Retete de sucuri pe baza de tulpini de telina

Sucurile delicioase pot avea la bază inclusiv tulpinile de țelină cunoscute și sub denumirea de apio. În comparație cu rădăcina de țelină, aceste tulpini au un gust mai delicat, mai dulceag și dau un gust proaspăt și aparte, datorită faptului că au foarte multă apă. 

Există două varietăți principale de țelină: țelina de frunze și țelina de rădăcină. Țelina de frunze, cunoscută și sub numele de „țelină apio”, este cultivată pentru frunzele sale aromatice și se folosește în general în supe, salate sau ca garnitură. Tulpinile fibroase ale țelinei apio pot fi coapte, fierte sau prăjite înainte de a fi consumate sau se pot consuma crude în diverse combinații.

Prin conținutul ridicat de minerale și vitamine, dar și fibre, aceste tulpini de țelină le pot fi de folos persoanelor care au grijă la siluetă dar și celor care vor să mai dea jos câteva kilograme. Pentru că gustul lor ca atare nu este unul prea apetisant, acestea se folosesc amestecate cu fructe și legume în diverse supe, salate și smoothie-uri.

Savoarea specială a frunzelor de țelină apio se completează perfect cu savoarea unor fructe precum mere, pere, kiwi, ananas ori citrice, sau a unor legume ori funze hrănitoare, cum ar fi castraveți, pătrunjel, spanac și mentă. Pentru un gust mai picant, se pot adăuga bucățele de ghimbir sau piper cayenne.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii apio

Sunt foarte multe motive să ții mereu în frigider tulpini de țelină și frunze, extrem de rezistente în timp când sunt depozitate în sertarul pentru legume și salate. Datorită proprietăților antiinflamatorii, țelina apio ajută la prevenirea infecțiilor, răcelilor, ameliorarea problemelor articulare, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, previne frigiditatea și impotența. Datorită fibrelor, aceste tulpini de țelină au efecte prebiotice și susține flora intestinală, calmează gastritele, ajută ficatul, rinichii și colonul în procesele zilnice de detoxifiere. Vom discuta mai multe și despre beneficiile pentru sănătate ale țelinei, dar deaocamdată hai de să vedem cum prepari sucuri cu tulpini de țelină.

Sucuri cu tulpini de țelină apio

Având în vedere aceste beneficii, îți propun astăzi câteva rețete de sucuri răcoroase și sănătoase, în care poți integra sau folosi drept bază țelina apio. Ca reguli generale, tijele de țelină, bucățile de mere, pere, ananas, castravete curățat de samburi și descojit sau bucățelele de ghimbir se pun în storcător, iar sucurile de citrice, roșiile sau frunzele de spanac, pătrunjel sau mentă se adaugă ulterior, eventual direct în blender. Pentru un gust mai acidulat, se poate adăuga 25 ml de apă minerală. Dacă ți se pare prea acidulat, pune 25 ml de apă plată. Dacă suferi de gastrită sau alte afecțiuni gastrice, este bine să elimini ghimbirul sau piperul din rețetă.

Cum să faci suc de apio fără alte ingrediente?

Să prepari un suc din tulpini de țelină este foarte simplu. Vei avea nevoie de:

  • 2 sau 3 tije de țelină
  • un blender sau un storcător de fructe
  • un cuțit ascuțit

Curăță acele părți din tulpină care nu par bune, scoate frunzele și păstrează-le la rece pentru alte preparate, apoi spală bine tijele. Trece-le printr-un storcător și bea sucul proaspăt, ca atare. Dacă nu ai un storcător de fructe, poți folosi un blender. Odată ce ai transformat tulpinile de țelină într-un piure, poți folosi o sită fină sau o compresă sterilă mare pentru a strecura pulpa de suc.

Poți să adaugi câteva cuburi de gheață la sucul tău de apio sau poți să îl bei direct la temperatura camerei. De regulă, sucul este cel mai bun dacă îl bei proaspăt, dar poți să păstrezi o parte din el și pentru mai târziu. Acoperă-l bine și ține-l în frigider cel mult două zile.

Încearcă să folosești diferite condimente și ierburi aromatice pentru a da un plus de savoare sucului tău de țelină. Unii nutriționiști recomandă să bei sucul de apio ca atare, simplu, însă, dacă ai timp și inspirație, poți să experimentezi, adăugând diferite fructe și legume, cum ar fi castravetele, menta sau limeta.

