10 lucruri de stiut inainte de a lua cortizon

Frecvent prescris pentru proprietățile sale antiinflamatorii, cortizonul ridică în continuare multe întrebări. Află cu ce avertismente vine tratamentul cu cortizon, care sunt efectele sale secundare, ce dietă ar trebui urmată în timpul tratamentului și de ce nu ar trebui să iei cortizon o perioadă lungă de timp.

Organismul conține două glande mici care poartă denumirea de glande suprarenale. Acestea sunt glandele care produc cortizolul, hormonul eliberat în perioadele de stres. Printre funcțiile pe care acesta le are se numără și suprimarea inflamației 1. Cortizonul este versiunea sintetică a cortizolului

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată ce trebuie să știi despre cortizon!

1. Pentru ce este indicat cortizonul?

Tratamentul cu cortizon se indică pentru a scădea inflamația și răspunsurile imunitare. De asemenea, poate fi folosit ca terapie de înlocuire pentru anumiți hormoni. Cortizonul se recomandă pentru a trata afecțiuni precum:
 -Spondilita anchilozantă (o boală inflamatorie a coloanei vertebrale)
-  Artrita autoimună (artrita reumatoidă și artrita psoriazică)
- Bursita (inflamația burselor)
- Sindromul de tunel carpian (cauzat de un nerv ciupit la încheietura mâinii)
- Osteoartrita („artrita de uzură”)
- Fasciita plantară  
- Probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi stenoza coloanei vertebrale sau hernia de disc
- Tendinita (inflamația unui tendon la genunchi, cot sau alte articulații)

Însă indicațiile tratamentului cu cortizon nu se opresc aici, căci acesta este indicat și în tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema (dermatita atopică), dar și pentru a accelera vindecarea cicatricilor severe cunoscute sub numele de cheloizi. De altfel, injecțiile cu cortizon sunt recomandate și pacienților cu sarcoidoză.

2. Sub ce formă este disponibil cortizonul?

Cortizonul este disponibil sub formă de capsule, picături, injecții, siropuri, creme și spray-uri. Cremele și unguentele sunt indicate în ameliorarea a numeroase afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul care apare în cazul artritei psoriazice. Picăturile pentru ochi cu cortizon pot reduce inflamația în uveită, pe când tabletele, capsulele sau siropurile pot ajuta la reducerea inflamației și durerii la persoanele cu lupus. 

Injecțiile cu corticosteroizi sunt folosite de obicei în tratamentul poliartritei reumatoide, osteoartritei, artritei psoriazice, al durerilor de spate, gutei și tendinitei, iar spray-urile cu cortizon sunt indicate pentru astm și alergii.

3. Cât durează tratamentul cu cortizon?

Tratamentul cu cortizon poate fi pe termen scurt sau lung. Durata tratamentului depinde de afecțiune și de fiecare persoană în parte. E important să se respecte întocmai indicațiile medicului. Simptomele pot reapărea dacă tratamentul se întrerupe brusc sau dacă se sare o doză.

4. Cu ce avertismente vine tratamentul cu cortizon?

Înainte de a lua cortizon, spune-i medicului dacă suferi de una dintre următoarele probleme de sănătate: o tulburare tiroidiană, diabet, boală hepatică, boală renală, tuberculoză, osteoporoză, tulburări musculare, cataractă, glaucom sau infecție herpetică a ochilor, depresie sau boli mentale, hipertensiune arterială, ulcer, diverticulită sau colită ulcerativă, insuficiență cardiacă sau ai un istoric de malarie.

Steroizii pot afecta unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, problemele cu inima sau tensiunea arterială sau problemele de sănătate mintală. Dacă ai oricare dintre aceste afecțiuni, discută cu medicul înainte de a începe tratamentul cu cortizon. 

Dacă ai fost diagnosticat cu scleroză sistemică, tratamentul cu cortizon ar putea cauza probleme cu rinichii la anumite doze, așa că discută despre asta cu medicul. De altfel, tratamentele cu cremele sau geluri cu steroizi sunt contraindicate dacă ai o infecție care îți afectează pielea. Alte probleme ale pielii, cum ar fi rozaceea, acneea și ulcerele, pot fi agravate de cremele cu steroizi. 

În cazul în care porți lentile de contact, s-ar putea ca medicul să îți recomande să le eviți pe durata tratamentului cu picături pentru ochi cu steroizi. Cortizonul poate provoca reacții alergice severe (iritație, mâncărimi, umflarea feței, a buzelor și a limbii).

Nu lua cortizon dacă ai o infecție fungică, bacteriană sau virală. Cortizonul poate slăbi răspunsul organismului la infecții, având efecte grave sau chiar fatale. De asemenea, medicamentul poate acoperi simptomele unei infecții.

Acest medicament poate crește tensiunea și glicemia și poate înrăutăți bolile de inimă. De asemenea, poate crește riscul de infecții oculare, poate irita stomacul și intestinele și poate înrăutăți problemele hepatice și renale, la fel și tulburările mentale.

Unul dintre efectele adverse ale injecțiilor repetate cu cortizon reprezintă ruptura tendonului, întrucât acesta poate provoca degenerarea tendonului. Din acest motiv, injecțiile cu cortizon se fac în jurul tendoanelor mobile, cum ar fi tendonul lui Ahile2.

5. Cum interacționează cu alte medicamente?

Înainte de a lua cortizon, este recomandat să îi spui medicului dacă ești în tratament cu anumite medicamente sau dacă îți administrezi suplimente alimentare, în special: acid acetilsalicilic, diuretice, medicamente care subțiază sângele, insulină, ketoconazol, rifampicină sau anticonvulsive. Se recomandă limitarea alcoolului în timpul tratamentului cu cortizon.

