O imunoterapie noua a dus la regresul complet al cancerului de san [studiu]

După cum am mai discutat și în alte articole, imunoterapia este o formă de tratament pentru cancer, care stimulează sistemul imunitar al corpului, ajutându-l în lupta contra tumorilor. Multe studii s-au efectuat în ultimii ani pe această temă, cu rezultate dintre cele mai interesante. Un astfel de studiu a arătat că o formă experimentală de imunoterapie cu pembrolizumab a șters complet orice urmă de cancer mamar la o pacientă la care, în trecut, alte tratamente nu au funcționat.

Cancerul mamar apare atunci când celulele sânului încep să crească necontrolat și să formeze o tumoare. Principalele tipuri de cancer mamar includ cancerul ductal invaziv, care începe în canalele lactifere și invadează țesuturile înconjurătoare (este cel mai comun tip de cancer la sân), cancerul lobular invaziv, care începe în lobuli, dar este mai predispus să se răspândească la alte părți ale corpului și cancerul ductal in situ, care înseamnă că celulele canceroase sunt prezente în canalele lactifere, dar nu s-au răspândit în țesuturile înconjurătoare.

Recomandările Experților DOC

Există mai multe opțiuni de tratament pentru cancer mamar

Tratamentul pentru cancerul mamar depinde de tipul și stadiul cancerului, precum și de vârsta pacientei, starea de sănătate generală și preferințele personale. Opțiunile de tratament pot include mastectomia (îndepărtarea sânului) sau lumpectomia (îndepărtarea tumorii și a unei mici zone de țesut înconjurător), utilizarea razelor X de înaltă energie sau utilizarea medicamentelor pentru a distruge celulele canceroase, iar pentru cancerele sensibile la hormoni, se pot folosi medicamente pentru a bloca producția de hormoni sau acțiunea acestora asupra celulelor canceroase. De asemenea, mai există terapia țintită și imunoterapia, care vizează caracteristici specifice ale celulelor canceroase sau întăresc sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului.

Transferul de celule de adopție (ACT sau adoptive cell transfer) în cancer mamar

Transferul de celule de adopție (ACT sau adoptive cell transfer) este un tip de imunoterapie care întărește un anumit tip de celule care fac parte din sistemul imunitar, și anume celulele T sau limfocitele T. În cadrul metodei transferului de celule de adopție, experții colectează limfocitele T din tumora malignă și izolează celulele sistemului imunitar care sunt cele mai agresive în lupta contra cancerului. Apoi, oamenii de știință dezvoltă aceste limfocite T în număr cât mai mare, în laborator, după care le reintroduc în corpul pacientului pe cale intravenoasă.

Pe de o parte, transferul de celule de adopție s-a dovedit a fi eficient în tratamentul mai multor forme de cancer, cum ar fi melanomul, cancerul pulmonar și cel de la vezica urinară, toate aceste boli fiind caracterizate de un nivel sporit de mutații genetice. Pe de altă parte, această formă de terapie nu este deosebit de eficientă împotriva cancerelor care au mai puține mutații, cum este cancerul la stomac, la esofag, cancerul ovarian și cancerul la sân.

Recent, însă, o formă nouă și îmbunătățită a transferului de celule de adopție a dus la regresul complet al tumorii la o pacientă cu cancer mamar care în trecut nu răspunsese la toate celelalte tratamente, nici chiar la chimioterapie și nici la hormonoterapie. 
Tratamentul a fost administrat ca parte din a doua fază a unui studiu clinic, condus de dr. Steven A. Rosenberg, șeful secției de chirurgie de la Center for Cancer Research (CCR) SUA, iar rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Nature Medicine.

Ce a presupus tratamentul care a dus la regresul complet al cancerului mamar?

Noutatea acestei forme experimentale de imunoterapie constă în folosirea unor celule, numite limfocite infiltrante tumorale (TIL), pentru a ținti mutațiile din interiorul tumorilor. În acest caz care a fost studiat, pacienta cu cancer mamar s-a înscris la studiul clinic după ce alte tratamente, mai precis chimioterapia și tratamentul hormonal, nu dăduseră rezultate în cazul ei.

