Comunicarea in cuplu – cum combatem lipsa de timp?

Atribuțiile de serviciu foarte solicitante, timpul pierdut în traficul aglomerat și îngrijirea copiilor sunt câțiva factori care duc, de multe ori, la o neglijare a vieții de cuplu și o comunicare deficitară în această arie. Lipsa timpului pentru partener naște, la rândul ei, o serie de alte probleme care pot cauza chiar despărțirea, dacă membrii cuplului nu observă problema în timp util și nu comunică în mod eficient pentru a o rezolva.

Orice relație pe termen lung sau mariaj de succes are la bază o bună comunicare, însă pentru ca partenerii să comunice, e nevoie să-și facă timp unul pentru altul. Altfel, tăcerea intervine între cei doi și, odată cu ea, și problemele de cuplu care, de multe ori, din păcate, nu mai pot fi soluționate în ciuda eforturilor făcute.

RECOMANDARILE EXPERTILOR

Prea multă muncă poate distruge viața de cuplu

Toate problemele de la serviciu, lipsa banilor, îngrijirea copiilor și obligațiile familiale aruncă de multe ori timpul petrecut cu partenerul pe ultimul loc în lista priorităților, iar acest lucru nu face altceva decât să creeze probleme și să îngreuneze lucrurile și în celelalte sfere.

Multe cupluri se despart pentru că unul dintre parteneri muncește prea mult sau poate amândoi au programe încărcate la serviciu. În aceste situații, intervine lipsa de comunicare, însoțită de distanțarea de partener și, nu de puține ori, apropierea de alte persoane cu care fiecare petrece mai mult timp.

Din păcate, aici discutăm despre un subiect sensibil, pentru că, dacă unii oameni câștigă mai bine dintr-un singur job, care permite și o cantitate suficientă de timp liber, sunt alții care nu pot face față cheltuielilor de zi cu zi și susținerii vieții de familie decât dacă au două joburi. 

Aici depinde de fiecare persoană cum își plănuiește mai departe viața și care îi sunt prioritățile. Dacă există o astfel de situație în care nu există altă soluție decât ca ambii parteneri să muncească prea mult, este cu atât mai important ca între ei să existe o comunicare bună, care să îi ajute să accepte fără reproșuri situația prezentă și care să îi ajute, de asemenea, să își facă un plan mai avantajos pentru viitor.

7 tehnici prin care poți organiza timpul pentru o comunicare de cuplu eficientă

Iată câteva idei despre cum v-ați putea organiza mai bine zilele pentru a petrece timp suficient unul cu altul și pentru a vă menține conexiunea de cuplu:

Pe cât posibil, faceți planuri în avans

Fă-ți planul pentru ziua următoare împreună cu partenerul seara, la cină sau după. Astfel, amândoi veți avea la cunoștință programul celuilalt pentru a putea identifica momentele pe care le puteți petrece împreună (poate dimineața imediat ce vă treziți, poate în pauza de prânz de la muncă sau poate seara după ce ajungeți acasă) ori în care puteți măcar să vorbiți la telefon. Mai ales dacă unul dintre voi lucrează în altă localitate sau dacă jobul îl ține mai mult în mașină decât la birou și nu știe niciodată pe unde va ajunge în ziua următoare, poate fi mai dificil de făcut un plan sigur, dar important este ca măcar să încercați constant.

Țineți-vă la curent cu programul fiecăruia

Informează-ți partenerul cu privire la orice schimbare care apare în programul tău. Astfel, se va crea o conexiune puternică între voi și, deși nu vă veți petrece ziua împreună, știți în permanență ce face celălalt. Atenție, nu vorbim aici de a sufoca partenerul și de a-l verifica, cerându-i să ne facă un tabel cu fiecare minut din viața lui. Însă membrii unui cuplu care își știu fiecare programul, măcar în linii mari, sunt doi oameni mai conectați unul cu altul, care au o comunicare bună.

Strecurați câte o mică întâlnire în program, atunci când este posibil

Dacă lucrați în zone apropiate și aveți posibilitatea, luați prânzul împreună. Sau, dacă aveți locurile de muncă în cartiere aflate la mare distanță unul de altul, când unul dintre voi se află în zona în care celălalt lucrează, ieșiți împreună la o cafea. Astfel de mici întâlniri cu persoana iubită pot condimenta zile altfel banale și vă pot face să vă simțiți mai apropiați.

Faceți treburile casnice împreună

Curățenia și gătitul sunt activități solicitante și care consumă o grămadă de timp dacă revin toate unei singure persoane. În plus, dacă e să fim sinceri, aproape nimănui nu-i place să stea numai cu aspiratorul în mână sau să spele vasele ori cada. Faceți, așadar, împreună aceste treburi în primul rând pentru a petrece timp împreună, iar în al doilea rând pentru a termina mai repede și pentru a avea apoi timp liber amândoi. 