Suc fresh din țelină, pere, ananas, castravete, parfumat cu lime

Iată și o rețetă de suc de apio combinat cu alte ingrediente sănătoase. Ai nevoie de:

• 2 tulpini de țelină
• 2 pere din care ai scos semințele și cotorul
 • un sfert de ananas
• o jumătate de lămâie verde
• 1 castravete descojit
• 25 ml de apă plată sau minerală

Suc fresh din țelină, mere, castravete, ghimbir, spanac, lime sau mentă (opțional)

• 1 tulpină de țelină
• 1 castravete
• 2 mere golden din care ai scos semințele și cotorul 
• o jumătate de lămâie sau limetă
• 1 bucățică de ghimbir
• 10-15 frunze de spanac baby
• 4 frunze de mentă

Suc fresh din țelină, castravete, lămâie sau lime, cu roșii, opțional

• 3 tije de țelină 
• 3-4 fire de pătrunjel verde
• jumătate de lămâie
• 1 castravete
• 4 roșii mici (după preferință, poți folosi și roșii cherry)

Suc fresh din țelină, mere, pere, kiwi și ghimbir

• 2 tulpini de țelină
• 2 mere
• 1-2 pere
• 2 kiwi
• 1 bucățică de ghimbir
• 25 ml de apă

Pentru rețetele de mai sus, pui toate ingredientele în blender sau în robotul de bucătărie. După caz, dacă este necesar, strecori sucul obținut, printr-o sită fină. Sucul este cel mai bun consumat imediat. Ca valori nutriționale ale țelinei apio, într-o porție de 80 g sunt 1.2 g fibre, 32 mg calciu, 213 mg potasiu. Această cantitate de țelină are aproximativ 13 calorii.

E bine de știut că sucul de țelină nu va conține fibrele benefice pe care leguma crudă, nestoarsă (neprocesată) le are, dar dacă faci smoothie, atunci se păstrează și fibrele. Chiar și așa, sucul de țelină este un mod perfect de a-ți menține corpul hidratat, deoarece conține în mare parte apă. Și nu uita că sucul simplu din tulpini de țelină are următoarele beneficii pentru sănătate:

  • reduce tensiunea arterială
  • protejează împotriva efectelor chimioterapiei și altor tratamente cronice
  • previne afecțiunile cronice renale și hepatice
  • reduce stresul oxidativ la minimum
  • are proprietăți antiinflamatoare

Țelina și tensiunea arterială

Tulpinile de țelină conțin compuși activi care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Acești compuși contribuie la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce reduce presiunea sângelui în artere și ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, tulpinile de țelină conțin și potasiu, un mineral care ajută la reglarea tensiunii arteriale prin contrabalansarea efectelor sodiului. Pentru a beneficia de proprietățile de scădere a tensiunii arteriale ale tulpinilor de țelină, acestea trebuie consumate în mod regulat. În general, se recomandă consumul a două tulpini de țelină pe zi, timp de cel puțin o săptămână, pentru a vedea o reducere semnificativă a tensiunii arteriale.

Țelina și chimioterapia

Consumul de tulpini de țelină poate aduce anumite beneficii pentru pacienții care fac chimioterapie. Țelina conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației în corp. În timpul chimioterapiei, inflamația poate fi o problemă frecventă, iar consumul de țelină poate ajuta la reducerea acestui efect secundar. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că substanțele naturale din apio pot ajuta la protejarea celulelor sănătoase din corp în timpul chimioterapiei.

În plus, tulpinile de țelină conțin fibre alimentare, care pot ajuta la stimularea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, un efect secundar frecvent al tratamentului cu chimioterapie și contribuie la îmbunătățirea aportului de nutrienți, cum ar fi vitamina C și potasiul, care pot fi esențiali pentru menținerea sănătății în timpul acestui tratament agresiv.

Țelina și afecțiunile cronice renale

Țelina apio este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din corp prin urină. Aceasta poate fi utilă pentru pacienții cu afecțiuni renale care au probleme cu retenția de lichide. Cum am discutat deja, consumul de țelină apio poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge și prin contrabalansarea efectelor sodiului cu potasiul. Acest lucru poate fi benefic pentru pacienții cu afecțiuni renale, deoarece tensiunea arterială ridicată poate agrava problemele renale. Nu mai puțin important, țelina apio este bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, vitamina K și potasiul, care pot fi benefice pentru sănătatea generală a pacienților cu afecțiuni renale.

Țelina și stresul oxidativ

Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanții din corp. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot dăuna celulelor și ADN-ului și pot duce la diverse boli. Antioxidanții sunt molecule care pot neutraliza radicalii liberi, prevenind astfel daunele celulare și reducând riscul de boli. Țelina apio conține antioxidanți precum flavonoidele, carotenoidele, vitamina C și vitamina E, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor. 

Țelina și gastrita

Pe lângă beneficiile antiinflamatorii, consumul de țelină apio poate ajuta la reducerea acidității în stomac și la protejarea mucoasei gastrice. Acest lucru poate fi util pentru pacienții cu gastrită, deoarece aciditatea ridicată poate agrava simptomele. Țelina apio conține substanțe care pot proteja mucoasa stomacului afectată de gastrită și pot reduce riscul de ulcer gastric. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Celery May Help Bring Your High Blood Pressure Down
https://health.clevelandclinic.org/celery-may-help-bring-your-high-blood-pressure-down/
Pub Med - Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
Studiul „Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences”, apărut în Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053. doi: 10.1002/ptr.6492. Epub 2019 Aug 29, autori: Narges Hedayati et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0