Echipa doctorului Rosenberg a analizat ADN-ul și ARN-ul din tumora pacientei și le-au comparat cu ADN-ul și ARN-ul din țesuturile normale, pentru a descoperi ce mutații genetice erau specifice pentru acest tip de cancer. Cercetătorii au descoperit 62 de mutații diferite și au testat care dintre limfocitele infiltrante ale tumorilor au capacitatea de a recunoaște aceste mutații genetice. Ei au descoperit astfel că unele limfocite infiltrante ar putea recunoaște 4 mutații.

Deși aceste limfocite infiltrante ale tumorilor au fost colectate și dezvoltate în laborator, pacienta a luat și un medicament numit pembrolizumab, care este un inhibitor al punctelor de control, care ajută sistemul imunitar să reacționeze mai puternic în fața cancerului.

După acest tratament, cancerul mamar a dispărut complet. La momentul anunțării rezultatelor trecuseră 22 de luni de când avusese loc regresul complet al cancerului, iar de atunci, tumorile mai reveniseră.

Este nevoie de studii mai aprofundate pentru a aplica metoda

Autorul principal al studiului spera că aceste rezultate sunt generalizabile și că, în curând, ar putea fi aplicabile în cazul unei palete largi de pacienți. „Am dezvoltat o metodă cu rezultate foarte înalte, pentru a identifica mutațiile prezente într-un cancer și care sunt recunoscute de sistemul imunitar”, a declarat dr. Rosenberg. Medicul a subliniat, însă, faptul că acest tratament nu depinde de tipul de cancer de care suferă pacientul, ci de mutațiile existente la nivelul tumorii.

„Toate cancerele au mutații și acesta este lucrul pe care noi îl atacăm cu ajutorul acestei imunoterapii. Această cercetare este în prezent experimentală, dar, deoarece această nouă abordare a imunoterapiei depinde de mutații și nu de tipul de cancer, este, într-un fel, o schiță pe care o putem folosit pentru tratamentul multor tipuri de cancer”, a mai spus dr. Rosenberg.

Și alți oameni de știință sunt de aceeași părere. „Acesta este un studiu de caz care ilustrează foarte bine lucrurile, care subliniază, încă o dată, puterea pe care o are imunoterapia. Dacă concluziile sunt confirmate în cadrul unui studiu mai larg, ele promit extinderea la o scară mult mai largă a acestei terapii cu limfocite T pentru un spectru mai larg de cancere”, a declarat și biologul Tom Mistel, directorul CCR.

Imunoterapia, un rol tot mai important în cancerul mamar

Deși utilizarea sa este încă relativ nouă comparativ cu alte forme de cancer, cum ar fi melanomul sau cancerul pulmonar, studiile științifice și cercetările în curs explorează eficacitatea și siguranța diferitelor forme de imunoterapie, inclusiv inhibitorii punctelor de control imun și terapiile celulare în tratamentul pentru cancer mamar.

Imunoterapia a arătat cele mai multe promisiuni în tratamentul cancerului mamar triplu-negativ, care nu prezintă receptori pentru estrogen, progesteron sau HER2. Acest subtip este mai dificil de tratat cu terapii țintite, făcând imunoterapia o opțiune atractivă. Studiile au demonstrat că adăugarea imunoterapiei la chimioterapie poate îmbunătăți supraviețuirea fără progresie și supraviețuirea globală în anumite cazuri de cancer metastatic. De asemenea, au apărut unele dovezi că pacientele cu cancer mamar HER2-pozitiv pot beneficia de imunoterapie, în special în combinație cu terapii țintite împotriva proteinei HER2.

Pe măsură ce cercetările continuă, se așteaptă ca noi date să ofere informații despre cele mai bune strategii pentru integrarea imunoterapiei în regimurile de tratament pentru cancerul mamar, inclusiv determinarea celor mai eficiente combinații de tratament și identificarea biomarkerilor care pot prezice răspunsul la imunoterapie. 

