Factorii genetici: care sunt riscurile ca bebelusul tau sa mosteneasca diabetul?

Daca te pregatesti sa devii mama sau ai deja un copil, probabil ca te-ai ingrijorat la un moment dat cu privire la faptul ca fiul sau fiica ta ar putea dezvolta diabet, mai ales daca ai fost diagnosticata cu aceasta boala.

Specialistii spun ca diabetul nu pare sa fie "mostenit" genetic printr-un tipar simplu, insa este evident ca unii oameni se nasc cu o predispozitie mai mare pentru a dezvolta diabetul, in comparatie cu altii.

Cauzele diabetului

Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 au cauze diferite, insa in ambele afectiuni doi factori sunt la fel de importanti: persoana mosteneste o predispozitie spre aceasta afectiune, apoi un anumit factor din mediu o declanseaza.

In unele cazuri, genele pe care le mostenim de la parinti nu sunt la fel de "vinovate" pentru a dezvolta diabetul, in functie de tipul bolii. De exemplu, in gemenii identici (univitelini) au gene identice, insa cu toate acestea, cand unul dintre ei are diabet de tip 1, celalalt va dezvolta boala in aproape 50% din cazuri. Pe de alta parte, cand unul dintre gemeni are diabet de tip 2, riscul ca celalalt sa dezvolte boala este la aproape 3 din 4 cazuri.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Care sunt riscurile ca micutul tau sa aiba, in viitor, diabet de tip 1

In general, in cazul unui barbat cu diabet de tip 1, riscul ca fiul sau fiica acestuia sa dezvolte diabet sunt la 1 din 17 cazuri. Daca, insa, esti femeie si ai fost diagnosticata cu diabet de tip 1, iar copilul tau s-a nascut inainte ca tu sa implinesti 25 de ani, riscul fiului sau fiicei tale de a dezvolta aceasta forma de diabet este la 1 din 25 de cazuri. Daca ai nascut, insa, copilul dupa ce ai implinit 25 de ani, riscul micutului este de 1 sansa din 100.

Expertii americani spun ca riscul copilului tau se dubleaza, insa, daca ai dezvoltat diabet inainte de a implini 11 ani. Daca atat tu, cat si partenerul / sotul tau aveti diabet de tip 1, riscul ca fiul sau fiica voastra sa dezvolte diabet este la 1 din 10 cazuri sau la 1 din 4 cazuri.

Exista, desigur, si exceptii de la aceste cifre date de specialistii americani. Aproximativ 1 din 7 persoane cu diabet de tip 1 are o conditie asociata, numita sindromul poliglandular autoimun de tip 2. Aceste persoane au si afectiuni ale glandei tiroide, glande suprarenale care functioneaza la capacitate foarte slaba si alte afectiuni ale sistemului imunitar.

Daca medicul ti-a stabilit diagnosticul de sindrom poliglandular autoimun de tip 2, riscul ca si copilul tau sa dezvolte acest sindrom (inclusiv riscul de a dezvolta diabet de tip 1) este la 1 din 2 cazuri.

Care sunt riscurile ca fiul sau fiica ta sa aiba, in viitor, diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este transmis in familie, adica boala se depisteaza la membrii din aceleasi familii. Pe de o parte, aceasta tendinta se datoreaza faptului ca micutii invata obiceiurile negative (o dieta nesanatoasa, sedentarismul etc.) de la parintii, insa oamenii de stiinta spun ca exista si o componenta genetica in acest caz.

Factorii genetici implicati in diabetul de tip 1

Uneori, diabetul nu are o cauza evidenta, iar medicii suspecteaza la unii pacienti ca de vina ar fi niste gene specifice. Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, in care organismul ataca celulele beta pancreatice. Debutul diabetului de tip 2 este atribuit atat unui risc mostenit, cat si unor factori declansatori din exterior, cum ar fi alimentatia sau o infectie.

Oamenii de stiinta* spun ca aproape 18 regiuni din genomul uman au fost asociate cu faptul ca influenteaza riscul de diabet de tip 1. Aceste regiuni (sa nu uitam ca fiecare regiune poate sa contina mai multe gene) au fost denumite de la IDDM1 pana la IDDM18.

Cea mai studiata regiune este IDDM1, care contine genele HLA. Mutatiile genelor HLA sunt un important factor de risc in diabet, insa nu doar ele sunt responsabile pentru acesta boala, intrucat sunt implicate si alte gene.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • *Cartea "The Genetic Landscape of Diabetes", publicata in 2004, pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Laura Dean, Jo McEntyre, de la National Center for Biotechnology Information (US)
  • American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/diabetes-basics/genetics-of-diabetes.html

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0