Gestionarea esecului: ce si cum inveti dintr-un esec?

Trăim vremuri în care suntem mereu îndemnați, și la televizor, și pe rețelele de socializare, să mâncăm sănătos, să dormim bine, să facem sport, să avem grijă de noi și mai ales să facem tot ce putem ca să fim fericiți! Toată această atitudine, însă, deși nu e rău-intenționată, nu lasă spațiu pentru greșeală sau eșec. Așa că oricine nu reușește să se alinieze perfect cu recomandările generale, ajunge să simtă că nu are valoare, că nu are ce îi trebuie ca să atingă standardele, că viața îi e plină de eșecuri și să dezvolte anxietate sau chiar depresie.

În această ecuație a individului veșnic tânăr și împlinit, eșecul devine sinonim cu devalorizarea de sine, așadar. Se insinuează, chiar cu răutate, ideea că nu ai avut suficient grijă de tine, că nu ai făcut alegerile corecte și că din acest motiv nu ești fericit și ei un eșec după altul. Sigur că depinde de fiecare dintre noi să facem ce depinde de noi pentru a ne fi mai bine în orice domeniu al vieții, însă asta nu înseamnă că nu avem voie să greșim sau chiar să avem un eșec.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alegerile exprimă ceea ce putem face cel mai bine la un moment dat

Alegerile nu sunt bune sau rele, așa cum îți vine să le cataloghezi sec, sunt doar măsura putinței tale la un anumit moment existențial. Sunt ceva dincolo de bine sau de rău. Mintea umană s-a structurat pe acest binom, s-a „cablat”, cum spunea un mare antropolog, în acestă alternanță:  zi - noapte, viață - moarte, bun - rău. 

Așadar, omul zilelor noastre ar putea concluziona eronat că fericirea este ceva bun, iar a te confrunta cu eșecuri este ceva care vine în antiteză cu fericirea, deci este ceva rău.  Eu aș spune că fericirea ne dă plăcerea, iar un eșec tocmai opusul, adică neplăcerea. Să refuzi neplăcerea precum o pisică, apa, este sănătos până la un punct, pentru conservare și bunăstare, dar, în exces, creează dificultăți majore. 

Ai observat cum unii copii refuză „neplăcerea” de a merge la somn seara la ora stabilită sau la masă, și se dau cu fundul de pământ, într-o criză majoră? Ei bine, atunci consumă energie vitală și își autoproduc o neplăcere și mai mare, la cote paroxistice. Din păcate, la un alt nivel, și unii adulți fac asta, fără să vrea și fără să-și dea seama. În general, refuzul paroxistic al neplăcerii sau al ideei de a avea un eșec ascunde alte cauze, mult mai vechi și mai adânci decât aparenta circumstanță, dar aceasta este o altă discuție.

Faptul că ai avut mai multe eșecuri nu te face un ratat

Mulți oameni care au trecut prin tot felul de nereușite de-a lungul vieții sau nu au putut să își îndeplinească visele pe care le-au avut se consideră ratați. Însă, dacă există sinceritate cu sinele, această atitudine se poate schimba în bine. Chiar și când crezi că e prea târziu să devii mai bun într-un domeniu sau să îți găsești un partener de cuplu potrivit lucrurile se pot îmbunătăți, cu condiția să privești situațiile cu realism, să crezi în tine și să dai ce ai mai bun.

Ce este considerat eșec, dar ar trebui privit altfel?

Să enumerăm câteva așa-zise „eșecuri” pe care majoritatea oamenilor caută să le evite cu orice preț, inclusiv cel al propriei sănătăți psihice:

Despărțire sau divorț

Aici lucrurile sunt privite și simțite ca tragice și catastrofale, mai ales în primele momente. Unul pleacă, altul plânge, și unul și celălalt trăiesc diferite sentimente de vinovăție, respingere și abandon, și multe altele. Adevărul este că eșecul de astăzi, dincolo de junghiurile pricinuite, deschide și o poartă spre reamenajări, înțelegeri, aspirații. 

Un divorț între doi oameni care nu au avut niciodată o viață bună împreună nu este un eșec. Un divorț între doi oameni care nu mai merg pe același drum și au evoluat diferit nu este un eșec. Acesta le dă șansa, fiecăruia, să redefinească ce vor, cine sunt, ce sens are existența lor și să își croiască o viață mai bună în continuare. 

Dacă nu ai avea eșecuri în dragoste, nu ar exista întrebări de genul: „Oare de ce aleg mereu astfel de parteneri nepotriviți?” sau „De ce mă simt atât de trădat? De ce mă separ atât de greu? Oare ce anume repet?” Întrebările nu sunt pentru celălalt, ci pentru noi înșine. Tot așa și răspunsurile. 

