Sexul dupa 50 de ani: ce probleme pot sa apara la femei si la barbati

Pe măsură ce avansezi în vârstă, unele afecțiuni ori unele medicamente pot să scadă libidoul și performanțele sexuale. Este important să știi ce fel de probleme pot să apară în dormitor, cum este viața sexuală la 50 de ani și ce poți face pentru contacte mai reușite după această vârstă.

Există multe lucruri care se pot schimba în viața sexuală la 50 de ani, însă putem spune cu siguranță că un lucru rămâne la fel: plăcerea. Poate că simți că acum s-au petrecut multe schimbări în viața și în organismul tău, însă sunt o mulțime de aspecte de care te poți bucura în continuare. Important este să te adaptezi la acele modificări care apar inerent odată cu înaintarea în vârstă.

Faptul că ești mai în vârstă nu înseamnă că viața ta sexuală va lua o turnură neplăcută sau că va dispărea complet. Este posibil chiar ca unele dintre schimbările pe care le-ai observat în ceea ce privește sexul după 50 de ani să nu fie tocmai probleme îngrijorătoare, ci doar niște aspecte care au o rezolvare dacă te adresezi unui medic specialist.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sexul după 50 de ani în cazul bărbaților: disfuncția erectilă

Pentru un bărbat, acest termen poate să pară cel mai înfricoșător lucru din lume, dar nu ar trebui să te sperie chiar așa de tare. După momentul în care bărbatul împlinește 50 de ani, este normal să dureze puțin mai mult pentru ca penisul să devină erect, iar erecțiile să nu mai fie chiar la fel ca în alte decade ale vieții.

Dar acest aspect nu înseamnă că a luat sfârșit viața sexuală. Din contră, din punct de vedere emoțional, este important să te relaxezi, pentru că anxietatea cauzată de disfuncția erectilă poate face că problema să persiste. Important este, în primul rând, să existe comunicare în cuplu, să îi spui partenerei unde dorești să te atingă, de exemplu, și cum să te stimuleze. În al doilea rând, medicul îți poate prescrie unele medicamente care cresc fluxul de sânge către penis, cum ar fi sildenafil sau tadalafil.

Iar dacă anumite medicamente pe care le iei pentru alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea, îți afectează libidoul, ar trebui să discuți cu medicul care ți le-a prescris și să îi spui despre acest efect advers, deoarece îți poate modifica doza sau te poate trece pe alt tratament. 

Sexul după 50 de ani la femei: uscăciunea și atrofia vaginală

Problemele care apar din cauza uscăciunii vaginale și a atrofiei zonei intime pot face ca viața sexuală la 50 de ani să devină un aspect inconfortabil sau chiar imposibil pentru multe femei. Soluția este să te concentrezi pe modalități cât mai creative pentru ca partenerul de cuplu să te stimuleze. Masajul poate fi o alternativă pe care o puteți încerca în intimitate. 

Important să te relaxezi, pentru că indiferent de vârstă și de schimbările prin care trece corpul tău din cauza premenopauzei sau menopauzei, tot poți avea partide de sex care să îți ofere satisfacție. Cum uscăciunea vaginală este într-adevăr o problemă după menopauză, discută cu medicul ginecolog, deoarece acesta îți poate prescrie unguente vaginale, tablete sau capsule. În cazul în care nu există contraindicații, poți lua și unele suplimente pe bază de ulei de cătină și alți nutrienți, care ajută la ușurarea acestui simptom al menopauzei.

Cum menții lucrurile interesante în dormitor?

Pentru ca viața sexuală la 50 de ani să fie o plăcere pentru amândoi, încercați ceva nou în dormitor. Când ești cu același partener de foarte mulți ani, poate că te-ai gândit deja la un moment dat că ar fi bine să găsești câteva idei, pentru a adăuga un plus de diversitate în viața voastră sexuală.

O soluție simplă ar fi să schimbați ziua în care faceți, de obicei, sex sau momentul din zi. De pildă, dacă sunteți prea obosiți sau somnoroși noaptea, poate că sexul de dimineață este o variantă optimă pentru voi. Alte idei care te vor ajuta să menții flacăra vie în dormitor pot fi și acestea:

Încercați poziții sexuale diferite

Dacă sunteți de mult timp împreună, probabil că deja știți ce vă place și ce nu, însă nu strică să încercați din când în când și câte o poziție nouă. În plus, puteți crea în dormitor o atmosferă romantică, pentru că un pic de planificare va poate aduce multe beneficii. Dacă doriți un strop de aventură, puteți lăsa deoparte dormitorul și încercați să faceți dragoste în altă încăpere sau altă zonă a casei. O altă idee simplă: faceți duș împreună sau o baie cu multă spumă.

