Cum combati singuratatea daca ai trecut de 50 sau 60 de ani si nu mai ai pe nimeni

Persoanele de peste 50 de ani sunt deosebit de vulnerabile si sunt mai predispuse sa sufere de singuratate si sa fie afectate de izolarea sociala, iar acestea pot avea un efect grav asupra sanatatii.

In cazul in care ai momente din ce in ce mai dese in care te simti singur si daca nu mai ai pe nimeni care sa fie alaturi de tine, este bine sa stii ca exista anumite strategii care te-ar putea ajuta sa combati singuratatea.

Incearca sa fii creativ

Multe persoane devin mai creative - si chiar le place acest aspect al vietii lor - pe masura ce inainteaza in varsta. Poti incerca, in functie de preferintele tale, anumite activitati creative: sa scrii o carte, sa canti sau sa inveti sa canti la un instrument muzical, sa pictezi, mai ales ca creativitatea iti va face mintea mai relaxata.

O persoana creativa se gandeste intotdeauna la multe lucruri minunate pe care le poate face. Nu exista limite cand vine vorba de lucrurile si de activitatile unice pe care merita sa le incerci dupa varsta de 50 sau 60 de ani.

Exploreaza zonele si cartierele din jur

Pentru a evita izolarea sociala si pentru a-ti imbunatati atat sanatatea mintala, cat si starea generala de sanatate, este important sa iesi mai des din casa si sa vezi mai mult din zona in care locuiesti. Poti sa te plimbi printr-un parc local, sa descoperi un parc nou din oras, in care nu ai mai fost, sa mergi la un centru comercial sau chiar sa te plimbi printr-un cartier frumos si elegant al orasului. Desigur, ai putea face o excursie de o zi sau de doua zile in alt oras din tara sau sa vizitezi o zona geografica diferita de cea in care locuiesti.

Indiferent ce alegi, este important sa iesi din casa - din zona de confort - si sa vezi ce locuri poti vizita, poti vedea. Te poti intalni si cu alte persoane de varsta ta si puteti vizita impreuna unele locuri. Chiar si acest gen de experienta sociala poate face diferenta si asa vei putea evita sentimentul de singuratate si depresia.

Adopta un animal de companie

Ia in considerare si ideea de a adopta un animalut, care sa iti tina companie. Faptul ca ai un prieten necuvantator in casa inseamna ca ai mai mult decat un companion alaturi: un animalut te poate face sa te simti mai bine, iti poate arata aspectele pozitive ale vietii tale.

Un animal de companie nu te va critica niciodata si te va accepta intotdeauna pentru ceea ce esti. Nu te va judeca si va fi alaturi de tine chiar si in perioadele cele mai dificile ale vietii tale.

Faptul ca ai un animalut in locuinta este o ideee buna, pentru ca in acest mod te poti bucura de compania unei pisici iubitoare, a unui caine cuminte, a unei pasari care iti face diminetile mai frumoase sau compania oricarui alt tip de animal care este pe placul tau. In acest fel, vei avea tot timpul un bun prieten in casa.

Inscrie-te la cursuri pentru persoanele de varsta ta

Exista o multime de cursuri care le ofera persoanelor trecute de varsta tineretii sansa de a invata sau de a face ceva nou. Probabil ai vazut deja la televizor ca exista chiar si cursuri in care seniorii invata sa foloseasca internetul, sa foloseasca un calculator, etc. Aceste cursuri nu presupun neaparat un examen la final. In schimb, vei avea sansa de a face, de a invata sau de a experimenta ceva ce nu ai mai facut inainte. De pilda, te poti inscrie la cursuri de dans pentru seniori ori chiar la cursuri de teatru pentru amatori. Este o ocazie excelenta pentru a cunoaste alte persoane de varsta ta si de a-ti face noi prieteni.

Ajuta-i pe ceilalti

Foloseste-ti cunostintele si experienta pe care le-ai castigat in decursul anilor pentru a oferi ceva membrilor comunitatii tale. Cu siguranta vei primi multe lucruri la schimb, cum ar fi abilitati si incredere in tine si, cu putina rabdare, vei castiga si prieteni noi. Exista multe oportunitati prin care poti face voluntariat, alocand o mica parte din timpul tau.

De exemplu, sunt spitale de copii in Capitala noastra care au nevoie de voluntari care sa stea cu bebelusii si copiii mici (sa ii tina in brate, sa ii legene, sa le ofere un pic de caldura sufleteasca), mai ales ca micutii au nevoie de dragostea cuiva si, din anumite motive, nu au un parinte alaturi. Calitatile si abilitatile pe care le ai, cum ar fi rabdarea, experienta, calmul - te vor ajuta mult in cazul in care vrei sa faci voluntariat si sa iti ajuti semenii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0