Merisoarele si rolul lor in tratarea infectiilor urinare - mit si realitate [studii]

Ai auzit, probabil, că sucul de merișoare ar fi un aliat bun contra infecțiilor de tract urinar. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția merișoarelor și asupra proprietăților lor benefice, încercând să aflăm cât de mult ne ajută împotriva infecțiilor urinare aceste mici fructe cu denumirea științifică de Vaccinium vitis-idaea.

Merișoarele sunt mici fructe roșii, similare cu coacăzele roșii, însă nu la fel de acre. Ele mai sunt cunoscute și sub alte denumiri populare la noi: merișor de munte, afin roșu, coacăz de munte, coacăz etc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Merișoarele sunt numite superalimente, datorită valorii lor nutriționale și ținând cont de potențialele lor beneficii pentru sănătate.

Ce sunt infecțiile urinare

Termenul de infecție a tractului urinar (ITU) se referă la prezența unui anumit număr de bacterii în urină (de obicei mai mare de 100.000/mL). Din categoria infecțiilor urinare fac parte cistita (bacterii din vezica urinară), sindromul uretral și pielonefrita (infecție a rinichilor). 

Infecțiile urinare pot fi de două tipuri:

  • Inferioare, când este implicată vezica urinară, 
  • Superioare, când sunt implicați și rinichii (pielonefrita). 

Cistita bacteriană (numită și cistita acută) se poate dezvolta atât la bărbați, cât și la femei, iar semnele și simptomele includ disurie (durere la urinare), urină tulbure, nevoia de a merge des la baie, iar ocazional hematurie (sânge în urină).

Ce legătură există între merișoare și prevenția ori tratarea infecțiilor urinare

Câteva studii mai vechi au analizat legătura dintre infecțiile tractului urinar (ITU) și aceste mici fructe roșii. De exemplu, femeile care au băut suc concentrat de merișoare (obținut din două tipuri de merișoare, din soiuri diferite) pe o perioadă de 6 luni au avut un risc cu 20% mai mic de infecții recurente ale tractului urinar. Chiar și așa, spun experții, sucul de merișoare trebuie să fie testat și mai în amănunt, în viitoare studii.

O meta-analiză mai veche a arătat că merișoarele reduc riscul de recurență a infecțiilor de tract urinar la femeile sănătoase. Motivul pentru care merișoarele ajută în acest sens este unul foarte simplu: s-a descoperit că proantocianidinele de tip A (PAC) din componența merișoarelor inhibă dezvoltarea E.coli pe celulele care fac parte din țesutul numit uroteliu (cel din vezica urinară, adică țesutul care căptușește tractul urinar).

În urma acestei meta-analize, oamenii de știință au identificat 7 studii controlate randomizate, efectuate pe femei sănătoase, cu risc de infecții de tract urinar - în total, au fost 1.498 de participante. Rezultatele meta-analizei au arătat că merișoarele au redus riscul de infecții ale tractului urinar cu până la 26%. În general, studiile acestea au fost relativ mici, doar două dintre ele având peste 300 de participante.

Concluzia oamenilor de știință a fost că aceste rezultate sugerează că merișoarele ar putea fi eficiente în prevenirea recurenței infecțiilor tractului urinar la femeile în general sănătoase, însă sunt necesare studii mai mari, de înaltă calitate, pentru a confirma aceste descoperiri.

Chiar dacă fac parte dintre tratamentele medicinale tradiționale, merișoarele nu se pot numi un tratament medicamentos "oficial".  De altfel, în 2020, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o declarație în care se preciza că nu se „opune utilizării anumitor mențiuni de sănătate calificate privind consumul anumitor produse cu merișoare și un risc redus de infecție urinară recurentă la femeile sănătoase”. Aceasta înseamnă că anumite sucuri și suplimente pe bază de merișoare ar putea pretinde că contribuie la reducerea riscului recurent al infecțiilor urinare, atâta timp cât este specificat pe etichetă că acest lucru este susținut de „dovezi științifice limitate”.

Asociația Americană de Urologie a inclus, de asemenea, o recomandare ca măsură preventivă pentru femeile cu infecții urinare recurente în ghidurile sale din 2022. Totuși, este important de menționat că suplimentele pe bază de merișoare nu trebuie considerate un tratament pentru infecțiile urinare.

 

Merișoarele conțin substanțe care ar putea distruge bacteriile

 
Fructele din familia merișoarelor sunt folosite pentru problemele de la nivelul tractului urinar, inclusiv pentru a calma iritațiile și infecțiile. Modul prin care funcționează sucul concentrat de merișoare este rezumat simplu: merișoarele (Vaccinium vitis-idaea) conțin substanțe chimice care ar putea să ajute la distrugerea bacteriilor prezente în urină.
 
De exemplu, acestea au în compoziție compuși cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A (PAC), care pot împiedica bacteriile să se atașeze de pereții tractului urinar. Cercetări mai vechi sugerează că dacă se consumă 50 ml dintr-o băutură concentrată care conține suc de merișoare (din diferite soiuri: Vaccinium vitis-idaea și Vaccinium oxycoccos), zilnic, pe o perioadă de 6 luni, se poate reduce riscul de recurență a infecțiilor urinare la femei și numărul infecțiilor de tract urinar în cazul fetelor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.
 
