De ce se despart cuplurile si de ce unii parteneri raman impreuna? [studiu]

Un studiu mai vechi a investigat motivele de la baza acestui proces complex, care presupune luarea deciziei de a te despărți de partener. Oamenii de știință au vrut să afle de ce decid partenerii să se despartă, dar mai ales cum decid să pună punct relației ori căsniciei.

Cercetătorii de la Universitatea Utah din Salt Lake City și cei de la Universitatea Toronto din Canada și-au propus să examineze motivele care influențează decizia de a ieși dintr-o relație sau de a rămâne într-o relație, cât și experiențele subiective ale acestui proces de deliberare 1.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Această cercetare amplă a fost alcătuită din două etape și a fost condusă de Samantha Joel, de la Universitatea Utah. Pe baza răspunsurilor de la participanții din mai multe grupuri, în primă fază, cercetătorii au obținut un total de 27 de motive diferite pentru a rămâne în relația cu partenerul și 23 de motive pentru a ieși din relația de cuplu.

În a doua etapă a studiului, cercetătorii au folosit aceste motive pentru a alcătui un chestionar, pe care l-au aplicat altui grup de participanți (fie persoane căsătorite, fie persoane care aveau un partener).

Ce motive stau la baza unei posibile despărțiri

Ambele etape ale cercetării au confirmat, în general, că participanții aveau motive similare atât pro, cât și contra despărțirii. Pe de o parte, principalele motive pentru care participanții își doreau să rămână într-o relație erau: intimitatea emoțională sau faptul că se simțeau apropiați de partener, investiția (aici era vorba de o categorie care includea un set de motive cum ar fi barierele logistice și acomodarea/obișnuință) și un sentiment de devotament sau obligație față de familia lor.

Pe de altă parte, principalele motive pentru a ieși dintr-o relație implicau: personalitatea partenerului, lipsa încrederii (de exemplu, partenerul a fost necredincios) și faptul că partenerul este retras (adică acesta nu mai acordă sprijin sau nu mai este afectuos).

Principalele motive pentru a părăsi partenerul erau, în mare, aceleași în rândul celor două grupuri: persoanele căsătorite și cele necăsătorite. Cu toate acestea, au existat diferențe între cele două grupuri când oamenii de știință au adus în discuție motivele pentru a rămâne lângă partenerul de cuplu.

Partenerii din grupul celor necăsătoriți, pe de o parte, păreau a fi axați pe factori pozitivi, pe așa-numiții factori bazați pe anumite abordări, cum ar fi trăsăturile de personalitate ale partenerului (trăsături care le plăceau), apropierea emoțională pe care simțeau că o au în raport cu partenerul și plăcerea/încântarea pe care o aveau din acea relație.

Partenerii căsătoriți, pe de altă parte, au fost mai axați pe constrângerile din relație în luarea deciziei de a-și părăsi soțul sau soția. Aceștia au menționat investiția (inclusiv barierele logistice), îndatoririle și responsabilitățile familiale și teama de necunoscut / incertitudine.

Dintre toate grupurile, aproximativ 50% dintre participanți au raportat un număr comparabil de motive atât pentru a-și părăsi partenerul, cât și pentru a rămâne în relație, indicând faptul că ambivalența este o experiență foarte comună.

Câteva dintre motivele enumerate pentru a rămâne în continuare în relația de cuplu:
•    intimitatea emoțională
•    investiția emoțională
•    îndatoririle familiale
•    personalitatea partenerului
•    bucuria
•    siguranța emoțională
•    intimitatea fizică
•    beneficiile financiare
•    compatibilitatea
•    validarea
•    dependența 
•    atracția etc.

Câteva dintre motivele enumerate pentru a ieși din relația de cuplu:
•    personalitatea partenerului
•    încrederea a fost încălcată
•    partenerul este retras
•    motive externe (de exemplu, unul dintre parteneri a trebuit să se mute)
•    distanța fizică (o viață sexuală neîmplinită)
•    conflictele (prea multe certuri)
•    incompatibilitate
•    distanța emoțională
•    lipsa validării
•    lipsa beneficiilor financiare
•    lipsa bucuriei în relație (relația stagnează, apare plictiseala)
•    probleme cu perspectivele pe termen lung (un partener își dorește copii, celălalt nu dorește să fie părinte)
•    lipsa satisfacției, în general

Pauza în relație, soluția pentru un cuplu fericit?

Pentru unii dintre noi, să fim fericiți este un obiectiv permanent. Iar unele cupluri continuă să încerce să fie fericite, chiar dacă nu sunt pe deplin împlinite în relație. Dar pauzele pot cauza daune permanente unei relații romantice? Slăbește legătura care te leagă de partener prin apăsarea acelui buton de pauză sau este posibil ca relația să fie mai puternică?

În relații, „a lua o pauză” este o expresie folosită pentru a descrie ceea ce este de obicei menit a fi o separare temporară. Când simți că relația nu avansează sau nu poți să-ți dai seama cum să mergi mai departe, o pauză poate părea o modalitate excelentă de a îți da seama ce urmează.