6. Se recomandă o anumită alimentație în timpul tratamentului?

Părerile specialiștilor sunt împărțite atunci când vine vorba de dieta care trebuie urmată în timpul tratamentului cu cortizon. Unii consideră că e necesară o reducere a consumului de sare, alții nu. De asemenea, medicul ar putea recomanda o dietă mai săracă în carbohidrați și mai bogată în proteine. Important este ca pe durata tratamentului cu cortizon să ții cont de recomandările specialistului.

7. Care sunt efectele secundare frecvente?

Cele mai frecvente efecte secundare ale cortizonului sunt: confuzie, neliniște, dureri de cap, agitație, greață, vărsături, probleme ale pielii (acnee, subțierea pielii, roșeață, transpirație abundentă), tulburări de somn.

Întrucât corticosteroizii afectează modul în care corpul stochează și utilizează grăsimea, este posibil ca în timpul tratamentului cu cortizon să observi că ai fața umflată sau că ai acumulat câteva kilograme în plus. Dacă aceste efecte sunt ușoare, ele trec de obicei în câteva zile sau săptămâni. Dacă nu nu vezi nicio îmbunătățire, mergi la medic.

Este important de menționat că corticosteroizii suprimă sistemul imunitar, motiv pentru care organismul este mai vulnerabil la infecții. Până și infecțiile minore se pot agrava. Așa că mare atenție!

Un lucru mai puțin știut despre tratamentul cu cortizon este că poate duce la schimbări de dispoziție, de la agitație, anxietate, agresivitate sau manie până la depresie profundă.  De altfel, corticosteroizii topici, cât și cei orali afectează capacitatea organismului de a produce colagen, principala proteină structurală a pielii. Din acest motiv, pacienții pot observa că pielea li s-a subțiat și că rănile, chiar și vânătăile se vindecă mult mai lent. Specialiștii atrag atenția că unele dintre aceste simptome nu sunt reversibile.

8. Ce efecte adverse grave poate avea tratamentul cu cortizon?

Dacă urmezi un tratament cu corticosteroizi mai mult de două săptămâni, glandele suprarenale pot să nu-și mai facă treaba, iar organismul ar putea să nu mai răspundă la stresul fizic. În acest caz, se instalează insuficiența suprarenală, care poate pune viața în pericol.

De altfel, cremele și picăturile pentru ochi cu steroizi nu provoacă, de obicei, reacții adverse grave, dar dacă sunt administrate pentru o perioadă lungă de timp sau în doze mari, ar putea să fie absorbite în sânge și să favorizeze apariția unor efecte adverse care apar de regulă în urma tratamentului cu  capsule.

Un alt efect advers grav al tratamentului cu cortizon este creșterea nivelului de zahăr din sânge. Acest efect este adesea observat la câteva ore de la prima doză. De regulă, zahărul din sânge revine la normal când tratamentul este oprit, dar unii pacienți dezvoltă diabet. 

Pierderea osoasă (osteoporoza) este un alt risc de care pacienții care iau tratament cu cortizon ar trebui să știe. Asta poate duce la subțierea oaselor și creșterea riscului de fracturi. Tot în urma tratamentului cu cortizon poate să apară și moartea osoasă (osteonecroza).

Un alt risc al tratamentului cu cortizon este opacifierea cristalinului ochiului (cataractă) și apariția glaucomului (creșterea presiunii în ochi, care poate duce la pierderea vederii).

Sună la 112 dacă te confrunți cu una dintre următoarele probleme în timpul tratamentului cu cortizon: reacții alergice (umflarea feței, a buzelor și a limbii), tensiune arterială crescută, retenție masivă de lichide, insuficiență cardiacă (respirație întretăiată, ritm cardiac rapid, umflarea brațelor și a picioarelor), probleme musculare (ruptură de tendon, slăbiciune musculară, oase rupte în coloana vertebrală), dureri în partea superioară a stomacului, greață, vărsături, scaune închise la culoare, durere oculară și vedere încețoșată, convulsii. Printre efectele adverse grave se numără și creșterea încetinită, în cazul copiilor.

9. Copiii și femeile însărcinate pot face tratament cu cortizon?

Studiile nu au confirmat că administrarea de cortizon este sigură pentru persoanele sub 18 ani. Nici în ceea ce privește siguranța administrării pentru femeile însărcinate nu există dovezi clare. Dacă ești însărcinată și ai nevoie de tratament cu cortizon, medicul va ține seama de raportul risc-beneficiu.

10. Cum te pregătești pentru injecțiile cu cortizon?

Dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui, medicul ți-ar putea recomanda să oprești administrarea cu câteva zile înainte de injecție pentru a reduce riscul de sângerare și învinețire. De asemenea, e indicat să-i spui medicului dacă în săptămânile anterioare injecției cu cortizon ai avut febră mare (38° C sau mai mult).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cortisone-info - Diet
https://cortisone-info.com/en/cortisone-and/diet/
1 Studiul „Intra-articular corticosteroid injections for symptomatic knee osteoarthritis: what the orthopaedic provider needs to know”. J Am Acad Orthop Surg. 2019 Sep 1; 
https://doi.org/10.5435/jaaos-d-18-00106
2 Studiul „Intra-articular corticosteroid injections in the hip and knee: perhaps not as safe as we thought? Radiology”. 2019 Dec;Kompel AJ, Roemer FW, Murakami AM, Diaz LE, Crema MC, Guermazi A.
https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2019190341
Arthritis Foundation - Corticosteroids
https://www.arthritis.org/drug-guide/corticosteroids/corticosteroids


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0