Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău?

În afară de a lua în considerare interesele copilului tău și de a întreba ce i-ar plăcea, unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont este recomandarea de vârstă pentru fiecare jucărie în parte. 

Când vine vorba de a alege jucăriile potrivite pentru copii, lucrurile pot fi destul de complicate. Însă le poți simplifica, fiind atent în primul rând la recomandările în ceea ce privește vârsta. De obicei, în magazine sunt raioane aranjate pe vârste, iar pe fiecare jucărie scrie pentru ce vârstă e indicată. De exemplu, pentru copiii mai mici, e bine să eviți jucăriile cu piese prea mici (copilul tinde să le bage în gură și le poate înghiți) și pe cele care prezintă pericol de sufocare. Apoi, există câteva jucării de bază pe care le poți cumpăra, deoarece acestea pot încuraja dezvoltarea copiilor.

Ce jucării ajută la dezvoltarea copiilor?

Jocul lego și board game-urile sunt doar câteva dintre jucăriile educative potrivite pentru copilul tău.

Blocurile de lemn și jocul lego

Copiilor mici le place să construiască, să strice la loc, să desfacă și să reasambleze, așa că jucăriile „deschise” le sunt extrem de utile. De exemplu, blocurile de lemn interconectate pot fi folosite pentru a face un drum, o grădină zoologică, un pod sau o navă spațială.

Jucăriile de genul acesta scot la iveală imaginația copilului și îl ajută să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și de gândire logică. Jocul lego, constând în îmbinarea unor piese de diverse forme, dimensiuni și culori încurajează dezvoltarea abilităților motorii fine și a creativității.

Păpușile

Păpușile cu mai multe haine și accesorii care pot fi asortate în diverse maniere și care au tonuri diferite de piele pot fi utile nu doar pentru a dezvolta simțul estetic al copilului, ci și pentru ca micuții să înțeleagă că nu toți oamenii arată la fel, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să-i tratăm diferit.

Animalele de lemn sau de cauciuc

O colecție de animale din materiale rezistente (animale de casă, animale sălbatice și neapărat dinozauri) îi vor face pe cei mici să petreacă ore întregi realizând ferme, grădini zoologice și rezervații. Părinții îi pot învăța numele animalelor, ce mănâncă acestea și unde trăiesc.

Ustensile de bucătărie și alte instrumente

Copiilor le place să-și imite părinții și pe ceilalți adulți din jurul lor, iar jocul îi ajută să se simtă confortabil făcând acest lucru. Le poți oferi, de exemplu, telefoane de jucărie, chei de jucărie, ustensile de bucătărie realizate din lemn sau instrumente de tâmplărie din lemn sau carton tare (cum ar fi un ciocan, o șurubelniță etc.).

Elemente de artă

Creioanele simple, creioanele colorate și hârtia trebuie să nu lipsească din camera celor mici, pentru a-și dezvolta creativitatea prin desene, dar și pentru a începe să scrie de timpuriu. Copiii mai mari preferă și lipiciul și sclipiciul, cu care pot construi și decora diverse forme din hârtie. Și culorile pentru pictură pot fi luate în calcul (e bine să fie fabricate din ingrediente sigure, netoxice).

Instrumente muzicale

Instrumentele de jucărie îi ajută pe cei mici să învețe despre frumusețea muzicii, le dezvoltă creativitatea și le scoate la iveală eventualul talent muzical. Copiii mai mari care manifestă un talent muzical real pot primi instrumente adevărate, de dimensiuni potrivite pentru vârsta lor.

Echipamente sportive

Copiii trebuie să aibă activitate fizică susținută, în fiecare zi, așa că orice lucru care încurajează exercițiul fizic este util (o coardă, o minge, o pereche de patine cu rotile etc.)

Un board game sau un puzzle

Adulții și copiii pot intra în multe jocuri împreună, însă există unele special concepute pentru participarea adulților. Pe măsură ce copilul se apropie de vârsta de 3 ani, dar și ulterior, board game-urile care implică folosirea memoriei sau cele care nu necesită citire sunt distractive pentru toate vârstele. 

Părinții pot lua în considerare începerea unei „seri de jocuri de familie”, la care să participe toată lumea din casă. Aceste jocuri încurajează numărarea, potrivirea, abilitățile de memorie, precum și abilitățile de ascultare și de autocontrol (pe măsură ce copiii învață să respecte regulile). De asemenea, cultivă abilități de construcție a limbajului și a relațiilor. Un alt beneficiu important este învățarea copiilor să câștige cu grație și să piardă fără a-și pierde și controlul.

Ce jucării să eviți în funcție de vârsta copilului?

Sugari și copii cu vârsta sub 3 ani

Copiii sub 3 ani tind să pună totul în gură, așa că evită să le iei jucării cu piese mici (bile, magneți etc.) deoarece le pot înghiți. Înghițirea unui astfel de element poate duce la un blocaj intestinal. Nu lăsa un copil mic să se joace cu baloane neumflate, deoarece există pericol de sufocare.

Preșcolari cu vârste între 3 și 5 ani

În cazul copiilor de 3-5 ani, evită jucăriile care au muchii și vârfuri ascuțite, precum și pe cele care sunt construite din plastic subțire și fragil, deoarece se pot rupe cu ușurință în bucăți mici și pot lăsa margini zimțate. De altfel, e bine să eviți pe cât posibil jucăriile din plastic, deoarece acest material poate conține substanțe toxice pentru copil și nu este unul prietenos nici cu mediul înconjurător.

Alte sfaturi privind siguranța jucăriilor

Învață copilul să pună jucăriile la loc la sfârșitul jocului, astfel încât să nu se împiedice sau să cadă peste ele. De asemenea, copiii între 6 și 12 ani trebuie învățați să își țină anumite jucării departe de frații mai mici, pentru ca aceștia să nu aibă de suferit din cauza unor jucării nepotrivite vârstei.

Verifică regulat jucăriile pentru a observa dacă există bucăți rupte sau alte deteriorări care ar putea face rău copiilor.

Când cumperi o bicicletă, o pereche de patine sau alte articole sportive, ia și o cască și cotiere și genunchiere pentru protecție și asigură-te că sunt purtate de copil.

Unele jucării, chiar și cele recomandate copiilor mici, pot produce zgomot la un nivel care le-ar putea afecta auzul. Aceste tipuri de jucării includ pistoalele, diverse jucării muzicale, telefoane de jucărie, mașinuțe cu sirene și chiar jucăriile de cauciuc care scârțâite; acestea pot produce zgomote de până la 90-120 decibeli, adică prea mult pentru urechea copilului.

Nu e nevoie să faci împrumut la bancă pentru a cumpăra jucării copiilor. Amintește-ți că, mai ales pentru cei mici, orice lucru poate deveni o jucărie: cutiile mici, capacele borcanelor, unele țesături (păpușile, de exemplu, pot fi făcute din șnururi vechi) și resturi de lemn pot fi ușor transformate în jucării pentru copii. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
Zero to Three - Tips for Choosing Toys for Toddlers
https://www.zerotothree.org/resources/1076-tips-for-choosing-toys-for-toddlers

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0