Poluarea aerului creste riscul de Alzheimer?

Poluarea aerului poate provoca mai mult decat bolile pulmonare! Noi cercetari sugereaza ca inhalarea noxelor din aer, generate de centralele electrice si gazele de esapament ar putea duce la preluarea particulelor toxice in circulatie si invadarea creierului, crescand riscul pentru a dezvolta dementa.

"Desi legatura dintre poluarea aerului si a bolii Alzheimer este o noua frontiera stiintifica, avem acum dovezi ca poluarea aerului, de la fumul de tigara pana la alte noxe industriale, sunt periculoase si pentru creier, pe masura ce inaintam in varsta", a declarat coautorul studiului Caleb Finch de la Universitatea din California de Sud (USC), Departmentul de Gerontologie "Leonard Davis".

Studiile asupra poluarii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In acest studiu, oamenii de stiinta de la USC au colectat mostre de particule de aer cu tehnologia proiectata de inginerii universitatii si au expus la noxe cobaii de sex feminin.

"Tehnologiile noastre de aerosoli "stat-of-the-art", numite concentratoare de particule, reproduc in principiu aerul unei zone urbane tipice, al unei autostrazi sau al unui oras puternic poluat, cum ar fi Beijing," a explicat co-autorul studiului Constantinos Sioutas, profesor de inginerie civila si de mediu. "Folosim apoi aceste probe pentru a testa expunerea si evaluarea efectelor adverse in neuro-dezvoltare sau pentru a urmari efectele neuro-degenerative ".

Cobaii pe care s-au efectuat testele prezentau o anumita variatie genetica, numita gena APOE4, care creste si la om riscul de Alzheimer. Dupa ce au fost expusi la poluarea aerului, timp de 15 saptamani, soarecii au prezentat cu 60 la suta mai multe placi de amiloid (clusterele de proteine ​​asociate cu boala degenerativa).

Ei au analizat, de asemenea, datele cu privire la mai mult de 3.600 femei, cu varste cuprinse intre 65 si 79 de ani, dintre care niciuna nu prezenta dementa la inceputul studiului. Dupa ce s-au luat in considerare anumite variabile - cum ar fi rasa, etnia, stilul de viata si starea de sanatate generala, cercetatorii au descoperit ca femeile in varsta care traiesc in zone in care particulele de poluare a aerului depasesc normele federale de siguranta ar putea avea un risc de 81% mai mare pentru declinul cognitiv. Ele se pot confrunta, de asemenea, cu o probabilitate de 92 % mai mare de a dezvolta dementa, inclusiv boala Alzheimer.

"Efectele negative ale poluarii aerului asupra creierului au fost notabile in randul femeilor care au gena APOE4", au adaugat autorii studiului. Datele cercetarii au fost publicate la sfarsitul lunii ianuarie 2017 in revista de Psihiatrie.

Concluzii: este poluarea un factor de risc pentru dementa?

In cazul in care concluziile studiului s-ar extinde pentru a include populatia generala, autorii studiului au calculat ca poluarea aerului ar putea fi de vina pentru aproximativ 21% din toate cazurile de dementa.

Cercetarea vine insa cu anumite limitari: in primul rand, aceasta nu a demonstrat ca poluarea aerului determina ca riscul de dementa sa creasca. In al doilea rand, studiile efectuate pe animale nu reusesc intotdeauna sa reproduca rezultatele similare la om. Insa este o pista importanta in elucidarea mecanismelor ce stau la baza acestei afectiuni grave, care trebuie luata in considerare.

Finch a spus: "particule microscopice generate de combustibili intra in corpul nostru direct prin nas in creier. Celulele din creier considera aceste particule ca fiind factori invadatori si reactioneaza cu raspunsuri inflamatorii, care de-a lungul timpului ar putea sa declanseze sau sa exacerbeze boala Alzheimer".

Jiu-Chiuan Chen, co-autorul principal al studiului, a declarat: "Studiul nostru - primul de acest gen realizat in SUA - ofera dovezi stiintifice ca in cazul persoanelor care prezinta in cantitati critice gena riscului de Alzheimer si interactioneaza cu particulele de aer toxice, precum in cazul poluarii ridicate, sa prezinte un risc mai mare de degenerare a sistemului nervos".

"Datele experimentale au aratat fara echivoc o accelerare a imbatranirii si riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer la soareci, prin expunerea la particulele colectate de noxe a neuronilor din hipocampus, centrul memoriei ", a adaugat Chen, profesor asociat de medicina preventiva de la USC Keck Scoala de Medicina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai putin de o treime din toate statele din SUA au monitoare de ozon sau de poluare aerului, la initiativa American Lung Association (Asociatia Americana de Pneumologie). Grupul a constatat ca sase dintre cele 10 orase cele mai poluate din SUA sunt in statul California. Cercetatorii USC au declarat insa ca rezultatele ar putea avea implicatii globale, deoarece poluarea nu are granite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0