Să nu uităm că hohotul de râs de astăzi nu era posibil fără un eșec al zilei de ieri și cumva, paradoxal, mai că-ți vine a spune mulțumesc că ai trecut și prin ceva dificil care ți-a arătat sensul bucuriei. Este greu să fii înțelept și furios simultan, aș zice că e aproape imposibil, dar poți cu siguranță, pas cu pas, să înveți cum să rabzi durerea inițială, cum să-i cauți sursele în pliurile inimii, acolo unde nu te-ai mai uitat de atâta vreme și să-i spui direct durerii: „Lasă, că te faci tu mică!”

Erori parentale

Un medic pediatru și dezvoltator al Scalei de evaluare a comportamentului neonatal, Berry T. Brazelton, spunea că e tare păcat că părinții nu știu că învățarea se produce doar în momentele de criză, doar în erorile parentale și nu în momentele în care am ghicit nevoile copilului – deci, practic, din eșecuri se învață.

Să nu înțelegi nevoia copilului nu este o crimă, nu înseamnă că nu sunteți părinți buni și nici că ați traumatizat pe viață pruncul. Un moment eșuat îi învață pe părinți și pe copii deopotrivă că nu suntem identici, că pentru a relaționa trebuie să învățăm alteritatea, diferențele, că a iubi sau a fi iubit, la orice vârstă, nu înseamnă să ghicești nevoile sau intențiile celuilalt și că este nevoie de cuvinte și idei exprimate cât mai clar.

Dacă părinții nu s-ar lăsa copleșiți de sentimente difuze de vinovăție, neputință, inadecvare, atunci s-ar putea bucura de lucrurile noi pe care le descoperă în copiii lor sau în ei înșiși atunci când au de-a face cu eșecuri, când cineva a greșit sau nimeni nu a înțeles nimic din ceea ce tocmai s-a întâmplat.

Concediere

În unele situații, concedierea poate fi rezultatul unor factori în afara controlului angajatului, cum ar fi probleme economice ale companiei sau schimbări organizaționale. În alte cazuri, o concediere poate fi rezultatul unor performanțe sub așteptări sau comportament nepotrivit din partea angajatului. Important este ca, dacă ești concediat, să nu privești acest lucru ca pe un eșec, ci, la fel cum am discutat deja, ca pe o ocazie de a face unele schimbări în bine. 

Dacă ai fost concediat din cauza problemelor pe care le are compania, poți încerca, de exemplu, ca pe viitor, să afli mai multe despre compania respectivă înainte de angajare. Sigur că lucrurile pe care le vei afla pot să nu rămână valabile pe termen lung, dar măcar știi că ai făcut ce a ținut de tine. Dacă ai fost concediat pentru că nu ți-ai făcut treaba bine sau ai avut un comportament nepotrivit la locul de muncă, e important să te uiți bine la tine și să afli de ce te-ai purtat așa, care au fost cauzele reale și ce ar trebui să ajustezi la tine pentru a te dezvolta și a-ți îmbunătăți cunoștințele sau purtarea.

Nereușita la facultate

Nereușita de a intra la facultatea dorită poate fi percepută inițial ca un eșec, mai ales dacă ai depus efort și timp considerabil pentru a ajunge acolo. Cu toate acestea, este important să înțelegi că această experiență poate avea și aspecte pozitive și poate duce la oportunități neașteptate. 

Nereușita poate fi un semn că este timpul să îți clarifici prioritățile. Poate că nu ai acordat suficient timp pentru a învăța ceva esențial, poate că n-ai știut să-ți structurezi informațiile în așa fel încât să le trasmiți cum trebuie. Acest eșec poate fi o ocazie de a învăța să fii mai repsonsabil când e vorba de examene serioase și de a-ți întări determinarea pentru a-ți concentra eforturile asupra lucrurilor care să te ajute să intri data viitoare acolo unde îți dorești. 

Sau, nu este exclus ca acest eșec să fie un semn că este timpul să îți reevaluezi obiectivele. Nereușita poate deschide uși către alte opțiuni și domenii de studiu care ar putea să nu fi fost luate în considerare inițial. Poate că facultatea la care ai vrut să intri nu este potrivită pentru tine, nu se pliază pe abilitățile tale naturale și dobândite și e cazul să fii sincer cu tine (și cu părinții, căci unii tineri fac ce le cer părinții, fără să țină cont de punctele lor forte și de cele slabe) și să te îndrepți către ceva care să se potrivească mai bine cu ceea ce îți dorești să faci în viitor. 

În concluzie, deși un eșec este neplăcut și dureros, decât să ne consumăm zadarnic în evitarea sau negarea lui, mai bine încercăm să învățăm să-l tolerăm și să așteptăm darurile pe care, mai devreme sau mai târziu, le aduce.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Business Review - Strategies for Learning from Failure
https://hbr.org/2011/04/strategies-for-learning-from-failure
PsychCentral - Want to Succeed? Here are 4 Lessons to Draw From Failure 
https://psychcentral.com/health/lessons-failure-teaches#lessons


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0