Tehnici pentru stăpânirea furiei care te pot ajuta în momentele tensionate

Emoțiile sunt răspunsuri de natură psihică, de intensitate mare, generate de creier, care implică manifestări fiziologice și expresive specifice. Urmarea logică a manifestării unei emoții este luarea unei acțiuni în armonie cu emoția simțită, cum ar fi apropierea sau îndepărtarea de obiectul sau persoana care a declanșat emoția, reacția vocală, plâns, râs, etc. Aceste acțiuni sunt însoțite de modificări fiziologice, precum înroșirea feței, încordarea mușchilor și, cel mai des, mai ales în cazul furiei, creșterea ritmului cardiac și al tensiunii arteriale.  

Astfel, este foarte important să fim atenți la emoțiile pe care le manifestăm în mod preponderent și, pe cât posibil, să avem control asupra acestora, deoarece emoțiile negative, precum furia, ciuda, invidia, ne pot afecta sănătatea fizică și echilibrul psihic. Este bine cunoscut faptul că persoanele care se enervează ușor au un risc crescut pentru afecțiuni precum hipertensiune arterială, palpitații/afecțiuni cardiovasculare minore (care se pot transforma, în timp, în afecțiuni grave), migrene și  boli nervoase.

Vă propunem, așadar, o serie de trucuri simple pentru a vă menține calmul, chiar și în cele mai delicate situații.

Meditația/practica de mindfulness

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Așa cum mersul la sală ne face să ne simțim bine, ne ține în formă și ne ferește de boli, exercițiul mental, sub forma meditației, este sănătos pentru creier și ne afectează, în mod direct, bunăstarea emoțională. Practica meditației este foarte veche și larg răspândită, în toate religiile, sub diverse forme (rugăciune, yoga, contemplarea unui obiect real sau imaginar, vizualizarea unei situații dorite, etc.). Așadar, există mai multe forme de meditație, în funcție de școală și crez, printre care se numără: meditația prin respirație, mantra sau meditația prin sunet, meditația prin mișcare (QiGong, ThaiChi sau Hatha Yoga), meditația budistă clasică Zen, meditația sub forma atenției conștiente, vizualizarea creativă sau rugăciunea. 5 minute de meditație sau de mindfulness (trărirea în prezent) pe zi ne asigură secreția de endorfine necesară bunăstării mentale, dar ne și antrenează creierul pentru a face față situațiilor stresante și pentru a reacționa calm și cumpătat.

Gestionarea constructivă a furiei

Conform principiilor psihologiei cognitiv comportamentale, o reacție sănătoasă la un eveniment negativ nu este furia, ci iritarea. Astfel, dacă cineva ne calcă pe picior, de exemplu, ,, reacția normală nu trebuie să fie cea de enervare, însoțită de dorința de răspundere cu aceeași monedă, ci de iritare, însoțită de reinterpretarea situației în mod constructiv, de tipul ”îi pot cere celui care m-a călcat să fie mai atent.” De asemenea, înainte de a lăsa frâu liber emoțiilor, este important să analizăm rapid situația pentru a vedea dacă nu din vina noastră s-a produs acel eveniment neplăcut, de exemplu ”poate ar trebui să stau mai departe de bordură pentru a nu fi stropit de mașini”. Un asemenea exercițiu ne poate ajuta să ne păstrăm calmul și să reacționăm mai puțin agresiv la situațiile din jur. 

Cultivarea empatiei

Trăim într-o lume agitată, în care fiecare dintre noi se luptă pentru a-și atinge scopurile și pentru a supraviețui încă unei zile în jungla urbană. Pentru a ne păstra calmul și a ne controla emoțiile este important să avem empatie pentru noi, dar și pentru cei din jur. Doar pentru că nouă ne este greu, uneori, nu înseamnă că cei din jur nu trec prin propriile dificultăți, ceea ce, adesea, le motivează acțiunile. Astfel, prin manifestarea empatiei față de oamenii din jur, printr-un zâmbet, o urare bună sau un simplu ”mulțumesc”, putem realiza mult mai mult decât prin reacții negative și defensive. Și pe măsură ce ne antrenăm acest ”mușchi” al empatiei, pe atât reacțiile celor din jur în raport cu noi vor fi mai bune.  

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/anger-management/art-20045434

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0