Oare o anumita enzima conduce la cresterea in greutate?

Se știe că obezitatea este cauzată de o alimentație cu un număr prea mare de calorii față de nevoile reale ale corpului și de sedentarism. Se pare, însă, că și o enzimă, DNA-PK, ar putea avea un rol în creșterea în greutate.

Prevalența în creștere a obezității a devenit o problemă majoră de sănătate la adulți, precum și la copii și adolescenți. Obezitatea este o boală cronică complexă, caracterizată printr-o creștere semnificativă a masei de țesut adipos din corp și este asociată cu tulburări ale metabolismului lipidelor și glucozei, inflamație cronică și stres oxidativ și un risc crescut de apariție a mai multor boli, în special boli cardiovasculare, diabet și cancere, și cu o scădere a speranței de viață.

Câțiva cercetători americani susțin că, în urma experimentelor efectuate pe șoareci, au descoperit o enzimă asociată cu obezitatea și pierderea capacității de a face sport la vârsta mijlocie, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea de noi medicamente pentru pierderea în greutate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Enzima DNA-PK, vinovată pentru creșterea în greutate?

O echipă de cercetare din cadrul U.S. National Heart, Lung, and Blood Institute (Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din SUA) a administrat unui grup de șoareci un medicament care inhibă activitatea enzimei DNA-PK. Unui alt grup de șoareci nu i s-a administrat medicamentul. Ambele grupuri au urmat un regim alimentar bogat în grăsimi.

Grupul care a primit inhibitorul a luat în greutate cu 40% mai puțin decât celălalt grup, potrivit studiului publicat în revista Cell Metabolism. Rezultatele contestă acele idei actuale legate de motivele pentru care oamenii cresc în greutate pe măsură ce îmbătrânesc, au precizat cercetătorii.

Obezitatea, corelată cu activitatea enzimei DNA-PK 

„În societatea noastră, creșterea în greutate și lipsa activității fizice la vârsta mijlocie (aproximativ între 30 și 60 de ani) sunt atribuite în primul rând alegerilor nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață și lipsei de voință”, a precizat principalul autor al studiului, dr. Jay Chung, directorul Laboratory of Obesity and Aging Research (Laboratorului de Cercetări privind Obezitatea și Îmbătrânirea) din cadrul institutului.

Potrivit cercetătorilor, creșterea în greutate între 29 și 50 de ani este în medie de 13,5 kg, deși, în general, cantitatea de alimente consumată de o persoană scade pe parcursul acestei perioade. Dr. Chung și colegii săi au examinat schimbările biochimice ale animalelor la vârsta mijlocie și au descoperit că activitatea enzimei DNA-PK crește odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, cercetătorii susțin că enzima contribuie la transformarea nutrienților în grăsimi.

„Acest studiu demonstrează că există un program genetic determinat de enzima supraactivă care generează creșterea în greutate și pierderea capacității de a face sport la vârsta mijlocie” a spus Chung într-un comunicat de presă al NHLBI.

„Studiile noastre au arătat că enzima DNA-PK reprezintă unul dintre factorii principali ai degradării metabolice și formei fizice pe parcursul înaintării în vârstă, ceea ce îngreunează menținerea greutății și mărește predispoziția de a dezvolta boli metabolice precum diabetul. Descoperirea acestui nou mecanism este foarte importantă pentru îmbunătățirea sănătății” a spus acesta.

Studiul ar putea fi util pentru crearea unor noi medicamente antiobezitate

Obezitatea este asociată cu un număr de boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2 și boli cardiace. „Studiul deschide calea pentru dezvoltarea unui nou tip de medicamente pentru pierderea în greutate care ar putea să inhibe activitatea enzimei DNA-PK”, a mai declarat Chung.

Cu toate acestea, e important de precizat că acele cercetări care par promițătoare la animale nu au neapărat aceleași rezultate și în cazul oamenilor. Deocamdată, persoanele de vârstă mijlocie care se luptă cu obezitatea trebuie să se concentreze pe reducerea numărului de calorii și creșterea activității fizice, concluzionează oamenii de știință.

Creșterea enzimei AMPK previne creșterea în greutate

Un alt studiu arată că scăderea activității enzimei DNA-PK crește activitatea unei alte protein kinaze, AMPK, și previne creșterea în greutate, declinul funcției mitocondriale și al aptitudinii fizice la șoarecii de vârstă mijlocie și protejează împotriva diabetului de tip 2.

Scăderea asociată îmbătrânirii în activitatea mușchilor scheletici a protein kinazei activate de AMP (AMPK), un regulator cheie al funcției mitocondriale și al echilibrului energetic, joacă un rol important în declinul metabolic asociat cu îmbătrânirea. AMPK are numeroase funcții, inclusiv stimularea absorbției de glucoză, oxidarea grăsimilor, producerea de energie și biogeneza mitocondrială, se arată în studiu.

Pe de o parte, activitatea crescută a AMPK, spun cercetătorii, scade grăsimea viscerală și crește biogeneza mitocondrială și producția de energie în mușchiul scheletic, rezultând o condiție fizică îmbunătățită. Pe de altă parte, deficiența de AMPK în mușchiul scheletic duce la pierderea mitocondrială, absorbția afectată de glucoză și intoleranța la efort.

