Sauna: este sau nu benefica pentru tine?

Sauna reprezintă un subiect controversat în lumea medicală, pentru că, pe de o parte, dacă nu este utilizată cu măsură, poate agrava o serie de probleme de sănătate. Pe de altă parte, însă, sauna practicată în mod corect poate avea beneficii uimitoare pentru minte și trup.

Cu mii de ani în urmă, civilizația mayașă folosea sauna în scopuri terapeutice, dar și în timpul ceremoniilor spirituale. Se știe că și romanii erau adepții saunei, băile romane antice fiind o dovadă a acestui fapt.

În zilele noastre, turcii fac din băile cu aburi, denumite hamam, un adevărat ritual. Popoarele nordice, de asemenea, folosesc băile cu aburi pentru a face față temperaturilor atât de scăzute din timpul iernii.

Care sunt, însă, motivele mai profunde pentru a face saună? Răspunsul e simplu: beneficiile pe care aceasta le poate avea pentru sănătate. Însă, deși multă lume spune că sauna este utilă, dovezile medicale care să susțină aceste afirmații nu sunt foarte bine stabilite.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce fel de saune există în prezent?

Utilizarea saunei moderne include sauna tradițională în stil finlandez, împreună cu hamam în stil turcesc, banya rusă și alte variații culturale, care diferă una de alta prin stilul de construcție, sursa de încălzire și nivelul de umiditate. Saunele tradiționale finlandeze sunt cele mai studiate până în prezent și implică în general expuneri scurte (de 5-20 minute) la temperaturi de 80°C - 100°C cu aer uscat (umiditate relativă de 10% până la 20%) intercalate cu perioade de umiditate crescută create prin aruncarea apei peste pietre încălzite.

În ultimul deceniu, cabinele de saună cu infraroșu au devenit din ce în ce mai populare. Aceste saune folosesc emițători de infraroșu la diferite lungimi de undă, fără apă sau umiditate suplimentară și, în general, funcționează la temperaturi mai scăzute (45–60°C) decât saunele finlandeze cu timpi de expunere similari. Atât baia tradițională finlandeză, cât și sauna cu infraroșu, pot implica ritualuri de perioade de răcire și rehidratare cu lichide orale înainte, în timpul și/sau după baie.

Sauna este destul de accesibilă, cea în stil finlandez fiind mai des folosită în medii de familie, de grup și publice, iar saunele cu infraroșu fiind construite și comercializate mai des pentru uz individual. Saunele publice pot fi amplasate în săli de sport, relația dintre saună și exercițile fizice fiind și aceasta un domeniu de cercetare activă.

Utilizarea saunelor private, în special a saunelor cu infraroșu, este, de asemenea, în creștere, fiind utilizate pentru terapie fizică în clinici de masaj, spa-uri de sănătate și saloane de înfrumusețare. Această tendință valorifică dorința oamenilor de intervenții suplimentare asupra stilului de viață pentru a îmbunătăți și sănătatea mentală, mai ales la grupele de populație care au dificultăți în a face mișcare (de exemplu, suferă de obezitate, insuficiență cardiacă cronică, insuficiență renală cronică și boală hepatică cronică).

Saloanele unde se poate face saună pretind că această activitate are beneficii pentru sănătate, care includ detoxifiere, accelerarea metabolismului, scădere în greutate, circulație sangvină crescută, reducerea durerii, efecte anti-îmbătrânire, întinerire a pielii, îmbunătățire a funcției cardiovasculare, îmbunătățire a funcției imunitare, îmbunătățirea somnului, managementul stresului și relaxare. Cu toate acestea, dovezile medicale riguroase care să susțină aceste afirmații sunt puține și incomplete, așa cum s-a subliniat într-o revizuire multidisciplinară recentă a studiilor despre saune.

Există dovezi considerabile care sugerează că sauna poate induce efecte fiziologice profunde. Expunerea intensă la căldură pe termen scurt crește temperatura pielii și activează căile de termoreglare prin hipotalamus și sistemul nervos central, conducând la activarea sistemului nervos autonom.

Ce beneficii poate avea sauna?

Indiferent de tipul de saună – poate fi uscată sau umedă – efectele pe care le poate avea asupra organismului sunt aceleași:

Are efecte relaxante

Sauna a fost folosită în mod tradițional pentru a produce o senzație de relaxare. Pe măsură ce ritmul cardiac crește și vasele de sânge se dilată, există o creștere a fluxului de sânge către piele. Sauna poate îmbunătăți, de asemenea, circulația sângelui. Sistemul nervos simpatic devine mai activ pentru a menține un echilibru termic în corp. 

Reacția corpului la căldură te poate face mai alert și mai puțin receptiv la durere și îți poate oferi un sentiment de bucurie. Căldura îți relaxează mușchii, inclusiv cei de pe față și gât, care sunt adesea încordați după o zi lungă.

Acest efect de relaxare este unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii unei saune. Pentru a spori relaxarea, poți să și meditezi cât stai în saună. Când îți calmezi corpul, deci te relaxezi fizic, adesea mintea și emoțiile îi urmează exemplul. Efectul este de lungă durată și te poate ajuta chiar să obțiii un somn mai bun.