Potrivit unui studiu mai vechi, aproape jumătate dintre participanți au raportat că s-au despărțit și apoi s-au împăcat cu partenerul lor. Acest proces de despărțire pentru a petrece timpul de unul singur permite oamenilor să investească în descoperirea de sine și să urmărească obiective personale. Apoi, când sunt gata să se angajeze din nou în relație, o fac de data aceasta cu noi experiențe și abilități de care, în cele din urmă, beneficiază și partenerul de cuplu.

Luarea unei pauze poate oferi beneficii în unele cazuri, dar unii cercetători avertizează că acest tip de model de relație ar putea avea un impact negativ asupra direcției și rezultatului relațiilor viitoare. Specialiștii atrag atenția că dacă devii predispus la despărțire și apoi la reconciliere, s-ar putea să parcurgi relațiile ulterioare într-un mod similar.

În timp ce luarea unei pauze vine cu provocări și riscuri, asta nu înseamnă că nu poate fi o strategie utilă atunci când este folosită corespunzător, cu grijă și planificare. Unii specialiști sugerează că, deși pauzele pot fi uneori o mișcare riscantă, alteori pot fi ceea ce trebuie pentru o relație trainică.

Cheia este ca partenerii să se asigure că iau o pauză din motivele corecte, să stabilească reguli de bază clare și să folosească timpul în „singurătate” cu înțelepciune.

Cât de des iau pauze cuplurile?

Statisticile sunt greu de găsit și multe dintre cele disponibile s-ar putea să nu reflecte neapărat tendințele actuale. Cu toate acestea, unele studii mai vechi sugerează că aproape jumătate dintre adulți se vor despărți și mai târziu se vor împăca cu partenerul cel puțin o dată în viață. 

Decizia de a lua o pauză nu apare doar în rândul cuplurilor necăsătorite. Estimările recente sugerează că aproximativ 6% până la 18% dintre cuplurile căsătorite s-au separat la un moment dat în timpul căsătoriei 1. Uneori, partenerii căsătoriți vor aceste pauze intenționând ca acestea să fie permanente, dar până la urmă se răzgândesc și iau o pauză în mijlocul unui angajament pe termen lung.

Cum să iei o pauză fără a te despărți

Ce pot face oamenii pentru ca o pauză să fie productivă, astfel încât să poată avansa într-un mod pozitiv? Dacă decizi că o pauză este cea mai bună opțiune pentru relația ta în acest moment, există câțiva pași pe care ar trebui să îi faci în prealabil.

Setează o limită de timp

Înainte de a fi de acord să iei o pauză, stabilește o limită de timp pentru cât va dura pauza. Durata unei pauze depinde de relația ta și de motivele pentru care ai luat această decizie. Acordă suficient timp pentru a te adapta la despărțire și pentru a te concentra asupra sentimentelor în tot acest timp. De asemenea, rămâi în contact cu ceilalți oameni din viața voastră, în special cu cei care vă susțin obiectivele.

Stabilește reguli de bază

Este esențial să ai reguli de bază în timpul unei pauze. Atât tu, cât și partenerul trebuie să stabiliți care este comportamentul acceptabil în acest timp. Este bine să te întâlnești cu alte persoane? Sau să ai relații intime cu altcineva?

Cum să stabilești regulile de bază pentru o pauză

Experții sugerează că ar trebui să ții cont de următoarele recomandări atunci când stabilești regulile de bază:

  • Vorbește cu partenerul despre ceea ce vă doriți și ce aveți nevoie, inclusiv despre regulile de bază
  • Concentrează-te pe reducerea la minimum a daunelor aduse relației voastre și asupra voastră

Regulile de bază pentru pauză pot proteja relația

Orice ai decide, este important să fiți amândoi de acord, astfel încât să nu aveți surprize. Regulile de bază se concentrează de obicei pe subiecte precum cât de mult contact vei avea unul cu celălalt, precum și cu alți oameni, atât din punct de vedere romantic, cât și/sau sexual. Scopul acestor reguli este de a duce la succesul pauzei, de a minimiza orice daune aduse relației voastre și de a vă permite să vă continuați responsabilitățile (inclusiv în ceea ce privește îngrijirea copiilor dacă aveți copii împreună).

Folosește timpul pentru a reflecta

Scopul pauzei este de a rezolva ceea ce simți, fie că încerci să-ți dai seama de obiectivele tale sau decizi dacă relația merită un angajament mai serios. În timp ce sunteți despărțiți, folosește timpul pentru a reflecta asupra sentimentelor, obiectivelor și dorințelor voastre. Ai putea petrece timp vorbind cu un prieten bun, scriind într-un jurnal sau vorbind cu un terapeut.

Odată ce timpul convenit a trecut, discută cu partenerul care vor fi următorii pași în relația voastră. Vorbește despre ceea ce ai învățat în timpul petrecut fără partener și despre cum ți-ar putea afecta relația în viitor.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul "Wanting to Stay and Wanting to Go: Unpacking the Content and Structure of Relationship Stay/Leave Decision Processes", publicat in august 2017, in Social Psychological and Personality Science, autori: Samantha Joel, Geoff MacDonald, Elizabeth Page-Gould
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1948550617722834
2 Studiul „The Lived Experience of Ambiguous Marital Separation: A Phenomenological Study”, 2020, Journal of Marital and Family Therapy, Sarah A. Crabtree, Steven M. Harris
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jmft.12419


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0