Cum sa iti dai seama ca cei din jurul tau iti consuma energia

In termeni stiintifici, energia este capacitatea de a face anumite munci, anumite activitati. Altii o definesc ca fiind vitalitatea de care au nevoie pentru activitatea fizica si mentala sustinute. Insa mai exista o forma de energie, cunoscuta sub numele de energie spirituala.

Energia spirituala este prezenta practic oriunde. Probabil ai observat si tu cum energia dintr-o camera se schimba de fiecare data cand o anumita persoana intra in incapere. Fiecare dintre noi aduce o anumita energie persoanelor dragi, pe care le iubim, colegilor si chiar strainilor cu care intram in contact, scrie seizepositivity.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asa ca este bine sa invatam sa recunoastem acei oameni care isi iau energia “furand-o” de la ceilalti. Acestia sunt precum niste "vampiri energetici" care storc toata energia pozitiva a celor din jur.

Exista "vampiri energetici", adica persoane care nu reusesc sa prospere daca nu fura energie de la altii. Acest lucru este adesea neintentionat, deoarece este posibil ca si vampirii energetici sa sufere din cauza unor experiente disfunctionale care ii seaca de energie si ii lasa fara putere de multe ori.

Iata mai jos o serie de situatii in care poti fi sigur(a) ca cineva se "hraneste" cu energia ta spirituala:

 1. Cand te simti epuizat si stors de puteri de fiecare data cand esti in preajma unei anumite persoane sau cand vorbesti cu acea persoana la telefon.
 2. Cand te simti obosit si extenuat/ostenit, indiferent de cat se sanatos mananci si indiferent de cat de multe exercitii fizice faci.
 3. Celebra propozitie "Daca ma iubesti, ai face..." deja devine o rutina si o persoana din preajma ta iti spune des acest lucru? Ei bine, te seaca de energie, mai ales cand iti spune fraza de fiecare cand lucrurile nu au succes, cand nu se dezvolta intr-un mod satisfacator.
 4. Narcisistii sunt "vampiri" energetici care nu te apreciaza, care te sperie si care te abuzeaza emotional. Ca sa stai departe de acesti oameni, ai nevoie de mult curaj si de multa energie.
 5. Cand participi (fara sa vrei) la situatii dramatice sau iei parte la dramele altora.
 6. Cand ai relatii intime, relatii sexuale fara sa fii fericit(a) sau fara sa fii indragostit(a) de acea persoana.
 7. Cand nu poti sa iesi dintr-o relatie toxica sau o relatie abuziva.
 8. Cand simti ca familia ta este dezamagita de tine. De asemenea, cand simti ca iti pare rau in legatura cu acest lucru.
 9. Cand te conformezi unui grup social si cand "te amesteci" in multime, doar ca sa simti ca apartii acelui grup, acelei multimi. Din pacate, sunt si oameni care te seaca de energie.
 10. Atunci cand esti tratat(a) ca o persoana la care apeleaza toata lumea cand are nevoie, ca o persoana care spune intotdeauna "da", cand faci ceea ce altii iti spun ce sa faci, chiar daca tu nu vrei sa faci acel lucru. Te simti furios sau furioasa cand oamenii incearca sa te manipuleze, dar tu nu poti face nimic in aceasta privinta.

 

 

Vampiri energetici devin, in general, persoanele care isi ignora sau neglijeaza propriile nevoi, persoanele care isi sacrifica timpul pentru a-i ajuta pe altii, persoanele care sunt atasate de lucruri/ relatii toxice, persoanele care au fost neglijate in copilarie, precum si cele care au trecut prin evenimente de viata traumatice precum relatii abuzive, despartiri, decesul cuiva drag.

Pentru a combate vampirismul energetic, poti face cateva lucruri:

 • Stabileste limite clare si nu permite incalcarea acestora atunci cand vine vorba despre timpul si intimitatea ta.
 • Distanteaza-te de persoanele care simti ca iti "mananca" energia.
 • Arata empatie persoanei pe care o suspectezi ca este vampir energetic – aceasta nu face nimic cu rea intentie.
 • Mentine-ti gandirea pozitiva.
 • Preocupa-te de sanatatea ta emotionala si psihica, mergi la psiholog ori la biserica, pentru a-ti gasi linistea.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0