Cum sa ajuti o persoana care se simte singura, dupa ce a iesit la pensie?

Cu siguranță ai în viața ta persoane dragi care au trecut de vârsta de pensionare și care acum probabil că se simt mai singure - fie că vorbim de bunici, de părinți, de mătuși sau unchi dragi nouă, nu trebuie să lăsăm singurătatea să le afecteze sănătatea emoțională. Așa că astăzi îți venim în ajutor cu câteva recomandări, dacă vrei să ajuți o persoană care se simte singură după ce a ieșit la pensie.

Pentru mulți oameni, pensionarea poate aduce un sentiment de singurătate. Locul de muncă oferă adesea un cadru social activ, iar ieșitul la pensie duce la minimizarea sau pierderea totală a acestor relații. Fără un program stabil, mulți oameni se simt ciudat și parcă nu își mai găsesc rostul. Mai mult decât atât, pensionarea poate genera reflecții asupra vieții și sentimentul că anumite oportunități sau momente au trecut. Dacă simți că printre oamenii din viața ta este un vârstnic care se confruntă cu singurătatea, sunt mai multe metode prin care îl poți ajuta să aibă o bătrânețe mai frumoasă.

Crezi că suferi de anxietate?

Cum alini singurătatea unei persoane ieșite la pensie?

Iată câteva sugestii:

Arată-i că ești disponibil și că îți faci timp pentru ea

Ține legătura cu oamenii dragi, mai ales dacă au depășit vârsta pensionarii și stau mai mult timp în casă, prin apeluri telefonice, apeluri video său întâlnindu-vă față în față. Dacă ai o astfel de persoană, arată-i astfel că există cineva acolo pentru ea, atunci când are nevoie de sprijin, când simte nevoia să stea de vorbă. Nu renunța dacă vezi că nu te sună înapoi sau dacă nu te vizitează, mai insistă cu blândețe în zilele următoare.

Sugerează-i să ieșiți în oraș

Poate fi dificil pentru unele persoane să iasă în oraș, de pildă, sau să se plimbe prin zone ale localității pe care nu le-a mai frecventat, așa că ai putea să te oferi să scoți la restaurant sau în parc persoana dragă care a ieșit la pensie. Nu spunem că trebuie să forțezi persoana pensionată să facă ceva ce nu își dorește, doar să vii cu niște propuneri care ar putea să-i facă plăcere și care să-i aline singurătatea. Învață să ai răbdare, pentru că acel om se poate simți copleșit la început.

Întreabă persoana cum se simte

Prin simplul fapt că îți întrebi bunicii, părinții sau alte persoane dragi ieșite la pensie cum se mai simt, fără însă să insiști asupra unei probleme anume, vei descoperi că omul îți spune singur ce îl neliniștește sau îl nemulțumește la situația de față. Încearcă să nu faci presupuneri în legătură cu motivul pentru care cei dragi se simt singuri, ci să îi asculți atunci când îți povestesc diverse lucruri și îți vei da seama ce se ascunde în spatele cuvintelor. Dacă ți se pare că un om se luptă cu singurătatea, dar nu vrea să se plângă sau să îți ceară ceva,  dă-i de înțeles că ești acolo pentru el.

Arată că ești demn de încredere

Faptul că ai ratat să îi faci o vizită o dată sau că nu i-ai răspuns la telefon altă dată poate că nu ți se pare important, însă sunt lucruri care i-ar putea dezamăgi pe cei dragi care nu intra în contact cu prea multe persoane, pentru că își puseseră speranța în întâlnirea cu tine, așa că încearcă să fii o persoană care să le merite încrederea. Nu îi accentua persoanei ieșite la pensie sentimentul de singurătate și nu îi crea senzația că o eviți. Dacă nu poți, de pildă, să răspunzi la un apel telefonic sau video în acel moment (poate pentru că ești la serviciu sau e un moment chiar nepotrivit), revino cu un apel când ai câteva minute libere.

Ajută persoana să descopere noi modalități de a comunica cu cei aflați departe

În zilele noastre, există numeroase moduri prin care putem ține legătura unii cu alții, începând de la rețelele de socializare, până la e-mail și mesajele de tip text și apeluri audio și video. Dacă persoanele dragi, aflate la pensie, nu știu încă să folosească un calculator, le poți încuraja să se înscrie la un curs pentru seniori, unde vor fi învățate să folosească internetul, computerul și anumite site-uri ori aplicații care le faciliteze comunicarea cu rudele aflate în alte orașe sau alte țări și să lupte astfel mai eficient cu singurătatea care le apasă.

Apelează la ajutorul unui specialist în sănătate

Unele persoane s-ar putea să se simtă mai bine discutând despre sentimentele lor cu un specialist, iar aici poți aduce în discuție un psihoterapeut sau un psiholog clinician. Dacă ți se pare că persoana dragă ție ar fi mai tentată să vorbească cu un străin despre singurătatea din viața sa, ai putea să îi sugerezi că o poți ajuta. De pildă, puteți să căutați împreună pe internet informații despre psihologi sau psihoterapeuți sau puteți discuta cu medicul de familie despre acest aspect.

