Poluarea afecteaza calitatea somnului, potrivit cercetatorilor

Cunoastem efectele negative pe care poluarea le are asupra organismului nostru, insa te-ai gandit vreodata ca poluarea iti poate provoca insomnii? Ei bine, studiile facute recent in domeniu confirma aceasta teorie.

Un studiu facut de catre Dr. Martha E. Billings si echipa sa de specialisti din cadrul Universitatii Washington a scos la iveala faptul ca poluarea poate cauza tulburari ale somnului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit dr. Martha Billings, s-au facut o multime de studii pe tema impactului pe care poluarea il are asupra sanatatii aparatului respirator, insa niciun studiu nu a analizat pana acum modul in care poluarea afecteaza calitatea somnului.

Echipa de cercetatori a analizat datele celor 1863 de participanti la studiu, a caror varsta medie este de 68 de ani. Acestia au investigat efectele pe care le au asupra organismului doi dintre cei mai comuni factori poluanti: dioxidul de azot si particulele fine (PM 2.5).

Oamenii de stiinta au monitorizat, cu ajutorul unor dispozitive pentru incheietura mainii, somnul participantilor la studiu pe o perioada de o saptamana. Acestia au analizat rezultatele si au luat in considerare si nivelul de poluare din zona in care locuiau cei monitorizati. La finalul studiului, specialistii au descoperit ca persoanele care locuiau in zonele in care se regaseau cantitati mari de dioxid de azot in aer aveau sanse cu 60% mai mari sa dezvolte tulburari ale somnului, comparativ cu cei care locuiau in zone mult mai putin poluate.

Mai mult decat atat, persoanele care se expuneau la particule fine PM 2.5 aveau de asemenea sanse mai mari de 50% sa aiba probleme cu somnul.

Rezultatele studiului fac referire strict la expunerea pe termen lung la poluare. Este posibil ca si expunerea pentru o perioada limitata la poluare sa aiba acelasi efect, insa nu exista inca informatii concrete, demonstrate stiintific, cu privire la aceasta situatie.

Acest studiu scoate la iveala faptul ca poluarea nu are un impact negativ numai asupra aparatului respirator, ci si asupra calitatii somnului. Oamenii de stiinta vor acum sa continue cercetarile pe aceasta tema si pentru a afla daca si zgomotul produs de traficul din zonele cu grad ridicat de poluare este un factor ce contribuie la aparitia problemelor de somn.

 

 

Poluarea si nasterea prematura

O alta situatie ingrijoratoare este adusa in atentia publicului de catre oamenii de stiinta de la Insistutul pentru Mediu din Stockholm: femeile care respira aer foarte poluat prezinta risc crescut de nastere prematura. Asta pentru ca poluarea declanseaza inflamatia intrauterina, care provoaca nasterea prematura. In primul trimestru al sarcinii poluarea are impactul cel mai puternic asupra fatului.

Totodata, expunerea in timpul sarcinii la poluare de nivel mediu creste riscul de aparitie a complicatiilor in sarcina, dar si de nastere a unui copil care poate dezvolta probleme de sanatate pe termen lung din aceasta cauza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit Rebeccai Nachman, doctorand al Scolii de Sanatate Publica din Baltimore, standardele actuale in ceea ce priveste poluarea nu sunt suficient de stricte, iar femeile inarcinate resimt cel mai tare efectele negative. Fatul este sensibil la factorii de mediu, care i-ar putea provoca probleme serioase.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0