Cum să renunți la fumat începând de astăzi

Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le vei face vreodată pentru sănătatea ta.

Poate că, începând de acum, este momentul să încerci să devii… un nefumător! Nu este ușor, dar nici imposibil, și în plus îți îmbunătățește calitatea vieții, sănătatea și va reduce numărul de probleme cum ar fi găsirea unor locuri unde poți fuma când ieși în oraș cu prietenii nefumători.

Atunci când te oprești din fumat, le dai plămânilor tăi șansa de a se repara și vei putea respira mai ușor. Există și o mulțime de alte beneficii - și acestea încep aproape imediat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Înainte de a renunța efectiv la fumat, este important să ști de ce o faci. Dorești să fi mai sănătos? Să economisești bani? Să îți păstrezi familia în siguranță? Dacă nu ești sigur de răspuns, poți să-ți pui aceste întrebări:
  • Ce nu-mi place la fumat?
  • Ce pierd atunci când fumez?
  • Cum îmi afectează fumatul sănătatea?
  • Ce se va întâmpla cu mine și cu familia mea dacă voi continua să fumez?
  • Cum se va îmbunătăți viața mea când voi renunța la fumat?

Iar dacă te-ai hotărât, află că renunțarea la fumat nu te va îngrășa! Medicii spun că există obezi care nu au fumat în viața lor. Totul ține de voință și înlocuirea fumatului cu mișcare, hidratare corectă și hrană sănătoasă.

Trucuri care te ajuta sa renunti la fumat mai usor

Iată câteva sfaturi ca să treci mai ușor peste perioada grea a abstinenței:

Bea lichide cu paiul, pe tot parcursul zilei

Pentru mulți fumători, chiar și renunțarea la gesturile caracteristice poate fi dificilă. Dacă bei apă cu paiul, vei simula parțial gestul de a trage din țigară. În plus, unele studii au demonstrat că acest lucru poate crește secreția de dopamină, hormonul care ne face fericiți.

Bucură-te de toate micile îmbunătățiri

Notează într-un carnețel toate lucrurile bune pe care le observi din momentul în care ai renunțat la fumat. Printre cele mai comune beneficii pe care le recunosc cei care au trecut prin această experiență sunt că nu le mai miros hainele și părul a fum de tigară, că respiră mai profund și mai ușor, că li s-au îmbunătățit gustul și mirosul sau că au economisit bani. Fiecare lucru pe care îl notezi te va ajuta să continui cu și mai multă ambiție.

Evită alcoolul și cafeaua

Majoritatea fumătorilor au recunoscut că asociază țigările și fumatul cu cafeaua sau alcoolul, de aceea dacă renunți la toate, vei putea să treci mai ușor peste această perioadă. Fie că obișnuiai să bei cafea dimineața sau în pauzele de la serviciu împreună cu o țigară sau că fumai mai mult când ieșeai în oraș, încurajat de consumul de alcool, schimbă aceste obiceiuri și înlocuiește-le cu gustări sănătoase din fructe, legume și ceai verde.

Fă sport zilnic                         

Include în programul tău zilnic o oră de mișcare. Sportul este foarte important fiindcă te ține ocupat, îmbunătățește oxigenarea sângelui și respirația, ajutând la reducerea tuturor efectelor negative pe care le-a avut fumatul. Și de ce să nu recunoaștem, o astfel de perioadă este și stresantă, iar mișcarea va avea beneficii și asupra acestui aspect.

 

Frecventează doar locuri unde fumatul nu este permis 

 

Dacă știi că nu ai voie să fumezi acolo unde mergi, tentația va fi mult mai mică. Alege doar localuri care nu au spații destinate fumătorilor. Dacă ai de ales între terasă și o masă în interior, alege a doua variantă, având în vedere că afară ai voie să fumezi.

 

Nu renunțarea la fumat îngrașă, ci gustările

 

Atunci când renunți la fumat, primul impuls al organismului tău este să înlocuiască acest viciu cu altul. De aceea, când spunem că ne îngrășăm, nu ar trebui să dăm vina pe tutun, ci pe gustările care îl înlocuiesc. Nu ceda în fața chipsurilor, covrigeilor sau ciocolatei, pur și simplu nu le cumpăra, pentru a elimina tentația. Spune nu carbohidraților și zaharului și ronțăie batoane de mere, morcov sau ardei, nuci, caju sau alune.

 

În perioada în care te-ai hotărât să renunți la fumat, asigură-te că ai grijă la dietă, renunță la pâine, făinoase și zahăr și cumpără destul de multe mere pentru a avea la îndemână și pregătește dimineața un bol cu două-trei mere tăiate în cubulețe sau bastonașe, peste care stoarce o jumătate de lămâie și pune-le la frigider. Când simți nevoia de a aprinde o țigară sau să guști ceva, ronțăie câteva cubulețe de mere.

 

Nutriționiștii recomandă și o infuzie obținută din trei mere cu coajă, tăiate în felii, lăsate pentru o oră într-un litru de apă clocotită, alături de  5-6 bucățele de lemn dulce. Infuzia reprezintă un remediu eficient în bronșita tabacică care în plus, te poate ajuta să te lași mai ușor de fumat, consumând sistematic câte o ceașcă, atunci când simți nevoia de a fuma pe parcursul zilei.

 

Ai răbdare și comunică

 

Renunțarea la fumat este un proces dificil și de durată, dacă vrei să te asiguri că nu vei simți foarte curând tentația de a fuma din nou. Procesul depinde de la o persoană la alta, de aceea este important să ai răbdare, să îți amintești mereu ce motivație ai și să comunici cu persoanele dragi, care te pot ajuta să reduci stresul și frustrarea.

 

Răsplătește-te pentru fiecare nouă săptămână în care ai renunțat la viciu printr-un mic cadou, un obiect decorativ pe care să îl pui la vedere, reprezentând suma pe care ai fi cheltuit-o pe țigări, cum ar fi o vază sau un ghiveci cu flori, un set nou de farfurioare, pernuțe decorative, un parfum care se va simți mai pregnant fără fumul de țigară etc. Îți vor aminti că viața devine mai frumoasă, sănătoasă și mai curată fără a fi robul unui viciu dăunător.

 

Ce se întâmplă când renunți la fumat

 

  • După 20 de minute - verifică-ți pulsul, acesta va începe deja să revină la normal.
  • După 8 ore - nivelul de oxigen se recuperează și se reglează, iar nivelul nociv de monoxid de carbon din sângele tău va fi redus la jumătate.
  • După 48 de ore - tot monoxidul de carbon este eliminat. Plămânii tăi elimină mucusul, iar simțurile gustului și mirosului se îmbunătățesc.
  • După 72 de ore - dacă observi că respiri mai ușor, se datorează faptului că bronhiile tale au început să se relaxeze. De asemenea, energia ta va fi în creștere.
  • După 2 până la 12 săptămâni - sângele va ajunge mult mai bine la inimă și la mușchi, deoarece circulația ta se va îmbunătățit.
  • După 3 până la 9 luni - orice tuse, respirație șuierătoare sau probleme de respirație se vor ameliora, deoarece funcția ta pulmonară crește cu până la 10%.
  • După 1 an - vești bune! Riscul tău de atac de cord va fi înjumătățit în comparație cu cel al unui fumător.
  • După 10 ani - alte vești bune! Riscul de deces din cauza cancerului pulmonar se reduce la jumătate față de cel al unui fumător.

 

Niciodată nu este prea târziu pentru a renunța la fumat. Începe chiar acum!
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Take Steps to Quit - https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/quit-smoking/guide/steps-to-prepare.html 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0