Moduri în care putem reînvia relația de cuplu

Cercetătorii spun că majoritatea relațiilor se transformă într-o comuniune bazată pe iubire și respect, după doar câteva luni de fluturași în stomac. Relația de cuplu presupune, însă, și multă bunăvoință și anumite eforturi, fiindcă de-a lungul timpului, cunoscându-se mai bine, cei doi ajung să își observe și defectele, să se lovească de diverse probleme pe care trebuie să le depășească împreună și va fi, deci, nevoie de ajustări la fiecare dintre ei pentru a funcționa bine în continuare.

Tu și partenerul tău aveți cu siguranță zile în care abia găsiți timp să vorbiți, nu petreceți împreună atât timp pe cât v-ați dori și uneori simțiți că iubirea dintre voi și-a pierdut intensitatea. În plus, este cunoscut faptul că, indiferent de vârstă și de gen, fiecare dintre noi caută neîncetat dovezi de afecțiune, care sunt asigurate ori de căldura unei familii ori de a unui unui grup de prieteni apropiați.

Nu vrem să îți dăm sfaturi greu de pus în practică sau care să fie departe de realitate, doar îți propunem să iei în calcul câteva moduri simple în care poți reînvia legătura cu partenerul tău. Sunt soluții deloc costisitoare, care nu îți consumă mult timp și eforturi, iar includerea lor într-o rutină familială vă va ajuta să vă îmbunătățiți relația de cuplu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

O seară pe lună este doar seara voastră

Toate zilele, de dimineața până seara, sunt ca un carusel. Vă bucurați de fiecare jumătate de oră liberă ca și cum ați respira în voie după ce ați înotat cu capul sub apă. Mai ales dacă aveți și copii, sunteți și mai aglomerați, nu e nevoie să vă spună nimeni ceea ce știți deja. Fiindcă acest program încărcat și lipsa de energie nu vă oferă timp pentru voi doi, cea mai la îndemână metodă este să planificați o zi pe lună, de preferat în weekend, dar sigur că fiecare își știe programul și când ar fi mai potrivită o zi liberă, în care să fie vorba doar despre voi.

De exemplu, între 6 după-amiaza și miezul nopții rugați un bunic să stea cu cei mici sau găsiți o bonă de încredere, iar voi plănuiți o cină la un restaurant drăguț, un film la cinematograf sau, dacă bugetul este mai restrâns, o simplă plimbare prin parc sau prin oraș, cu o ciocolată caldă în mână.

Principala regulă va fi să nu discutați decât despre lucruri frumoase, ca să nu existe riscul de a vă angaja într-o discuție în contradictoriu interminabilă. Aveți timp în restul zilelor să vorbiți și despre lucruri mai puțin plăcute. Povestiți, mai degrabă, situații amuzante petrecute copiilor, prietenilor sau la serviciu, rememorați clipe frumoase din relația voastră de cuplu de-a lungul timpului, faceți planuri de vacanță.

Un weekend pe an plecați din oraș fără copii

Trucul aplicat unei seri pe lună poate fi aplicat și unui weekend pe an. Multe cupluri aleg să facă acest lucru de ziua unuia dintre parteneri sau de Ziua Îndrăgostiților. Un weekend liber, fără copii, vă oferă mai mult decât timp pentru voi. Vă oferă și ocazia să vă relaxați, să vă plimbați, să fiți intimi și să și dormiți suficient, pentru a vă reîncărca bateriile.

Excursia nu trebuie să fie neapărat scumpă, exotică sau ieșită din comun, dacă bugetul nu permite. Important este să vă puteți deconecta, să vă bucurați de natură, să vă plimbați și să respirați aer curat.

Gesturile mici fac cât 1000 de cuvinte

În relația de cuplu, la fel ca în orice legătură afectivă, gesturile mici, făcute din când în când, vă vor surprinde plăcut și vă vor face să vă simțiți apreciați. Poate fi vorba despre orice: dusul gunoiul în locul partenerului, dacă el e cel care face de obicei asta, dacă îl vezi că e epuizat de la muncă, un masaj de relaxare, un moment de ascultare activă sau o îmbrățișare strânsă după o zi lungă și grea. Astfel de gesturi nu pot fi mereu planificate, însă, dacă vă obișnuiți să fiți atenți unul la stările celuilalt și empatici, vor exista mereu ocazii pentru ele.

Amintiți-vă mereu de ce vă iubiți

În orice familie sau cuplu există conflicte. Nu se poate evita acest lucru, iar principala cauză nu este lipsa iubirii sau a respectului, ci pur și simplu faptul că doi oameni nu sunt exact la fel, chiar dacă au multe în comun, iar uneori pur și simplu au stări diferite, care îi fac să aibă diferențe de opinie. Este important să vă amintiți mereu în momentele grele că sunteți împreună cu un motiv și că v-ați ales unul pe altul la bine și la greu. Că au existat încă de la început lucruri care nu v-au plăcut unul la altul, dar le-ați acceptat. Aduceți-vă aminte de ce v-ați îndrăgostit și cu siguranță vă va reveni zâmbetul pe buze când vă vei da seama cât de multe calități aveți fiecare și cum vă ajută asta relația de cuplu.

