Poate ajuta dieta Mediteraneana in prevenirea ADHD-ului?

Copiii care urmeaza o dieta Mediteraneana – bogata in fructe, legume si grasimi benefice – pot fi mai putin predispusi in a dezvolta tulburari hiperkinetice cu deficit de atentie (ADHD) atesta un studiu.

Beneficiile dietei mediteraneene

Monitorizarea unui numar de 120 de copii din Spania a constatat ca cei cu “aderenta scazuta” la dieta traditionala Mediteraneana au de sapte ori mai multe sanse sa dezvolte ADHD. In general, copiii cu ADHD au consumat mai putine fructe, legume si peste gras – si mai multa mancare de tip fast food, conform descoperirilor studiului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, descoperirile studiului arata numai o corelare, nu si o relatie directa cauza-efect intre dieta Mediteraneana si ADHD, spun expertii care nu au fost implicati in acest studiu. Nimeni nu stie insa daca dieta poate indeparta problemele de comportament si atentie asociate cu ADHD.

“Unul dintre motive ar fi alegerile mai putin sanatoase pe care copiii cu ADHD le fac cand vine vorba de planul alimentar”, spune Richard Gallagher. “Descoperirile acestui studiu par sa coincida cu cele ale unui studiu mai vechi” a spus Gallagher, profesor asociat de psihiatrie infantila si adolescentina la Centrul de Studiu Infantil din New York.

Studiile au indicat ca acizii grasi ce contin Omega 3 pot diminua simptomele ADHD-ului. Dieta Mediteraneana tinde sa fie bogata in aceste grasimi benefice care in mare parte deriva din pestele gras cum ar fi somonul, macroul sau tonul.

“Indiferent daca dieta amelioreaza sau nu simptomele ADHD-ului, in general este considerata sanatoasa si poate fi incurajata cu usurinta de parinti” a spus Gallagher. “Acest tip de dieta se recomanda tuturor pentru a-si mentine sanatatea generala la cote bune” a mai adaugat specialistul.

Dieta traditionala Mediteraneana este de obicei bogata in fructe si legume, cereale integrale, fasole, si grasimi sanatoase intalnite in uleiul de masline si nuci. De asemenea promoveaza consumul de peste si a pasarilor de curte in defavoarea carnii rosii.

Ce spun studiile

In Statele Unite aproximativ 11% din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani au fost diagnosticati cu ADHD, in conformitate cu Centrul American de Control si Preventie a Bolii.

“Multi parinti doresc sa afle daca schimbarea dietei poate ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD-ului” a spus Gallagher.

Dar cercetarile asupra acestui subiect nu au generat multe raspunsuri pertinente.

“In anii 70, a notat Gallagher, asa numita dieta Feingold era in mare voga. Ii sfatuia pe parinti sa renunte la colorantii artificiali, conservantii si la cateva fructe si legume din dieta copiilor. “Inca de atunci studiul a esuat in a demonstra ca acest lucru este eficace” a spus Gallagher. A fost de asemenea stabilita o legatura intre consumul deficitar al anumitor nutrienti, cum ar fi fierul si zincul si ADHD-ul. Dar, din nou, spune Gallagher, dovezile reale lipsesc.

In noul studiu, cercetatorii de la Universitatea din Barcelona, Spania au vrut sa vada daca un model de dieta general – si nu doar lipsa unui anumit nutrient – poate fi corelat cu riscul de a dezvolta ADHD.

Cu finantare de la guvernul spaniol, au recrutat 120 de copii si adulti cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani dintre care jumatate fusesera recent diagnosticati cu ADHD. Copiii au primit un punctaj in functie de cat de bine mesele lor tipice se potriveau cu dieta Mediteraneana traditionala. Dintre aceia cu ADHD, 30% au dovedit o buna aderenta in comparatie cu 63% dintre colegii lor fara tulburari. Cercetatori au luat in considerare si nivelul de educatie al parintilor, daca au fost sau nu alaptati, daca fac exercitii fizice in mod regulat sau daca sunt supraponderali.

La sfarsitul studiului, copii cu aderenta medie sau scazuta la dieta Mediteraneana erau de trei pana la sapte ori mai predispusi sa dezvolte ADHD. Doctorul Eric Hollander este director al Programului de Autism si Spectru Obsesiv Compulsiv de la Centrul Medical Montefiore New York. Asemenea lui Gallagher el afirma ca descoperirile studiului lasa in aer intrebarea “ce a fost mai intai oul sau gaina”.

Ce trebuie sa faca parintii

"Impulsivitatea copiilor se poate manifesta in obiceiurile culinare” a spus Hollander. “Daca dieta mediteraneana are beneficii, a adaugat el, nu este clar daca acestea vin din planul dietar general sau datorita anumitor componente cum ar fi grasimile bogate in Omega3".

Insa Hollander a spus ca un lucru e cert: evitand mancarurile procesate si bogate in zaharuri si adoptand o dieta sanatoasa sunt miscari intelepte benefice pentru fiecare din noi. “Un lucru pe care incercam sa il facem in mentinerea ADHD-ului sub control este sa incurajam obiceiurile pozitive” a spus Hollander.

Acest lucru, a notat el consta in a-i face copilului o rutina, cum ar fi verificarea temei sau programarea activitatilor zilnice.

Un studiu separat se focuseaza pe un alt factor de mediu in ADHD: fumatul mamei in timpul sarcinii. Cateva studii mai vechi atesta faptul ca, expunerea copiilor la fumul de tigara inca din uter poate creste riscul de ADHD.

Insa un nou studiu Norvegian pe un numar mai mare de 100.000 de copii, nu a gasit nicio dovada cum ca acest lucru ar fi adevarat. In schimb, spun cercetatorii, conexiunea dovedita in studiile anterioare se poate explica prin cuprinderea mai multor factori inclusiv mostenirea genetica si expunerea la mediul inconjurator.

Cercetatorii mai adauga ca motivele pentru care femeile ar trebui sa se lase de fumat inainte de a ramane insarcinate sunt numeroase.

Ambele studii au fost publicate online in Jurnalul de Pediatrie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0