Pitiriazisul rozat: cum il recunoastem si cum se trateaza

Pitiriazisul rozat poate fi cauzat de o infectie virala si se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a multor leziuni mici, solzoase, de regula rotunde, usor edematiate, de culoare cafenie, pruriginoase, ce pot persista pana la cateva luni, dand mari batai de cap persoanei afectate.

Cauzele aparitiei leziunilor de pitiriazis rozat nu sunt complet elucidate, dar este cel mai posibil ca infectia sa fie cauzata de o infectie cu virus herpetic uman tip 6, 7 sau 8. Cu toate acestea, tulburarea nu este considerata foarte contagioasa. Pitiriazisul rozat apare cel mai frecvent la persoanele de sex feminin, cu varste cuprinse intre 10 si 35 de ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai frecvente simptome sunt mancarimile si aparitia unei prime leziuni circulare, mai mare. de culoare bej sau roz, care este urmata de aparitia a multiplelor leziuni pe corp, mai ales la nivelul trunchiului.

Diagnosticul se pune de regula, pe baza acestor simptome, dar de multe ori medicii pot suspecta alte afectiuni initial, care seamana ca aspect, de la impetigo, pecingine, infectii fungice, pana la leziuni generate de sifilis.

 

 

Care sunt simptomele

Pitiriazisul rozat produce initial o leziune rotunda pe piele, colorata in trandafiriu, bej sau maro, cu diametrul de 2 pana la 10 cm, la nivelul trunchiului. Culorile roz sau bej nu sunt foarte evidente la persoanele cu o piele mai inchisa. Leziunea este observata insa, oricum, fiindca produce prurit (mancarimi) si poate aparea brusc fara niciun alt simptom anterior. Doar o parte dintre cei afectati au, cu cateva zile inainte sa apara leziunea, o vaga senzatie de stare de rau, cu pierderea poftei de mancare, stare subfebrila, dureri de cap si, uneori, dureri articulare.

In 7 pana la 14 zile, leziunile se inmultesc si pe alte parti ale corpului, insa au dimensiuni mai mici. Leziunile se numesc secundare si sunt mai frecvente pe trunchi, in special de-a lungul coloanei vertebrale si paravertebral.

La copii, leziunile incep de obicei din zona abdomenului sau axila si se raspandesc spre exterior. Copiii si femeile gravide pot prezenta foarte putine leziuni. Mancarimea se regaseste la toate persoanele infectate, iar la unele pruritul poate fi sever. Diagnosticul pus de catre dermatolog se bazeaza pe aspectul eruptiilor cutanate, in special pe existenta si istoricul legat de prima leziune.

 

 

Evolutie si tratament

In unele cazuri, afectiunea se poate vindeca spontan, fara tratament, iar mancarimea, in cazul in care nu este severa, poate fi atenuata cu ultraviolete, artificiale sau naturale.

De obicei, eruptiile cutanate pot disparea in decurs de 5 saptamani fara tratament, dar sunt situatii in care leziunile persista 2 luni sau chiar mai mult.

In cazul pruritului sever, se recomanda tratamentele standard pentru mancarime, o crema ce contine hidrocortizon 1% care se aplica strict pe zonele foarte pruriginoase, precum si spalarea cu faina de ovaz. Faina de ovaz (o ceasca plina) este impachetata intr-o bucata de bumbac, care se fierbe. Bumbacul imbibat astfel cu faina poate fi folosit pe post de burete de baie, inlocuind gelul de dus sau sapunul.

Medicatia antihistaminica poate fi de asemenea folosita pentru reducerea mancarimilor. Corticosteroizii administrati oral sunt necesari doar pentru mancarimea foarte severa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca eritromicina poate ajuta la scaderea inflamatiei, unii medici pot administra sistemic acest medicament, pentru a ajuta la reducerea severitatii bolii si eliminarea eruptiilor cutanate. Desi eritromicina este un antibiotic, in pitiriazis rozat nu este utilizat pentru a ucide bacterii sau vreun microorganism, cauza fiind cu totul alta, respectiv o tulpina de virus herpetic, ci doar pentru reducerea inflamatiei cutanate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0