11 semne ale unui sistem imunitar slăbit

În mod normal, sistemul tău imunitar ar trebui să lupte împotriva bolilor și să-ți ajute corpul să se vindece. Dar se poate întâmpla ca sistemul imunitar să fie slăbit, să nu funcționeze, să fie hiperactiv sau chiar să atace corpul din greșeală. Problemele sistemului imunitar pot provoca o serie de simptome, reacții alergice sau boli care persistă pe termen lung.

Ce semne indică posibile probleme ale sistemului imunitar?

1. Ochi uscați sau cu senzație de nisip

Ochii foarte uscați pot fi un semn al problemelor sistemului imunitar. În sindromul Sjögren, sistemul tău imunitar usucă lacrimile care mențin ochii umezi. Ochii tăi pot fi uscați, roșii și poți simți că ai nisip sau praf în ei. Poți experimenta vedere încețoșată sau chiar deteriorarea corneei.

2. Depresie

Depresia poate fi un semn al problemelor sistemului imunitar. Un sistem imunitar defectuos poate trimite celule inflamatorii numite citokine către creier. Acestea îți  scad nivelul de substanțe chimice precum serotonina, care este responsabilă de  starea de spirit. Vestea bună este că exercițiile fizice pot crește nivelul serotoninei, pot reduce inflamația și pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Recomandările experților DOC

3. Erupții cutanate

Erupția și mâncărimile specifice eczemelor sunt reacții alergice care înseamnă că sistemul imunitar este hiperactiv. Psoriazisul și artrita psoriazică sunt boli legate de un sistem imunitar defectuos. Sistemul tău imunitar atacă propriile celule ale pielii, provocând inflamație. Acest lucru poate produce pete roșii, descuamate și dureroase denumite plăci.

4. Probleme cu stomacul sau intestinele

Simptomele stomacului și intestinului pot fi semne ale unei probleme cu sistemul imunitar. Diareea, durerile de burtă, balonarea și pierderea în greutate sunt simptome ale bolii Crohn, colitei ulceroase sau bolii celiace - afecțiuni determinate de sistemul tău imunitar.

5. Mâini și picioare reci

Mâinile și picioarele tale devin albe sau vinete la frig? În boala Raynaud, fluxul de sânge către mâini și picioare poate încetini la temperaturi scăzute, determinând pielea să se simtă rece și să-și schimbe culoarea. Este o afecțiune autoimună. Mâinile și picioarele reci ar putea însemna că glanda tiroidă este hipoactivă din cauza sistemului imunitar.

6. Căderea părului

Sistemul imunitar îți poate ataca rădăcina părului și îl poate deteriora, provocând alopecie areată sau căderea părului. Părul poate cădea în mici petice, pe cap sau oriunde pe corp. Alte probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi psoriazisul în plăci de pe scalp, pot provoca de asemenea căderea părului pe anumite porțiuni.

7. Sensibilitatea la soare

Problemele sistemului imunitar te pot face foarte sensibil la lumina soarelui. Dacă suferi de lupus, pielea ta s-ar putea arde cu ușurință chiar și în urma unei expuneri de scurtă durată la soare. Razele soarelui pe pielea ta pot activa și agrava toate simptomele lupusului, așa că poartă întotdeauna pălării, ochelari de soare, măști de protecție și produse de protecție solară cu SPF ridicat pentru a te  proteja.

8. Dureri articulare

Articulațiile dureroase, umflate și rigide pot fi un simptom al artritei reumatoide. În artrita reumatoidă, sistemul tău imunitar inflamează țesutul care căptușește articulațiile. Acest lucru poate provoca dureri articulare severe.

9. Rănile se vindecă mai lent

Dacă sistemul tău imunitar este slăbit, rănile minore, cum ar fi tăieturile, arsurile sau zgârieturile, se pot vindeca mult mai greu. Un sistem imunitar sănătos reacționează rapid la o rană și trimite nutrienți care să grăbească vindecarea. Dacă observi că rănile tale se vindecă într-un ritm foarte lent, sistemul tău imunitar poate fi responsabil.

10. Te îmbolnăvești tot timpul

Infecțiile frecvente, cum ar fi răceala sau gripa, ar putea fi, de asemenea, semne ale unui sistem imunitar care nu lucrează suficient. Dacă ai patru sau mai multe infecții anuale acute ale urechii, infecții cronice ale sinusurilor, pneumonie de două ori pe an sau ai nevoie de antibiotice de două ori pe an sau mai des, este posibil să ai o deficiență imunitară.

11. Oboseală

De obicei, este normal să te simți obosit după o perioadă încărcată. Dar dacă te simți obosit mai des, chiar și atunci când ți se pare că dormi destul, este posibil să ai un sistem imunitar lent. Oboseala severă apare atunci când ești atât de epuizat încât simți că nici nu te poți ridica din pat. Un sistem imunitar hiperactiv poate declanșa inflamația care provoacă această oboseală severă.

Ce poți face pentru a-ți întări sistemul imunitar?

Întărirea imunității poate părea o misiune relativ ușoară, dar îndeplinirea obiectivului îți poate pune mai multe probleme decât te-ai aștepta. Sistemul imunitar este, așa cum îi spune și numele, un sistem, nu o singură entitate. Pentru a funcționa bine, necesită echilibru și armonie. Există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le știu despre complexitatea și interconexiunea răspunsului imun. Deocamdată, nu există legături directe, dovedite științific, între stilul de viață și îmbunătățirea funcției imunitare.

Dar asta nu înseamnă că efectele stilului de viață asupra sistemului imunitar nu sunt interesante și nu ar trebui studiate. Cercetătorii explorează efectele dietei, exercițiilor fizice, vârstei, stresului psihologic și altor factori asupra răspunsului imun, atât la animale, cât și la oameni. Între timp, poți aplica regulile generale de viață sănătoasă, deoarece cu siguranță ajută la funcționarea imunității și vin la pachet cu alte beneficii dovedite pentru sănătate.

Reguli sănătoase care pot ajuta și sistemul imunitar

Ține cont că prima ta linie de apărare în fața bolilor este să alegi un stil de viață sănătos. Respectarea regulilor generale de sănătate este cel mai bun pas pe care îl poți face pentru a-ți stimula în mod natural sistemul imunitar să funcționeze corect. Fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile mediului și este susținută de strategii de viață sănătoasă, ca acestea:

•    Nu fuma
•    Alege o dietă bogată în fructe și legume
•    Încearcă să faci mișcare regulat
•    Evită fluctuațiile mari de greutate 
•    Dacă bei alcool, bea doar cu moderație
•    Asigură-te că te odihnești suficient și ai un somn de calitate
•    Ia măsuri pentru a evita infecțiile
•    Încearcă să minimizezi stresul
•    Fii la curent cu toate vaccinurile recomandate. Vaccinurile îți pregătesc sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor înainte ca acestea să se instaleze în corpul tău.

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

How to boost your immune system - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0