Singurătatea nu afectează doar vârstnicii ieșiți la pensie

Cercetările arată că există trei perioade din viața noastră când singurătatea atinge cote alarmante. Poate părea surprinzător, însă un studiu a arătat că din ce în ce mai mulți oameni au raportat o stare moderată până la severă de singurătate către sfârșitul decadei a doua de viață (20 și ceva de ani), la jumătatea decadei a 5‑a de viață (după 50 de ani) și la sfârșitul decadei a 8‑a de viață (după 80 de ani) comparativ cu alte perioade ale vieții.

Sentimentul general de izolare a fost mai prevalent decât s-au așteptat cercetătorii. Trei sferturi dintre toți participanții la studiu au raportat niveluri moderate spre niveluri mari de singurătate. Să nu uităm că singurătatea este un lucru subiectiv, nu înseamnă neapărat că o persoană este singură sau că nu are prieteni deloc. În unele cazuri este definită ca o discrepanță între relațiile sociale pe care le dorești și relațiile sociale pe care le ai -  în limbă română am putea spune mai degrabă că este vorba de însingurare. Chiar dacă cineva nu este singur, faptul că se simte singur este ceva ce îl afectează profund.

Dacă tu ești cel ieșit la pensie, cum combați sentimentul de însingurare?

Chiar dacă nu mai ai un program ca la serviciu, păstrează o structură în viața de zi cu zi, incluzând activități care îți aduc bucurie, cum ar fi cititul, grădinăritul sau plimbările în natură. Nu strică nici să explorezi pasiuni noi, precum pictura, tâmplăria, învățarea unui instrument muzical sau scrisul. Când ești la pensie, ai ocazia perfectă pentru a face lucruri pe care le-ai amânat mereu. Exercițiile fizice, cum ar fi yoga, dansul sau mersul pe bicicletă, nu doar că îmbunătățesc sănătatea fizică, ci și starea de spirit. 

Singurătatea poate fi combătută și implicându-te în comunitate, activând ca voluntar la o organizație caritabilă, oferindu-ți timpul pentru activități care ajută persoanele aflate în dificultate. De asemenea, poți lua în calcul să participi la cursuri online sau la cluburi de lectură, astfel încât să-ți păstrezi mintea activă și să cunoști oameni noi.

Prioritizează întâlnirile față în față cu prietenii, rudele sau vecinii și organizează mici întâlniri acasă sau în parc sau ieșiți la un ceai la o terasă. Nu trebuie să fie cine știe ce activități consumatoare de bani, important e să vă simțiți bine împreună. Când nu ieși din casă, vorbește cu cineva la telefon sau printr-un apel video.

Singurătatea - când e utilă și când nu?

Singurătatea are și părțile ei bune, dar poate să devină și problematică. Este utilă atunci când ai nevoie de timp pentru reflecție personală, creativitate sau crearea unei stări de independență. Concret, timpul petrecut singur îți oferă spațiu pentru introspecție, înțelegerea propriilor emoții și stabilirea unor obiective clare. De asemenea, multe idei noi apar în momentele de liniște: artiștii, scriitorii sau inventatorii își valorifică adesea momentele de solitudine. Mai mult, timpul petrecut singur poate contribui la dezvoltarea încrederii în sine și a capacității de a lua decizii fără influențe externe. De asemenea, există oameni care au nevoie de izolare din când în când pentru a-și recupera energia mintală și fizică, mai ales după perioade stresante sau aglomerate.

Când devine singurătatea problematică? Ei bine, dacă ține prea mult și este nedorită, singurătatea nu mai e utilă în viața nimănui. Solitudinea prelungită poate duce la sentimente de izolare socială și, în cele din urmă, la anxietate sau depresie. Dacă o persoană simte că nu are cu cine să împărtășească gânduri și emoții, poate apărea un sentiment de inutilitate.

Studiile arată că izolarea socială poate avea efecte negative asupra sănătății fizice, crescând riscul de boli cardiovasculare și scăzând imunitatea. Dacă singurătatea este resimțită ca o respingere sau un abandon, poate afecta stima de sine și relațiile viitoare.

De aceea, e important să planifici momente de solitudine intenționate, dar nu permite ca acestea să devină obiceiuri care îți reduc conexiunile sociale. Pe scurt, dacă solitudinea îți aduce pace și claritate, e benefică, dar, dacă te simți copleșit de tristețe și angoasă când ești singur, e timpul să te reconectezi cu lumea. 

Crezi ca suferi de depresie?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Social Isolation and Loneliness in Older Adults
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2819153
Studiul „Social Isolation and Loneliness in Older Adults”, apărut în JAMA. 2024;331(23):2058. doi:10.1001/jama.2024.3456, autori: Lauren B. Gerlach et al.
PMC - Loneliness in Old Age: An Unaddressed Health Problem
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7223173/
Studiul „Loneliness in Old Age: An Unaddressed Health Problem”, apărut în J Nutr Health Aging. 2020 Jan 16;24(3):243–245. doi: 10.1007/s12603-020-1323-6, autori: M Berg-Weger 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0