Stați cât mai confortabil

După 50 de ani, este posibil ca anumite afecțiuni să vă împiedice să vă mai bucurați de sex la fel ca în trecut. Dacă artrita, artroza sau durerile de spate fac sexul să devină mai degrabă o corvoadă, deci o activitate nu tocmai plăcută, căutați poziții sexuale care să vă facă să vă simțiți cât mai confortabil. Încercați să nu vă solicitați atât de tare corpul, articulațiile sau musculatura, prin folosirea unei perne sau a mai multor perne plasate strategic.

Poziția misionarului, de exemplu, poate agrava durerea lombară, așa că încercați mai degrabă să stați pe o parte, față în față sau în poziția lingură. Aceasta din urmă contribuie la apariția mai rapidă a orgasmului feminin.

Discutați

Multe cupluri tind să se răcească și să se îndepărteze de-a lungul anilor, astfel încât sexul după 50 de ani să fie doar o amintire. Având în vedere beneficiile fizice și psihice ale sexului, nu lăsați ca viața voastră sexuală să dispară. Orice probleme ar apărea, discutați-le și găsiți împreună soluții care să vă mulțumească pe amândoi.

Dacă, după debutul menopauzei, partidele de sex au devenit mai dureroase și ai început să eviți sexul, este important să ceri sfatul medicului ginecolog, având în vedere că lipsa de sex afectează calitatea vieții. Încearcă să testezi mai multe tipuri de lubrifianți, până îl găsești pe cel care ți se potrivește, nu renunțați la preludiu, pentru că este o etapă importantă și nu uitați să încercați poziții sexuale diferite.

Ce beneficii are sexul după 50 de ani?

Iată câteva motive pentru a-ți păstra viața sexuală la 50 de ani și peste această vârstă:

Întărește imunitatea

Contactul sexual regulat te poate ajuta să îți consolidezi sistemul imunitar. Se pare că persoanele care fac sex de una sau două ori pe săptămână au mult mai multă imunoglobulină A  în sistemele lor decât persoanele care fac sex mai rar. Imunoglobulina A este un anticorp în prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Sexul poate consolida imunitatea poate datorită faptului că în timpul actului sexual crește circulația sângelui, ajutând la distribuirea anticorpilor în tot organismul.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Unii bărbați trecuți de 50 de ani își fac griji că sexul le-ar putea declanșa un atac de cord, dar studiile arată că acest lucru este extrem de rar, mai ales dacă ai activitate fizică în mod regulat. De fapt, cele mai recente cercetări arată că jocurile erotice regulate sunt corelate cu un risc mai scăzut de probleme cardiace la vârsta a doua și a treia. 

Un studiu amplu publicat în The American Journal of Cardiology a constatat că bărbații care au făcut sex de cel puțin două ori pe săptămână aveau un risc cu 50% mai redus de a muri de boli de inimă în comparație cu bărbații care făceau sex doar o dată pe lună. Într-un alt studiu, cercetătorii au urmărit peste 900 de bărbați timp de 20 de ani și au descoperit că, pe măsură ce activitatea sexuală creștea, riscul de accident vascular cerebral și atac de cord era mai scăzut.

Pentru femei, o analiză amplă a arătat că acelea care sunt mulțumite de viața lor sexuală sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boala arterială periferică, o afecțiune care îngustează arterele și face ca accidentul vascular cerebral să fie mai probabil.

Oamenii de știință cred că aceste efectele benefice provin dintr-o varietate de factori, cum ar fi niveluri mai scăzute de stres, somn îmbunătățit și conexiunea mai puternică cu partenerul.

Întărește podeaua pelvină

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Uroginecologie a constatat că femeile active sexual aveau mult mai multe șanse de a avea un podea pelvină puternică, comparativ cu cele care nu erau active sexual. Probabil acest lucru se datorează faptului că, în timpul fiecărui contact sexual, se antrenează mușchii din regiunile inferioare. Când apare excitația, tensiunea musculară în regiunea pelviană crește în mod natural, iar în timpul orgasmului, toți mușchii se contractă, la fel ca în timpul unui exercițiu Kegel.

A avea o podea pelviană puternică oferă un control mai bun asupra vezicii urinare și ajută la prevenirea incontinenței urinare. În cazul bărbaților, podeaua pelviană slabă poate contribui la disfuncția erectilă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCOA - Sex After 50: How Our Changing Body Affects Our Sexual Health
https://www.ncoa.org/article/sex-after-50-how-our-changing-body-affects-our-sexual-health
Psychology Today – Benefits of Sex After 50
https://www.psychologytoday.com/us/blog/life-refracted/201707/benefits-sex-after-50


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0