Ce medicamente se folosesc în imunoterapia pentru cancer mamar?

În imunoterapia pentru cancerul mamar, mai multe tipuri de medicamente au fost studiate și unele au primit aprobare pentru utilizare în tratamentul anumitor subtipuri de cancer mamar. Aceste medicamente funcționează prin stimularea sistemului imunitar al organismului pentru a recunoaște și ataca celulele canceroase.

Pembrolizumab

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal care vizează și blochează PD-1, un punct de control imun pe celulele T, ceea ce permite sistemului imunitar să atace mai eficient celulele canceroase. Pembrolizumabul a fost aprobat pentru utilizare în combinație cu chimioterapia pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar triplu-negativ în stadii incipiente cu risc înalt de recidivă și pentru unele cazuri de cancer mamar triplu-negativ metastatic. Cercetări recente arată că adăugarea de pembrolizumab la chimioterapie a dus la o supraviețuire generală semnificativ mai lungă a pacienților decât chimioterapia singură.

Atezolizumab

Atezolizumab este un alt anticorp monoclonal care blochează PD-L1, o proteină pe celulele canceroase care poate inhiba atacul sistemului imunitar. A fost aprobat pentru utilizare în combinație cu chimioterapia (nab-paclitaxel) pentru tratamentul pacienților cu cancer mamar triplu-negativ metastatic care exprimă PD-L1 pe celulele imune infiltrante ale tumorii. Combinația de atezolizumab și nab-paclitaxel este recomandată în UE ca tratament de primă linie pentru cancerul mamar metastatic triplu negativ PD-L1 pozitiv (mTNBC).

Eficacitatea și siguranța acestor tratamente variază în funcție de caracteristicile individuale ale pacientei și ale cancerului, inclusiv subtipul de cancer mamar, stadiul bolii, și expresia anumitor biomarkeri. Alegerea terapiei adecvate este o decizie complexă care trebuie luată de către un oncolog pe baza celor mai recente dovezi științifice și a ghidurilor clinice.

În prezent sunt în curs de dezvoltare și studiu și alte forme de imunoterapie, inclusiv vaccinurile terapeutice împotriva cancerului, terapiile celulare adoptive (de exemplu, transferul de celule CAR T modificate genetic) și alți inhibitori ai punctelor de control imun. Aceste abordări inovatoare ar putea oferi noi opțiuni de tratament pentru pacientele cu cancer mamar în viitor. 

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Immunotherapy for Breast Cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21939-immunotherapy-treatment-breast-cancer
Nature - Real-world ANASTASE study of atezolizumab+nab-paclitaxel as first-line treatment of PD-L1-positive metastatic triple-negative breast cancer
https://www.nature.com/articles/s41523-023-00579-2
Studiul „Real-world ANASTASE study of atezolizumab+nab-paclitaxel as first-line treatment of PD-L1-positive metastatic triple-negative breast cancer”, apărut în npj Breast Cancer 9, 73 (2023). https://doi.org/10.1038/s41523-023-00579-2, autori: Fabi, A., Carbognin, L., Botticelli, A. et al.
NEJM - Pembrolizumab plus Chemotherapy in Advanced Triple-Negative Breast Cancer
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2202809
Studiul „Pembrolizumab plus Chemotherapy in Advanced Triple-Negative Breast Cancer”, apărut în N Engl J Med 2022;387:217-226, DOI: 10.1056/NEJMoa2202809, VOL. 387 NO. 3, autori: Javier Cortes et al.
Nature - Immune recognition of somatic mutations leading to complete durable regression in metastatic breast cancer
https://www.nature.com/articles/s41591-018-0040-8
Studiul „Immune recognition of somatic mutations leading to complete durable regression in metastatic breast cancer”, apărut în Nat Med 24, 724–730 (2018). https://doi.org/10.1038/s41591-018-0040-8, autori: Zacharakis, N., Chinnasamy, H., Black, M. et al. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0