Mit și adevăr despre cancerul de prostată

Una din marile temeri ale bărbaților se referă la cancerul de prostată. Nu toate formele sunt însă maligne, deși și forma benignă poate cauza o serie de neplăceri, de la tulburarea vieții sexuale, până la probleme privind frecvența urinării și altele.

Fiind o problemă frecventă la bărbați, circulă o serie de mituri mai mult sau mai puțin adevărate, cu privire la cum putem gestiona afecțiunea. O veste bună este cea privitoare la sucul de rodie care poate ajuta pacienții, însă cercetările sunt doar la început.

Este adevărat că sexul și ejacularea frecventă reduc riscul de cancer de prostată?

Recomandările experților DOC.ro

Deși se fac studii populaționale privind acest aspect al vieții sexuale, nu există dovezi concludente care să indice că ejacularea frecventă și o activitate sexuală intensă ar reduce riscul de cancer de prostată.

Unele studii au sugerat, de-a lungul timpului, că bărbații cu o frecvență mai mare de ejaculări pot avea un risc puțin mai mic de cancer de prostată. Cu toate acestea, această diferență pare să fie nesemnificativă. Alte studii chiar nu au sprijinit această concluzie.

Vasectomia crește riscul de cancer de prostată?

Cercetătorii au efectuat numeroase studii cu privire la acest subiect. Dovezile indică faptul că nu se instalează un risc mai mare de cancer de prostată după vasectomie.
Riscul se menține același dacă aveți un membru apropiat în familie cu cancer de prostată.

Este adevărat că tratamentul cancerului de prostată va afecta negativ viața sexuală?

Tratamentele pentru cancerul de prostată, cum ar fi chirurgia sau radioterapia, pot avea un impact negativ asupra funcției sexuale. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament care pot ajuta la menținerea sănătății sexuale. De exemplu, unele tehnici chirurgicale pot păstra nervii responsabili de funcția erectilă, iar terapia sexuală poate ajuta la îmbunătățirea funcției sexuale, după tratament.

Bărbații cu un nivel mai ridicat de antigen specific prostatic (PSA) au un prognostic mai rău de cancer de prostată?

Din păcate, este adevărat.

În cele mai multe cazuri, un nivel mai ridicat de PSA indică un prognostic mai rezervat din punctul medicilor de vedere în ceea ce privește evoluția cancerului de prostată.
PSA este o proteină produsă de țesuturile prostatei. Bărbații cu cancer de prostată au adesea niveluri ridicate de PSA, deoarece celulele canceroase produc cantități excesive ale acestei proteine.

La momentul diagnosticului inițial al cancerului de prostată, nivelul PSA ajută la determinarea probabilității răspândirii cancerului. De asemenea, după tratament, PSA ajută la monitorizarea evoluției și probabilității de vindecare în baza tratamentului, cum ar fi radioterapia sau o intervenție chirurgicală. Medicul specialist ia în considerare, de asemenea, și alți factori, cum ar fi stadiul de cancer, gradul de cancer și scorul Gleason în determinarea prognosticului.

Administrarea de ulei de semințe de in poate reduce riscul de cancer de prostată?

Deși nu se derulează prea multe studii cu privire la acest subiect, sunt multe persoane care cred că uleiul din semințe de in, bogat în acidul alfa-linolenic, ar avea acest efect. Într-un studiu recent care implică bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, la cei care au luat un supliment de semințe de in și au urmat o dietă săracă în grăsimi s-a remarcat o scădere a valorilor antigenului specific prostatic (PSA).

Și alte studii preliminare au concluzionat că o dietă săracă în grăsimi, suplimentată cu ulei de semințe de in, ar reduce nivelul de PSA la bărbații cu hiperplazie benignă de prostată și la cei cu cancer de prostată. Cu toate acestea, aceste rezultate pot fi atribuite deocamdată doar reducerii grăsimilor dietetice.

Alte studii nu au demonstrat niciun efect pozitiv sau negativ al acestui ulei, însă este o substanță benefică per ansamblu pentru bărbați și femei care prezintă tulburări de tip dislipidemie.

Consumul de soia poate reduce riscul de cancer de prostată?

Soia și produsele din soia conțin izoflavone, un tip de fitoestrogeni, care se crede că ar putea reduce riscul de cancer de prostată. Cu toate acestea, cercetările nu au ajuns la o concluzie clară și sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă soia poate reduce într-adevăr riscul de cancer de prostată. De asemenea, unele cercetări sugerează că un consum de soia în exces poate fi dăunător pentru sănătatea prostatei.

 

 

Este adevărat că sucul de rodie poate încetini dezvoltarea cancerului de prostată?

Unele cercetări sugerează că un consum regulat de suc de rodie poate încetini progresia cancerului de prostată. Într-un studiu efectuat la bărbați cu cancer de prostată recurent, ce prezentau și creșterea nivelului de antigen specific prostatic (PSA), cercetătorii au descoperit că, prin administrarea de suc de rodie, s-a încetinit în mod semnificativ rata cu care antigenul creștea (timpul de dublare al PSA). Pentru medici acesta este un instrument de monitorizare care poate indica faptul că afecțiunea poate progresa mai rapid. Trebuie precizat că acesta a fost un studiu observațional.

Un alt studiu a constatat că durata timpului de dublare pentru PSA după o intervenție chirurgicală sau radioterapie pentru cancerul de prostată a fost semnificativ mai mare la bărbații care au băut 237 mililitri de suc de rodie pe zi, timp de până la doi ani. Alte studii de laborator au constatat că anumiți compuși din sucul de rodie au inhibat creșterea celulelor cancerului de prostată.

Newsletter DOC dedicat

Cu toate că aceste rezultate sunt încurajatoare, ele sunt doar preliminare. Mai multe studii clinice suplimentare sunt în curs de desfășurare și este prea devreme pentru ca medicii să afirme cu tărie dacă sucul de rodie poate încetini cu siguranță dezvoltarea cancerului de prostată. Este de asemenea neclar dacă sucul de rodie modifică evoluția cancerului de prostată în general, astfel încât oamenii să trăiască mai mult sau mai bine.

Dacă alegeți să beți suc de rodie, discutați cu medicul dumneavoastră. Cu toate că sucul de rodie este un produs sigur, în general, anumiți compuși pot interacționa cu modul în care organismul procesează unele medicamente prescrise. Aceste medicamente includ warfarină, un anticoagulant (cumadina) și unele medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a colesterolului ridicat, deci trebuie ajustate dozele.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune mituri și adevăruri despre cancerul de prostată. Dacă ați fost diagnosticat cu cancer de prostată și sunteți preocupați de prognostic, țineți permanent legătura cu medicul dumneavoastră. Este important să discutați cu medicul specialist despre orice îngrijorare sau întrebare pe care o aveți și să urmați recomandările medicale în ceea ce privește testarea și tratamentul cancerului de prostată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Prostate Cancer Prevention (PDQ®)–Patient Version” - https://www.cancer.gov/types/prostate/patient/prostate-prevention-pdq
Studiul “Phase II study of pomegranate juice for men with rising prostate-specific antigen following surgery or radiation for prostate cancer”, autori: Allan J Pantuck, John T Leppert, Nazy Zomorodian, William Aronson, Jenny Hong, R James Barnard, Navindra Seeram, Harley Liker, Hejing Wang, Robert Elashoff, David Heber, Michael Aviram, Louis Ignarro, Arie Belldegrun - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16818701/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0