Simti ca medicului tau nu ii pasa de situatia ta? Iata ce poti face in acest sens

Relatia dintre medic si pacient este extrem de importanta, de aceea e indicat, daca te simti neinteles sau nesprijinit de medicul tau, sa iei atitudine in acest sens.

Exista situatii in care pacientul simte ca medicul nu il asculta, ca nu ii ofera atentia necesara sau ca il trateaza superficial. Daca ai impresia ca medicului nu ii pasa de situatia ta, rezolva situatia pentru binele tau. Studiile facute in domeniu au scos la iveala ca medicii au impresia adesea ca au abilitati de comunicare mult mai bune decat au, de fapt. Asta inseamna ca medicul nu este rau intentionat, doar ca poate avea o perceptie diferita asupra situatiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fie ca primesti tratament pentru o afectiune acuta sau cronica, fie ca mergi la medic doar in scop preventiv, este foarte important sa simti empatie din partea medicului tau. Relatia dintre pacient si medic trebuie sa fie bazata pe respect reciproc, dar si pe o comunicare buna.

Potrivit specialistilor de la Facultatea de Medicina Harvard, relatia cu medicul poate influenta sanatatea pacientului. Asta inseamna ca, daca relatia este una buna, starea de sanatate a pacientului va avea de castigat. Pe de alta parte, daca relatia cu medicul este una problematica, si sanatatea pacientului poate avea de suferit.

Ce poti face pentru a imbunatati comunicarea cu medicul tau

Spune lucrurilor pe nume – asta nu inseamna ca trebuie sa ii spui toate nemultumirile tale, ci ca trebuie sa ii ceri explicit anumite lucruri. De pilda, daca simti ca te grabeste si ca nu iti ofera toate informatiile de care ai nevoie, ii poti spune ca simti ca te grabeste si ca nu intelegi exact ce vrea sa iti spuna. Il poti ruga politicos sa revina asupra subiectelor dezbatute.

Roaga-l sa se opreasca – daca ii spui problema pe care o ai medicului tau in timp ce acesta iti cauta dosarul medical sau se straduieste sa utilizeze cardul de sanatate, in mod cert atentia sa nu va fi orientata 100% asupra simptomelor descrise de tine, ceea ce inseamna ca ii pot scapa informatii esentiale pentru stabilirea diagnosticului. Poti pune problema asa: “Voi astepta pana cand terminati ce aveti de facut, iar apoi putem discuta despre simptomele pe care le am”.

Adu in discutie problema de comunicare cu care va confruntati – daca simti ca nu reusesti sa te faci inteles de medicul tau ori, dimpotriva, nu intelegi ce iti transmite el tie, trebuie sa aduci in discutie acest subiect. O poti face spunand: “Mi-e teama ca nu reusim sa comunicam eficient. Nu sunt multumit de situatia aceasta. Detineti informatii care ma pot ajuta, ar fi pacat sa nu le folosim impreuna pentru a obtine rezultatele dorite”. In acest fel, deschizi subiectul problemei de comunicare fara sa arunci vina pe cineva.

Nu te astepta sa iti citeasca gandurile – daca nu intelegi un termen folosit de medic, roaga-l sa ti-l explice sau sa foloseasca un limbaj mai simplu, fara termeni medicali. Nu te astepta insa ca medicul tau sa iti citeasca gandurile si sa stie exact ce cuvinte nu intelegi sau ce notiuni iti sunt neclare. Lucrand in domeniul medical si folosind terminologia specifica, medicii incep sa foloseasca anumite notiuni si cu pacientii, omitand faptul ca acestia nu sunt familiarizati cu termenii medicali.

Ia in considerare schimbarea medicului – e posibil, in ciuda eforturilor facute de ambele parti, sa nu existe compatibilitate. In aceasta situatie, schimbarea medicului este o optiune de luat in seama.

Este foarte important pentru pacient sa aiba un medic in care sa poata avea incredere si care sa il faca sa se simta inteles. Daca simti ca relatia cu medicul tau nu se imbunatateste, ia in considerare schimbarea acestuia.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • “Doctor-patient communication: a review”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Jennifer Fong Ha, Dip Surg Anat si Nancy Longnecker
  • “Impact of the doctor-patient relationship”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Fallon E. Chipidza, Rachel S. Wallwork, Theodore A. Stern
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0