Înainte de culcare, discutați ca doi buni prieteni

Comunicarea este esențială, iar aceasta nu trebuie să fie făcută doar de dragul luării unor decizii practice, ci și ca modalitate de descărcare și de exprimare a sincerității. Lucrurile nespuse la momentul potrivit vor genera frustrare și inevitabil vor exploda în conflicte la un moment dat - uneori, chiar ireconciliabile. Discutați deschis mereu, ca doi buni prieteni, care își permit unul altuia reproșuri făcute cu sinceritate, fără urmă de furie. Relația de cuplu este o continuă evoluție pentru ambii parteneri, iar comunicarea vă ajută să vă adaptați unul la altul.

Sărutaţi-vă

Faptul că îţi saluţi partenerul cu un sărut mai lung decât de obicei dimineaţa, la sfârşitul zilei de lucru şi înainte să îi urezi noapte bună va întări relaţia voastră, iar vestea bună este că aşa îi arăţi că încă îl mai consideri irezistibil şi minunat. Studiile arată că partenerii care se sărută mai mult sunt mai fericiți și au șanse mai mari și ca viața intimă să le fie mai bună.

Fiţi amuzanţi

O glumă plină de umor care vă stârnește râsul instananeu, poate să stingă o ceartă aprinsă ori să pună capăt unei discuţii neplăcute și să o deturneze spre una mai empatică şi poate să transforme responsabilităţile casnice şi planificarea sarcinilor în ceva inteligent şi hilar. Alege umorul cât mai simplu, pentru că sarcasmul şi observaţiile ori remarcile neplăcute nu ajută la construirea sau reînvierea unei relaţii.

Apreciați-vă reciproc

Nu există „prea mult” la acest capitol. Partenerul tău va dori să audă cât de mult admiri modul în care el se duce să plătească facturile, organizează activităţile copiilor, a pregătit cina gustoasă de seara trecută, a făcut curăţenie în balcon sau a adunat toate revistele şi ziarele adunate în ultimele luni lângă canapea. Poţi să îţi arăţi aprecierea chiar şi atunci când a dus gunoiul afară, exact la timp pentru a fi ridicat. Un „mulțumesc” sincer spus din când în când persoanei dragi o face să se simtă apreciată și că nu este „luată de bună”, cum se spune.

Faceți-vă mici surprize

Poţi aduce acasă un mic dar neaşteptat. Fie că duci maşina la service, pentru a-i schimba uleiul, fie că îi duci micul dejun la pat sâmbătă dimineaţă, fie că vii acasă cu un cadou oricât de mic (fără nicio ocazie specială, cum ar fi o cutie cu ceaiul preferat sau o cafea mai deosebită, de exemplu, pe care ai observat-o când erai la cumpărăturile obișnuite sau o pereche de șosete cu model amuzant sau o fotografie care știi că i-a plăcut mult din ultima voastră vacanță pe care o înrămezi), este important să îi faci partenerului mici surprize de acest gen.

Amintiţi-vă povestea voastră

Nu vă sunt interzise momentele de nostalgie, dimpotrivă, e foarte bine pentru relația de cuplu să vă amintiți diferite întâmplări frumoase. Ascultaţi melodiile care v-au plăcut cel mai mult în perioada în care vă dădeaţi întâlniri. Sau puteţi să scoateţi albumul cu fotografii de la nunta voastră şi să îl răsfoiţi împreună, stând pe canapea. Nu e nimic rău în a-ţi aminti momentele bune şi frumoase din trecutul vostru, ba chiar e recomandat. În acest fel, relaţia cu partenerul se îmbunătățește, vă veţi simţi mai bine amândoi, moralul vostru va fi ridicat şi vă veţi aminti de pasiunea de la începutul relaţiei voastre, ceea ce vă poate aduce mai multă pasiune în prezent.

Uitați de lucrurile neimportante!

Nimeni nu este perfect, toți oamenii dragi au momente în care poate ne spun ceva mai neplăcut, mai ales când sunt sub stres sau au o stare psihică neprielnică discuțiilor pașnice. Atenție, nu vorbim aici de violența verbală și de injurii, care deja reprezintă o problemă gravă și care, uneori, nu se poate rezolva decât prin despărțire, deoarece denotă în primul rând lipsă de respect față de partener. Vorbim de mici certuri și atitudini neplăcute, de care are parte toată lumea. Toți oamenii dragi ne pot dezamăgi uneori, așa cum și noi îi dezamăgim pe ei, chiar dacă nu vrem asta, deci e important să fim toleranți. Învățați să vă concentrați pe lucrurile bune pe care le aveți și să treceți cu răbdare peste defectele pe care le aveți fiecare și peste gafele mărunte pe care le faceți ori unul, ori altul, şi în acest fel relaţia voastră va avea numai de câştigat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PsychCentral - Losing the Spark? 7 Simple Ways to Rekindle Your Relationship
https://psychcentral.com/relationships/how-to-rekindle-a-relationship
The Gottman Institute - 10 Ways to Rekindle the Passion in Your Marriage 
https://www.gottman.com/blog/10-ways-rekindle-passion-marriage/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0