Metformina, cel mai frecvent utilizat medicament pentru diabetul de tip 2, acţionează parţial prin activarea AMPK. Cu toate acestea, mecanismul molecular prin care îmbătrânirea scade activitatea AMPK în mușchiul scheletic este prea puțin înțeles de lumea științifică.

Obezitatea, o problemă mondială

În societățile occidentale, se mai arată în acest studiu, aproximativ 30% din populație devine obeză până la vârsta de 60-70 de ani și 40% devine fie prediabetică, fie diabetică până la vârsta de 70-80 de ani. Mai mult, capacitatea de exercițiu fizic, care are efecte protectoare împotriva obezității precum și a multor boli asociate cu îmbătrânirea, scade odată cu vârsta. 

Obezitatea și îmbătrânirea sunt, de asemenea, factori de risc dominanți pentru multe boli des întâlnite, cum sunt diabetul de tip 2, boala coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, cancerul și chiar boala Alzheimer. Deoarece procentul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani crește rapid, este imperativ să se înțeleagă modul în care îmbătrânirea afectează negativ metabolismul energetic și capacitatea de exercițiu, spun oamenii de știință.

Creșterea în greutate spre bătrânețe, corelată cu un cumul de factori

Creșterea în greutate este adesea atribuită alegerilor nepotrivite de stil de viață, cum ar fi alimentația nehrănitoare și lipsa exercițiilor fizice regulate, însă trebuie recunoscut că există și alți factori puternici care cauzează declinul metabolic și fizic și care fac ca obiectivele unui stil de viață sănătos să fie mai dificil de atins pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Obezitatea la vârstnici vine cu multe complicații

La vârstnici, complicațiile obezității includ diabetul zaharat de tip 2, osteoartrita, dislipidemia, apneea în somn, bolile coronariene și cerebrovasculare, colelitiaza, insuficiența cardiacă și unele tipuri de cancer precum cel de sân și endometrial la femei respectiv cel de colon, prostată și rect la bărbați.

Modificările observate în masa de grăsime care apar de-a lungul anilor includ o scădere a cantității de grăsime subcutanată și o creștere a grăsimii viscerale și intramusculare. Obezitatea reduce ratele de supraviețuire atât pentru persoanele de vârsta a doua, cât și pentru cele de vârsta a treia. 

Riscul de a muri prematur este de două până la trei ori mai mare pentru persoanele obeze decât cele al căror IMC este cuprins între 23,5 și 24,9, în principal din cauza tulburărilor cardiovasculare, dar și din cauza cancerelor legate de obezitate, diabet și boli renale. Când persoana obeză este mai în vârstă, boala este însoțită de o pierdere a masei musculare, a cărei scădere este corelată și cu afectarea funcționalității și creșterea mortalității din orice cauză.

Tratarea obezității la vârstnici

Pentru pacienții obezi cu vârste de peste 65 de ani, păstrarea masei musculare este o prioritate în orice program de slăbire, pe lângă dietă, deoarece aceasta este asociată cu un risc cardiometabolic scăzut și o rezistență fizică crescută care, la rândul lor, se corelează invers cu mortalitatea. 

Din acest motiv, se recomandă reducerea aportului de calorii menținând în același timp un aport ridicat de proteine. Acest obiectiv poate fi atins printr-o dietă foarte săracă în calorii însoțită de un program personalizat de exerciții fizice pentru a îmbunătăți capacitatea funcțională a pacientului. Este nevoie ca pacientul obez în vârstă să fie tratat de o echipă de specialiști pentru a scădea în greutate sănătos, cu o alimentație potrivită și un program de mișcare echilibrat.

Reguli pentru pierderea în greutate

Mănâncă mai multe legume crude și pregătite la abur sau la cuptor, fructe proaspete, cereale integrale, pește, fasole, năut, linte și lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă în cantități mici și ulei de măsline. Uită de prăjeli și de produsele de fast-food.

Limitează sau evită complet zahărul și produsele cu zahăr și alimentele cu multe calorii și valoare nutritivă mică (chipsuri, produse de patiserie, crenvurști etc). Dacă vrei să îndulcești cafeaua ori ceaiul sau să faci deserturi de casă, folosește un îndulcitor natural fără calorii, gen stevia.

Arde mai multe calorii decât mănânci sau bei. În acest sens, te poate ajuta mișcarea efectuată regulat (plimbări, mers pe bicicletă, dans, ridicarea greutăților etc.). Întreabă medicul ce fel de mișcare e mai bine să faci, mai ales dacă suferi și de alte boli – pacienții cu artroză, de exemplu, ar trebui să evite sporturile de contact și pe cele care le forțează prea mult articulațiile (sărit coarda, alergare, tenis).
 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The role of DNA-PK in aging and energy metabolism (invited review)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986591/
Studiul „The role of DNA-PK in aging and energy metabolism (invited review)”, apărut în FEBS J. 2018 Jun; 285(11): 1959–1972, Published online 2018 Mar 12. doi: 10.1111/febs.14410, autori: Jay H. Chung
NCBI - DNA-PK promotes the mitochondrial, metabolic and physical decline that occurs during aging
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485859/
Studiul „DNA-PK promotes the mitochondrial, metabolic and physical decline that occurs during aging”, apărut în Cell Metab. 2017 May 2; 25(5): 1135–1146.e7, doi: 10.1016/j.cmet.2017.04.008, autori: Sung-Jun Park et al.
World Obesity - Prevalence of Obesity 
https://www.worldobesity.org/about/about-obesity/prevalence-of-obesity


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0