Artrita idiopatica juvenila: semne, simptome, tratament

Am stat de vorba cu doctorul Alexis Cochino, de la Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica, medic primar pediatrie si specialist in alergologie si imunologie clinica, cat si in imunologie pediatrica.

El ne-a vorbit pe larg despre artrita idiopatica juvenila si despre particularitatile acestei boli care afecteaza copiii indiferent de varsta, provocandu-le dureri crunte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"La inceputul bolii se vede umflarea articulatiilor, parintii pot sa perceapa faptul ca sunt mai calde. Aceste articulatii sunt dureroase, iar copilul mai mare spune: «Ma doare acolo!». Cel mai mic nu spune, dar se vede ca schioapata sau ca isi tine mana indoita sau ca nu foloseste mana, ci o foloseste pe cealalta. Durerea nu incepe brusc, ci treptat. Pana la aceasta durere foarte mare, trec de obicei saptamani.", ne-a declarat dr. Alexis Cochino la finalul conferintei de presa organizate cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Artritelor.

Semnalul de alarma pe care parintii nu trebuie sa il treaca cu vederea

In Romania exista aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila. Aceasta cifra reprezinta o extrapolare de la statisticile din alte tari. "Acesti 2000 de copii nu sunt diagnosticati, insa pe baza prevalentei din alte tari, credem ca in Romania ar trebui sa fie 2000 de copii cu artrita idiopatica juvenila", mai spune dr. Alexis Cochino.

Din pacate, boala este de multe ori diagnosticata tarziu, tocmai pentru ca semnele si simptomele ei sunt usor de confundat cu ale altor afectiuni.

"Durerea articulara este un semnal de alarma, pentru ca ea poate sa insemne prezenta mai multor boli, nu doar artrita idiopatica juvenila, dintre care unele chiar mai severe si mai urgent de diagnosticat si de tratat. Din acest motiv, durerea articulara importanta si care persista - adica nu a durat o jumatate de ora sau o ora - trebuie sa determine prezentarea copilului la medic", subliniaza doctorul Alexis Cochino.

Tratamentul in artrita idiopatica juvenila

Specialistul in imunologie pediatrica spune ca exista mai multe clase de medicamente care se folosesc secvential, in functie de stadiul bolii in care este copilul diagnosticat si in functie de forma bolii. Sunt multe trepte de tratament care ajuta copilul cu artrita idiopatica juvenila.

"Stim ca exista o predispozitie genetica pentru boli reumatoide ale adultului. Daca in familia ta au existat cazuri de poliartrita reumatoida, e mai probabil ca tu sa faci aceasta boala. Nu este foarte clar daca artrita idiopatica juvenila este poliartrita reumatoida a copilului. Exista argumente pro si contra. Ar putea sa fie o boala diferita, dar care se manifesta oarecum intr-un mod asemanator", a mai spus dr. Alexis Cochino. Si transplantul poate sa ii ajute pe copiii cu aceasta boala autoimuna, spune dr. Cochino, adaugand ca "exista copii care au fost supusi unui transplant medular, adica li s-a schimbat sistemul imunitar, astfel incat noul sistem imunitar sa nu mai atace articulatiile".

Alte simptome si alte forme de artrita idiopatica juvenila

Boala poate afecta si copiii in primul an de viata, iar parintii si medicii pediatri trebuie sa recunoasca semnele incipiente ale bolii. "Exista boli autoimune care pot sa debuteze si in primul an de viata. De obicei, cele care debuteaza atat de repede, sub varsta de un an, sunt alte forme de artrita idiopatica juvenila si care, pe langa afectarea articulara, pot sa dea si alte semne: febra, scadere ponderala, eruptii pe corp, marire de ficat si splina, marire de ganglioni...", completeaza dr. Alexis Cochino.

Artrita idiopatica juvenila poate fi confundata cu alte afectiuni

Diagnosticul acestei boli, spune dr. Alexis Cochino, include o foarte atenta diferentiere de multe alte boli care pot sa semene cu artrita idiopatica juvenila: "Am avut nenumarate astfel de surprize, iar boala poate fi confundata cu infectii, cu tumori, cu leucemii...".

Dr. Alexis Cochino trateaza sute de copii cu boli autoimune si cel mai mic pacient cu artrita juvenila pe care l-a tratat avea un 1 si 3 luni, dar exista forme ale bolii care debuteaza si inainte de varsta de 1 an. In mare, spune specialistul, artrita juvenila este de doua feluri:

  1. cea care afecteaza doar articulatiile (si care, la randul ei, poate fi de mai multe feluri),
  2. si cea care afecteaza atat articulatiile, cat si alte organe (artrita juvenila cu febra, plus cresterea ficatului si splinei, cresterea ganglionilor, eruptii pe corp).

Din pacate, nu se stie de ce apare artrita juvenila, "este o boala autoimuna in care sistemul imunitar nu ne mai recunoaste pe noi ca fiind noi, crede ca suntem straini si ne ataca, insa nu se stie inca de ce se intampla asta", concluzioneaza dr. Alexis Cochino.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Text: Florentina Ionescu

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0