Tratamentul fizical-kinetic in poliartrita reumatoida

Pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, exista mai multe tipuri de tratament, pe langa cel medicamentos, care pot fi folosite.

Obiectivele generale ale tratamentului in poliartrita reumatoida sunt:

  • combaterea durerii si inflamatiei,
  • pastrarea mobilitatii articulare si a tonusului muscular
  • prevenirea instalarii deviatiilor articulare,
  • prevenirea si ameliorarea deficitului de prehensiune, ortostatism si mers
  • educarea pacientului si a familiei lui pentru adaptarea pacientului la limitarea stilului de viata impus de aspectele disfunctionale severe cauzate de poliartrita reumatoida.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Combaterea durerii si inflamatiei se realizeaza cu ajutorul electroterapiei: galvanizare, curenti de joasa frecventa: CDD, TENS, Trabert, curenti de medie frecventa (curentul interferential) si cu ajutorul curentilor de inalta frecventa.

In formele acute ale poliartritei reumatoide, se recomanada galvanizare, ionogalvanizare cu Cl2Ca sau MgSO4, CDD si curent interferential.

Pentru combaterea hipotoniei de inactivitate, este recomandata electrostimularea cu ajutorul curentilor cu impulsuri sau CDD dinamogen. In formele cronice ale poliartritei reumatoide, baia galvanica, CDD, curentul interferential, ultrasunetul si baia partiala de lumina, solux, amelioreaza simptomele algice si inflamatia.

Hidroterapia si termoterapia prin aplicatia de caldura, local sau sistemic, sunt recomandate cu prudenta din cauza riscului de exacerbare a procesului congestiv. In stadiul acut al bolii, respectiv in puseu, se recomanda comprese reci cu sulfat de magneziu cu efect antiiflamator, antialgic, temperatura scazuta creste pragul de durere si scade spasmul muscular; aplicatiile reci pot ameliora durerea pacientului, dar sunt mai greu de tolerat si pot creste redoarea (rigiditatea) articulara.

Termoterapia blanda in stadiul inflamator al bolii se face cu aplicatii alternative cald rece - acestea reduc durerea si redoarea articulara, fara sa favorizeze aparitia edemului la pacientul cu poliartrita reumatoida.

Baia partiala calda pentru membrele superioare si inferioare sau dusul cald scade durerea, combate redoarea si permite programul de kinetoterapie ulterior.

In stadiul cronic al bolii, baia simpla sau de plante la 36 - 37 de grade Celsius are efect sedativ, miorelaxant si antialgic. Hidrokinetoterapia la 36 de grade Celsius are rolul de pastrare a mobilitatii, dusul subacval (care foloseste un jet de apa care are o presiune variabila) are rol trofic muscular. In anchiloze si retractii, pacientilor cu poliartrita reumatoida li se recomanda parafina si namolul. Caldura se aplica inainte de kinetoterapie.

In perioada subacuta sau intre pusee, in cazul poliartritei reumatoide sunt utile aplicatiile de parafina, caldura uscata prin procedeele electrice (US, diatermie prin unde scurte sau microunde, emisie de radiatii infrarosii).

Hidrokinetoterapia are efecte antialgice, de relaxare musculara, si creste mecanica articulara a pacientului. Ea se poate realiza in piscina terapeutica, whirpooluri.

Masajul pacientului cu poliartrita reumatoida se realizeaza prin tehnici de masaj clasic sau de drenaj.

In stadiul acut al bolii, se recomanda masajul sedativ, iar in stadiul cronic al poliartritei reumatoide, masajul trofic ajuta la cresterea troficitatii tesuturilor si imbunatateste circulatia de intoarcere.

Kinetoterapia este precedata de evaluare clinico-functionala a pacientului: examen clinic somatic pe lanturi cinematice, bilant muscular, articular, examenul coordonarii si controlului motor, examinarea gestualitatii.

Programul kinetoterapeutic va solicita progresiv pacientul, in functie de stadiul poliartritei reumatoide si de complianta pacientului. Programul este unul individualizat. De retinut este faptul ca electroterapia se face inaintea programului de kinetoterapie, pentru a pregati structurile musculoarticulare ale pacientului.

Rolul specialistului

Fizioterapeutii inteleg ca obiectivul tratamentului este sa te ajute sa te misti (si sa iti misti articulatiile). Terapia fizica foloseste unele exercitii, cat si alte metode pentru a stimula muschii, oasele si articulatiile pacientului. Rezultatul este unul vizibil: pacientul are o forta musculara mai buna, un tonus mai bun si o stare generala fizica mai buna.

Fizioterapeutii inteleg mecanica de la baza functionarii oaselor, articulatiilor si muschilor, ei inteleg ca acestea lucreaza impreuna, inteleg problemele care pot sa apara si stiu ce trebuie sa faca in privinta acestor probleme, pentru ca pacientul cu poliartrita reumatoida sa aiba o calitate cat mai buna a vietii. Asa ca nu uita: este o idee buna sa apelezi la un fizioterapeut sau la un specialist, fie ca suferi de multa vreme de poliartrita reumatoida, fie ca ai fost recent diagnosticat cu aceasta boala, indiferent de cat de severa este aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In stadiile precoce ale bolii, un fizioterapeut poate sa verifice rezistenta si forta ta, starea ta fizica si cat de bine iti functioneaza articulatiile afectate de boala. Acesta va alcatui un plan de exercitii si va recomanda - la nevoie - alte terapii, pentru a-ti mentine articulatiile cat mai sanatoase cu putinta.

Daca ai artrita reumatoida moderata sau o forma avansata a bolii, terapiile enumerate mai sus te pot ajuta sa iti imbunatatesti flexibilitatea si rezistenta articulatiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0