Pot retelele de socializare sa duca la izolare sociala?

O noua cercetare sugereaza ca tinerii care petrec mult timp pe retelele de socializare, site-uri menite sa aduca oamenii impreuna, par sa fie mai izolati.

In mod ironic, cercetatorii au descoperit ca persoanele care petrec cel mai mult timp pe retelele de socializare au de doua ori mai multe sanse sa se simta izolati din punct de vedere social, spre deosebire de cele care sunt mai putin "conectate" cu prietenii prin intermediul internetului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dr Brian Primack, principalul autor al studiului a declarat ca respectivele concluzii "ne amintesc de ce retelele de socializare nu sunt un remediu pentru cei care se simt izolati din punct de vedere social”. Acesta este director al Center for Research on Media, Technology, and Health (Centrul de Cercetare privind Mass-media, Tehnologia si Sanatatea) al Universitatii din Pittsburgh. Primack sustine ca cercetarile anterioare au sugerat ca persoanele care folosesc foarte mult retelele de socializare sunt in mod special, izolati. Dar a subliniat ca studiile respective au fost de mica amploare.

Conform spuselor lui Primack, noul studiu reprezinta prima analiza a utilizarii retelelor de socializare si a asa-numitei izolari sociale la care a participat un grup mare de persoane din Statele Unite. Dar cel putin un expert in mijloacele de comunicare sociale a afirmat ca prea multe intrebari au ramas fara raspuns pentru ca studiul sa poata oferi orice fel de sfaturi practice. 

 

 

Studiul a inclus aproape 1.800 de persoane cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani. Participantii au completat in 2014, un chestionar online de 20 de minute. Jumatate dintre acestia erau femei, iar 58 % erau albi. Mai mult de o treime din acestia castigau cel putin 75.000 de dolari pe an. Participantii, care mai participasera si la alt studiu, au primit fiecare cate 15 dolari pentru chestionar.

Cum ne afecteaza retelele sociale

Cercetatorii i-au intrebat pe participanti cat de izolati se simt si cat de des folosesc Facebook, Twitter, Google Plus, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine, Snapchat si Reddit.

Oamenii de stiinta au constatat ca cei care foloseau aceste servicii mai des, fie raportat la numarul de utilizari, fie la timpul total pe care il petreceau pe retelele de socializare, erau mai predispusi sa se simta izolati de alte persoane.

„Spre deosebire de cei din ultimul sfert care-si verificau frecvent retelele de socializare, cei din primul sfert erau aproape de trei ori mai predispusi sa resimta o izolare sociala ridicata”, a mai spus Primack. Cei care faceau cele mai putine verificari accesau retelele de socializare de mai putin de noua ori pe saptamana. Cei care faceau cele mai multe verificari vizitau retelele de socializare de peste 58 de ori pe saptamana, afirma autorii studiului.

In medie, timpul mediu petrecut pe retelele de socializare a fost de 61 de minute pe zi. Studiul a aratat ca persoanele care petreceau mai mult de 121 de minute pe zi pe retelele de socializare aveau aproximativ de doua ori mai multe sanse sa se simta izolati decat cei care petreceau mai putin de 30 de minute pe zi pe site-urile respective.

 

 

Autorii au subliniat ca studiul are si limitari. Una ar fi ca nu a fost conceput pentru a demonstra o relatie de tip cauza-efect. Potrivit oamenilor de stiinta nu este clar ce a aparut prima oara, utilizarea retelelor de socializare sau sentimentele de izolare. In plus, studiul a analizat doar persoane sub 32 de ani, prin urmare, concluziile ar putea fi diferite in cazul persoanelor in varsta.

De asemenea, Primack a subliniat ca studiul a examinat utilizarea retelelor de socializare per ansamblu, nu anumite site-uri. Nu se poate stabili daca persoanele care au citit pe Facebook postarile despre vacanta perfecta a prietenilor sunt mai mult sau mai putin izolati decat cei care prefera sa vizioneze videoclipuri cu pisici pe YouTube sau care se contrazic cu amaraciune pe Twitter.

Daca exista o legatura intre utilizarea retelelor de socializare si izolare, despre ce ar putea fi vorba? „Este posibil ca persoanele care se simt mai izolate din punct de vedere social sa foloseasca retelele de socializare ca se incerce sa-si largeasca cercurile sociale” a sugerat Primack.

„Dar ar putea sa fie vorba despre ambele directii. Probabil ca persoanele care se simt izolate din punct de vedere social recurg la retelele de socializare pentru a se „trata singuri”, dar acest lucru ar putea sa nu faca altceva decat sa sporeasca sentimentele de izolare sociala”, a mai adaugat acesta.

Constatarile sugereaza ca persoanele care se simt izolate sunt, in general, incapabile sa relationeze cu altii prin retelele de socializare, a declarat Primack. Acesta a spus ca raspunsul ar putea sa fie iesirea de pe retelele de socializare. 

„Probabil ca o modalitate mult mai valoroasa si mai riguroasa de a rezolva perceptia de izolare sociala ar fi cultivarea relatiilor sociale din viata reala” a mai declarat Primack. „Bineinteles, retelele de socializare raman un instrument cu mare potential, care poate influenta acele relatii. Totusi, probabil nu este in sine un inlocuitor durabil.”

 

 

Anatoliy Gruzd este profesor asociat la Universitatea Ryerson din Toronto care studiaza retelele de socializare. Gruzd a declarat ca studiul este prea limitat si „nu poate fi folosit cu incredere pentru a acorda sfaturi despre izolare si utilizarea retelelor de socializare. Mai exista multe intrebari fara raspuns si variabile netestate.”

Spre exemplu, „a fi activ pe Facebook poate sa indice un anumit tip de comportament, in vreme ce a fi activ pe o retea ca Snapchat ar putea sa sugereze un comportament cu totul diferit” a spus acesta.

„De asemenea, studiul nu ia in considerare nivelul si tipul de participare pe retelele de socializare. Spre exemplu, poti sa stai ore intregi pe Facebook doar ca sa cauti fotografii postate de altii, in timp ce altcineva ar putea sa foloseasca timpul respectiv ca sa posteze si sa se conecteze cu alte persoane pe Twitter” a subliniat Gruzd.

Studiul a fost publicat pe 6 martie in American Journal of Preventive Medicine (Revista americana privind Medicina de Preventie). 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0