Ce efecte adverse au glucocorticoizii in poliartrita reumatoida

Folosirea glucocorticoizilor ca tratament in poliartrita reumatoida trebuie sa tina seama de multiplele reactii adverse ale acestor medicamente.

Ce sunt glucocorticoizii?

Glucocorticoizii (numiti si glucocorticosteroizi, corticosteroizi sau steroizi) sunt cele mai eficiente medicamente antiinflamatoare disponibile pentru a trata multe boli cronice inflamatorii si boli imune, printre care si astmul. Aceasta clasa de medicamente poate fi utila si in tratamentul poliartritei reumatoide, insa este bine de stiut ca pot sa apara multe efecte adverse in urma acestei terapii.

Un efect advers important al glucocorticoizilor este reprezentat de cresterea riscului infectiilor bacteriene, virale si fungice ca urmare a scaderii capacitatii de aparare a organismului, prin inhibarea fagocitozei (procesul de inglobare si de digerare a bacteriilor si a altor corpuri straine din organism de catre fagocite) si prin scaderea productiei de interferoni (IFN, adica acele citokine cu rol major in apararea antivirala a organismului).

Efectele adverse ale glucocorticoizilor folositi in poliartrita reumatoida

Alterarea distributiei tesutului gras, cu repartizarea acestuia pe gat, fata si ceafa duce la aparitia faciesului "in luna plina".

Newsletter DOC dedicat

Modificarile musculoscheletale sunt reprezentate de favorizarea osteoporozei, osteonecrozei, miopatiilor, rupturilor de tendoane si a intarzierii in crestere. Osteoporoza apare prin cresterea eliminarii urinare si scaderea absorbtiei intestinale de calciu, scaderea formarii de os, cresterea reabsorbtiei osoase si scaderea concentratiei hormonilor sexuali. Pierderea osoasa este mai rapida in primele 6- 12 luni  de tratament si afecteaza in special osul trabecular, fiind mai frecvente fracturile vertebrale decat cele de sold. Riscul de fractura depinde de doza.

Osteonecroza aseptica este de cele mai multe ori bilaterala si localizata la sold, genunchi sau umeri. La producerea ei pot contribui emboliile grasoase si compresia vaselor intramedulare de adipocite hipertrofiate.

Modificarile metabolismului glucidic sunt exprimate prin cresterea glicemiei cu posibilitatea instalarii diabetului zaharat.

Riscul de a dezvolta ulcer gastrointestinal prin stimularea secretiei gastrice de acid clorhidric si pepsina.

Afectarea oculara prin aparitia cataractei si a glaucomului.

Supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian este legata de doza si durata terapiei cortizonice. Refacerea axului-hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian se face, de regula, dupa 9-12 luni.

Cum poti preveni efectele adverse

Prevenirea si combaterea reactiilor adverse se face prin protectie gastrica cu administrare de medicatie specifica, regim fara sare, hipoprotidic si hipoglucidic, aport suplimentar de potasiu, antibiotice in caz de infectii, prevenirea instalarii osteoporozei prin administrare de calciu si vitamina D.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0