Reducerea riscului cardiovascular

Unele cercetări arată că persoanele care folosesc sauna de 2-3 ori pe săptămână pot avea un risc cardiovascular redus. Cele mai stabilite beneficii clinice ale saunei sunt asociate cu bolile cardiovasculare, dar există, de asemenea, dovezi care sugerează că saunele, fie în stil finlandez, fie în infraroșu, pot aduce beneficii persoanelor cu boli reumatice.

Ușurează durerile

Deoarece vasele de sânge se relaxează și se dilată cât stai în saună, fluxul sangvin crește, iar experiența poate ajuta la reducerea tensiunii la nivelul articulațiilor și la ușurarea durerilor musculare. Sauna ar putea fi de ajutor pentru persoanele cu dureri cronice și cu artrită.

Un studiu recent a constatat că sauna este benefică pentru durerile de spate. Deși pacienții din acel studiu au raportat unele beneficii, îmbunătățirile nu s-au dovedit a fi semnificative statistic. Autorii recomandă ca pacienții cu aceste afecțiuni să se supună la câteva sesiuni de probă pentru a vedea dacă utilizarea saunei le îmbunătățește starea înainte de a o include ca parte a rutinei lor de tratament.

Reducerea riscului de Alzheimer

Alte studii au scos la iveală faptul că folosirea regulată a saunei (de minimum 4 ori pe săptămână) ar putea reduce riscul de boală Alzheimer.

Gestionarea simptomelor în astm

Pacienții cu astm pot constata o ușurare a simptomelor dacă fac saună, pentru că temperatura ridicată va facilita dilatarea căilor respiratorii, dar va reduce totodată și nivelul de stres, sporind relaxarea.

Detoxifierea rapidă

Prin transpirație, eliminăm toxinele din organism. Sauna ne ajută să accelerăm procesul de eliminare a toxinelor.

Riscurile la care te expune sauna

Sauna cu moderație nu reprezintă niciun pericol pentru majoritatea persoanelor, însă chiar și așa, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să ceară sfatul medicului dacă se gândesc să încerce sauna.

Deshidratarea este un risc la care te expune sauna, întrucât temperaturile mari te fac să transpiri în exces. Persoanele care suferă de afecțiuni renale sunt predispuse în mod deosebit la deshidratare.

Tensiunea arterială poate să scadă brusc din cauza saunei, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de hipotensiune trebuie să fie precaute, însă și hipertensivii trebuie să utilizeze sauna cu precauție.

Unele cercetări recente au descoperit o asociere între utilizarea saunei și scăderea fertilității la bărbați. Rezultatele unui studiu care a inclus bărbați finlandezi care au făcut două sesiuni de saună de 15 minute pe săptămână timp de 3 luni au arătat că utilizarea saunelor a avut un efect negativ semnificativ asupra producției lor de spermă. Cu toate acestea, efectul s-a dovedit a fi reversibil. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul saunelor asupra fertilității, în special la bărbații care au deja un număr scăzut de spermatozoizi sau alte probleme cu fertilitatea.

Ce să faci înainte de a intra în sauna?

Înainte de a intra în saună, scoate bijuteriile, ochelarii de vedere sau lentile de contact și orice obiect metalic.

De ce trebuie să ții cont pentru a reduce riscurile la care te expune sauna?

  • Evită să asociezi consumul de alcool cu statul în saună.
  • Limitează timpul în saună la maximum 20 de minute; timpul petrecut în saună ar trebui să crească treptat, ideal ar fi să înceapă de la 5 minute.
  • Sauna nu e recomandată imediat după o masă copioasă.
  • Dacă ai simptome precum amețelile, durerile de cap, greața sau senzația de leșin, ieși imediat din saună.
  • Permite organismului să revină la temperatura normală treptat, nu îl expune la șocuri termice.
  • După saună, organismul are nevoie de hidratare, așa că bea 2-3 pahare cu apă.

Cine trebuie să evite sauna?

Anumite afecțiuni nu sunt compatibile cu saunele sau băile de aburi. Cere sfatul medicului înainte de a utiliza o saună dacă suferi de oricare dintre următoarele afecțiuni sau ești într-una dintre următoarele stări:

  • boli de inimă
  • sarcină
  • epilepsie
  • tensiune arterială foarte mare sau, dimpotrivă, foarte scăzută
  • alcoolism
  • administrarea unor stimulente, tranchilizante sau alte medicamente care modifică starea psihică

În concluzie, dovezile actuale sugerează că există atât beneficii, cât și riscuri ale folosirii saunei. Deși este sigură pentru persoanele cu o sănătate generală bună, care o pot folosi cu moderație, anumite categorii de populație ar trebui să evite această activitate.

Deși mulți oameni folosesc sauna ca parte a unui stil de viață sănătos, ceea ce este bun pentru unii poate să nu fie la fel pentru alții. Totuși, când este utilizată în combinație cu o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și un aport suficient de apă zilnic, sauna poate ajuta la calmarea durerilor minore, musculare sau articulare, la relaxare și la obținerea unui somn mai bun, precum și la îmbunătățirea circulației sângelui.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Sauna Health Benefits: Are saunas healthy or harmful?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health
NCBI - Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/
Studiul „Clinical Effects of Regular Dry Sauna Bathing: A Systematic Review”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 1857413, doi: 10.1155/2018/1857413, autori: Joy Hussain și Marc Cohen


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0