de acizi grași omega-3 EPA (eicosapentaenoic) și DHA (docohexaenoic) de înaltă calitate. Așadar, în timp ce varianta capsulată cu concentrație redusă de EPA și DHA presupune un număr mai mare de capsule care trebuie luate zilnic pentru a atinge doza recomandată, adesea, cu varianta lichidă cu concentratie mare de EPA și DHA, o singură linguriță ajunge (cantitatea necesară depinde de la un brand la altul, precum și de vârsta și sexul consumatorului).  În plus, există numeroase soluții pentru a anula gustul intens de pește: lichidul poate fi amestecat în iaurt, smoothie-uri și chiar în sucuri. 

Cu toate acestea, nu toată lumea care consumă ulei de pește lichid ia doza zilnică necesară. Unele persoane uită să ia acest supliment zilnic, în timp ce altele măsoară “după ochi” și, de cele mai multe ori, cantitatea la care decid că e suficient nu este, de fapt, cea corectă. Mai există și situația în care, deși se folosește o linguriță ca unitate de măsură, din cauza gustului supărător, unele persoane nu umplu lingurița complet. 

Fie că e vorba despre gustul de pește sau de faptul că uleiul de pește lichid cu concentrație mare de EPA și DHA este mai scump, motivele pentru care unele persoane nu își iau doza zilnică necesară sunt variate și țin mult de context. Indiferent de acestea, este important de reținut că, la fel ca în cazul antibioticelor, dacă nu asiguri aportul zilnic optim de acizi grași Omega-3 EPA și DHA, rezultatele vor întârzia să apară.  

2. Lași uleiul de pește lichid să se râncezească

După cum se cunoaște deja, uleiul de pește lichid este varianta superioară de suplimentare cu acizi grași Omega-3, dar pentru ca produsul să își facă efectul, este nevoie să fie depozitat potrivit indicațiilor de pe ambalaj. Un aspect de reținut este că produsele de acest tip de înaltă calitate sunt, de regulă, mai ușor perisabile, deoarece conțin ulei de pește foarte proaspăt și un adaos scăzut de conservanți, pentru a nu altera calitatea și performanța produsului. Din contra, un astfel de produs are în compoziție antioxidanți naturali, precum tocoferol și extract de rozmarin, care păstrează uleiul de pește proaspăt și eficient.

Așadar, riscul de oxidare și, în cele din urmă, de râncezire a uleiului de pește lichid este foarte crescut dacă nu este depozitat într-un spațiu rece, de regulă la frigider, ferit de lumină direct și de umiditate. Oricum ar fi, odată ce ai desigilat recipientul procesul de oxidare debutează, așadar, ai grijă să consumi zilnic din el, și să te asiguri că iei doza necesară, pentru a-l termina în timp util (de cele mai multe ori, uleiul de pește trebuie consumat în maximum 45 de zile de la deschide).

3. Consumi uleiul de pește lichid pe stomacul gol

Acizii grași Omega-3 sunt substanțe active care fac parte din categoria grăsimilor. În mod natural, în alimente, aceștia se află legați în trigliceride, iar în suplimentele alimentare de înaltă calitate se află sub formă similară de r-trigliceride. Pentru digestia și absorbția optimă a acestora sunt necesare a fi parcurse 2 etape esențiale: eliberarea acizilor grași Omega-3 din forma de trigliceride în care au fost ingerați apoi înglobarea lor în așa numitele micelii împreună cu sărurile biliare, produse de ficat și păstrate între mese în vezicula biliară. În mod fiziologic, aceste săruri biliare sunt eliberate în tubul digestiv în timpul meselor că răspuns reflex la ajungerea alimentelor în tubul digestiv unde își vor exercita rolul de emulsionant al grăsimilor, inclusiv al trigliceridelor și al acizilor grași Omega-3, precum și formarea acelor micelii necesare pentru absorbția intestinală a grăsimilor. 

Administrarea uleiului de pește pe stomacul gol privează digestia acestuia exact de componența esențială de emulsionare și includere în micelii, deoarece între mese sărurile biliare sunt păstrate în vezicula biliară. De aceea se recomandă ca administrarea uleiului de pește să se facă în timpul mesei, îndeosebi în asociere cu alte alimente bogate în grăsimi. 

4. Nu consumi uleiul de pește lichid în mod consecvent

Introducerea unui element nou în rutină poate fi dificil, mai ales dacă ai un stil de viață foarte activ și/sau extrem de ocupat. Cu toate acestea, este important ca, atunci când te decizi să  suplimentezi aportul de acizi grași Omega-3 cu ulei de pește lichid, să te ții cu strictețe de consumul zilnic, în doza recomandată fie în informațiile aferente produsului respectiv sau de către consultantul de specialitate. 

În primul rând, atunci când începi să omiți să iei suplimentul în mod ocazional, poți ajunge, în scurt timp, la întrerupere totală, ceea ce va face ca efortul tău precedent să fie în zadar. Pentru a obține toate beneficiile asociate cu consumul de ulei de pește lichid, este important nu doar să iei doza zilnică necesară, ci și sa o iei pe o perioadă de timp suficient de lungă. 

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a tuturor celulelor corpului. Din acest motiv, ei sunt consumați rapid. Așadar, pentru ca aceștia să își îndeplinească în mod optim rolul în organism, este nevoie de un aport adecvat și regulat, prin alimentație și, daca e necesar, prin suplimente alimentare. Așadar, dacă ai cumpărat un produs de calitate, este păcat să se irosească, ceea ce se va întâmpla dacă nu îl consumi zilnic. 

5. Nu ai răbdare ca uleiul de pește lichid să își facă efectul

Niciun ulei de pește lichid nu poate oferi rezultate în decursul a câtorva zile de utilizare. La fel ca atunci când te apuci de un regim alimentar, de sport sau de învățarea unei materii noi, este nevoie de timp și de răbdare pentru a putea ajunge la rezultate vizibile. 

În ceea ce privește consumul de ulei de pește lichid, unele persoane resimt o schimbare după numai câteva săptămâni, în timp ce altele abia în câteva luni (în medie 3 luni). 
Cercetările actuale sugerează că cei care consumă ulei de pește lichid în mod regulat beneficiază, desigur, de rezultate mult mai bune, față de cei care îl consumă ocazional. Așadar, ai grijă să fii mereu la zi cu consumul de ulei de pește, pentru un organism sănătos. 

Printre beneficiile acizilor grași Omega- 3 din se numără:

  • menținerea sănătății sistemului cardiovasculare;
  • menținerea funcționării normale a creierului și a ochilor
  • menținerea tensiunii arteriale în limite optime
  • menținerea nivelului trigliceridelor în limite normale
  • reducerea riscului de infarct și de accident vascular cerebral
  • reducerea riscului de depresie
  • dezvoltarea fătului
  • menținerea unui aspect tonic și tânăr al pielii
  • scăderea sensibilității la razele UV
  • reducerea inflamației din organism
  • menținerea sănătății sistemului imunitar

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Omega 3 Innovations - 5 Mistakes People Make When Taking Liquid Fish Oil
https://omega3innovations.com/blog/5-mistakes-people-make-when-taking-liquid-fish-oil/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0