150 de femei cu infecție de tract urinar cauzată de Escherichia coli au fost împărțite, aleatoriu, în trei grupuri. Oamenii de știință au decis ca în etapa de intervenție, femeilor să li se ofere, în funcție de grupul din care făceau parte:
  • un suc concentrat (50 ml) de merișoare din soiurile Vaccinium vitis-idaea și Vaccinium oxycoccos, zilnic, pe o perioadă de 6 luni
  • să li se ofere 100 ml dintr-o băutură cu lactobacili, 5 zile pe săptămână, pe o perioadă de 1 an
  • sau să nu se efectueze niciun fel de intervenție asupra femeilor participante.
Oamenii de știință au observat apoi rezultatele: după 6 luni 8 femei din grupul cu sucul concentrat de merișoare, 19 femei din grupul cu lactobacili și 18 femei din grupul de control au avut cel puțin o recurență a infecției urinare. Aceasta este o reducere cu 20% a riscului absolut în cazul femeilor din grupul ce a consumat sucul de merișoare, în comparație cu cele din grupul de control. Concluzia cercetătorilor a fost că un consum de suc de merișoare (nu consumul de lactobacili) pare să reducă recurența infecțiilor de tract urinar.
 

Efectele antibacteriene ale sucului de merișoare au fost raportate și în alte studii, pe animale: oamenii de știință au observat că sucul de merișoare reduce incidența infecțiilor tractului urinar la șoareci, potrivit unui studiu din 2017 publicat în Frontiers în Microbiology.

Oamenii de știință cred că reducerea incidenței infecțiilor urinare se datorează capacității proprietăților antibacteriene de a reduce colonizarea Escherichia coli în vezica urinară. Bacteria, numită pe scurt E. coli, este cauza celor mai multe infecții urinare.

Totuși, oamenii de știință au observat că în multe sucuri de merișoare să nu existe o cantitate suficientă de proantocianidine de tip A pentru a reduce riscul de infecție. O altă preocupare legată de aceste sucuri este că ar putea să conțină o cantitate foarte mare de zahăr, motiv pentru care pacienții cu diabet sunt sfătuiți să le folosească cu prudență. 

Există persoane care preferă comprimatele cu merișoare, deoarece acestea pot avea un conținut mai concentrat de PAC, însă cercetările sunt limitate pe această temă. Un studiu din 2017 cu mai puțin de 40 de participanți a sugerat că suplimentele de merișor pot fi eficiente ca măsură preventivă pentru persoanele care suferă de infecții urinare recurente.
Și vitamina C ar avea beneficii în tratarea infecțiilor urinare

Potrivit studiilor, vitamina C poate ajuta la tratarea unei infecții ușoare ale tractului urinar prin stimularea acidității urinei, făcând mai dificilă creșterea bacteriilor. Poți crește aportul de vitamina C prin alimente sau prin administrarea unui supliment zilnic. Totuși, înainte de a apela la suplimente, discută cu medicul, întrucât unele pot interfera cu medicamentele pe care le iei. 

Dacă te confrunți cu o infecție urinară, trebuie să ai grijă și la alimentația pe care o ai. De exemplu, este important să eviți preparatele, dar și băuturile care pot irita sau inflama tractul urinar, întrucât acestea ar putea intensifica simptomele cu care te confrunți. Printre acestea se numără alimentele picante, alcoolul și cofeina.

O altă soluție ieftină și la îndemână pentru ameliorarea disconfortului cauzat de o infecție urinară este plasarea unei sticle cu apă fierbinte sau a unei comprese calde pe abdomen sau pe spate.

Cum poți să previi apariția infecțiilor urinare

Un studiu din 2018 arată că hidratarea corespunzătoare ar putea ajuta în prevenția infecțiilor urinare. Potrivit cercetării, publicată în JAMA Internal Medicine, persoanele de sex feminin care au consumat mai mult de 1,5 litri de apă în fiecare zi și care au avut antecedente de infecții urinare recurente nu s-au mai confruntat cu astfel de probleme 1. De altfel este important și să nu amâni mersul la baie, întrucât există dovezi care arată că reținerea urinei poate fi, de asemenea, asociată cu un risc crescut de infecție urinară2

De regulă, ar trebui să golești vezica urinară la fiecare câteva ore, chiar dacă nu simți că trebuie să mergi neapărat la baie. În plus, o altă regulă importantă pentru a preveni o eventuală infecție urinară de la care nu ar trebui să te abați este să golești vezica urinară înainte, dar și după ce întreții relații sexuale. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S.Food & Drug - FDA Announces Qualified Health Claim for Certain Cranberry Products and Urinary Tract Infections
https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-announces-qualified-health-claim-certain-cranberry-products-and-urinary-tract-infections
American Urological Association - Recurrent Uncomplicated Urinary Tract Infections in Women: AUA/CUA/SUFU Guideline (2022)
National Library of Medicine - Cranberries for treating urinary tract infections
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7025796/#
1 Studiul „Effect of increased daily water intake in premenopausal women with recurrent urinary tract infections: a randomized clinical trial”. JAMA Intern Med. 2018; Hooton TM, Vecchio M, Iroz A, et al.
https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.4204
2 Studiul „Comprehensive assessment of holding urine as a behavioral risk factor for UTI in women and reasons for delayed voiding”. BMC Infect Dis. 2022; Jagtap S, Harikumar S, Vinayagamoorthy V, Mukhopadhyay S, Dongre A.
https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-022-07501-4


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0