Când e vorba de curățenie, de exemplu, e bine să discutați din start cam ce poate face fiecare: dacă unul aspiră și duce gunoiul, celălalt curăță chiuvetele, cada, aragazul etc. Când e vorba de mâncare, unul poate pregăti un fel, celălalt poate pregăti un alt fel, iar vasele să le spălați cu rândul. Sau unul gătește, celălalt spală vasele și aranjează bucătăria la final.

Găsiți-vă un hobby comun

Orice cuplu de succes are măcar un hobby în comun. Fie că este vorba despre pescuit, grădinărit sau drumeții la munte, mers la concerte sau la meciuri, un hobby pe care îl aveți amândoi și îl practicați regulat va întări conexiunea dintre voi și va menține și o comunicare mai eficientă. Petrecând timp plăcut împreună, partenerii au prilejul de a discuta lucruri pe care altfel le neglijează sau pentru care pur și simplu nu au timp.

Petreceți o zi împreună

Atunci când amândoi mergeți zi de zi la serviciu, aveți copii și alte responsabilități, o zi petrecută în doi poate părea o misiune imposibilă. Nu și dacă cereți ajutor din afară. Dacă e posibil, lăsați copiii la bunici sau în grija unor prieteni buni pentru o zi. Dacă nu aveți cum să faceți acest lucru, căutați, eventual prin recomandările apropiaților, o bonă de nădejde, care să vă ajute din când în când cu copiii. Evadați apoi din casă sau poate chiar din oraș pentru o zi de răsfăț în doi, care să vă reconecteze și să vă dea forță pentru viitor.

Nu lucrați continuu

Poate că e tentant să ai două salarii, însă dacă unul dintre voi sau chiar amândoi aveți câte două joburi, acestea vă vor răpi puținul timp pe care îl aveați pentru voi doi, așa că e indicat să apelați la această soluție doar în cazuri extreme, în care familia chiar are nevoie de mai mulți bani, și, pe cât posibil, pe o perioadă definită. Când știi că o situație dificilă este doar temporară, o accepți mai cu ușurință. Banii sunt importanți pentru a vă satisface necesitățile și unele dorințe, însă trebuie să fie un mijloc, nu un scop în sine.

Sfaturi pentru o comunicare bună în cuplu

Ca să comunici mai bine în relație este nevoie de câte metode pe care le puteți aplica.

Adresați întrebări deschise

Comunicarea nu înseamnă să vorbești doar despre ce ai mâncat la prânz sau ce sarcină dificilă ai avut de îndeplinit la lucru. Este vorba despre a fi capabil să sapi adânc în sufletul cuiva și să cunoști această persoană cât de bine poți. Nu toată lumea se simte confortabil să vorbească despre emoțiile și sentimentele pe care le are, dar, când ne aflăm într-o relație de cuplu cu o persoană pe care o iubim și în care avem încredere, este important să ne deschidem, dar și să îl facem pe partener să se deschidă.

Acest lucru se poate face adresând întrebări deschise, adică acele întrebări la care nu se poate răspunde cu un simplu „da” sau „nu”. Așadar, în loc să îți întrebi partenerul „Ai avut o zi bună?”, întreabă: „Cum a fost ziua ta?”. Ai răbdare cu partenerul dacă nu e dipsu să vorbească prea mult atunci, poate că un alt moment va fi mai potrivit. E important să repsectăm limitele emoționale ale celor de lângă noi, mai ales că pot fi diferite de ale noastre.

Nu încercați să citiți gânduri

Uneori, mai ales în relațiile de durată, partenerii ajung să știe ce vor și ce simt cei de lângă ei fără să pună prea multe întrebări. Dar sunt și situații în care nu poți ști ce e în mintea partenerului sau poți interpreta greșit ceva din ce spune sau face, așa că, în loc să iști o ceartă sau să te întristezi și să ții în tine nemulțumirea, e mai înțelept să întrebi direct ce vrei să afli.

Aveți grijă să vă simțiți ascultați și înțeleși reciproc

Când apare un conflict, oamenii tind să critice și să aducă reproșuri celorlalți. Deși poate fi o muncă dificilă, într-un cuplu e nevoie să asculți și să încerci să înțelegi. Când partenerul îți spune ceva, nu te gândi la ce o să-i răspunzi și nu te repezi să îi dai o replică usturătoare, ci ascultă cu adevărat ce spune și ce vrea să transmită. Fiecare dintre noi are nevoie să fie ascultat și înțeles.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Relationships and communication
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/relationships-and-communication 
Marriage - 20 Ways to Improve Communication in a Relationship
https://www.marriage.com/advice/communication/8-tips-to-improve-communication-in-your-relationship/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0