Este timpul să iei o pauză de la rețelele de socializare?

Fără îndoială că în lumea de astăzi, rețelele sociale sunt esențiale pentru viața noastră și ne ocupă tot mai mult timp. De ce petrecem timp pe social media? Pentru că ne ajută să rămânem în contact cu prietenii noștri, să ne promovăm activitatea și să fim la curent cu cele mai noi știri. Totuși, nu trebuie să neglijăm efectele negative pe care le au acestea asupra vieții noastre. Hai să vedem împreună ce impact au aceste rețele asupra sănătății noastre mentale și fizice și dacă este timpul să luăm o pauză. 

În ultimii câțiva ani, mulți oameni – în special din generațiile tinere – au părăsit site-urile de rețele sociale. Cei care au luat o astfel de decizie, de a părăsi rețelele sociale timp de o lună sau mai mult susțin că această ”detoxifiere” i-a ajutat să devină mai relaxați, mai concentrați și mai productivi. 

Hai să vedem dacă și cercetările științifice susțin aceste concluzii. 

1. Rețelele sociale pot afecta sănătatea mintală

O serie de studii au asociat utilizarea rețelelor sociale cu niveluri crescute de depresie, anxietate și izolare.

Cei care sunt permanent online au un risc de două ori mai mare de a face depresie, în comparație cu cei mai puțin entuziaști de relaționarea online. Cercetătorii au constatat că utilizatorii care își verificau frecvent conturile aveau un risc de depresie de peste două ori mai mare decât colegii lor mai puțin orientați spre rețelele sociale.

Acest lucru se poate datora parțial faptului că rețelele sociale creează o nevoie artificială de a fi disponibili 24/7 și de a răspunde instantaneu la mesaje. Dar această atitudine creează o cantitate inutilă de stres, care are efect asupra bunăstării noastre emoționale.

Cercetările au arătat că atât utilizatorii tineri, cât și cei mai în vârstă sunt în pericol de a ceda sub presiunea standardelor de neatins de frumusețe și succes, care sunt adesea inerente funcționării site-urilor de socializare.

Un studiu publicat recent a constatat că, printre copiii în vârstă de 10 ani care sunt activi pe internet, conturile de pe rețelele de socializare „ar putea avea un impact [negativ] asupra adolescenței și, probabil, vârstei adulte”, explică autorii.

Și, în ciuda faptului că astfel de platforme ar trebui să ne îmbunătățească sentimentul de conectare cu alți oameni, cercetările au descoperit că ele au de fapt efectul opus: fac utilizatorii dedicați mai singuri și mai izolați.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă. Hiperconectarea are loc la un nivel superficial, eliminând toate elementele suplimentare care fac comunicarea mai valoroasă și constructivă din punct de vedere psihologic.

2. Interacțiunile online pot dăuna relațiilor

Site-urile de social media pot promova, de asemenea, singurătatea, dăunând calității relațiilor în moduri directe și indirecte.

Comentariile aparent inofensive de pe rețelele sociale pot da semnale greșite și pot separa oamenii.

În primul rând, există atât de multe aspecte pe care nu le poți controla când vine vorba de ceea ce prietenii tăi împărtășesc despre tine pe conturile lor de pe rețelele sociale.

Poate că o nouă cunoștință crede că este amuzant, de exemplu, să distribuie public o fotografie cu voi doi la bar după muncă, iar ție nu îți face plăcere să fii văzut într-o astfel de ipostază. Sau poate că vărul tău este amuzat de ideea de a te eticheta într-un meme nu foarte inspirat.

Asemenea situații pot provoca în cel mai bun caz stânjenire, dar un studiu publicat în revista Computers in Human Behavior sugerează că aceste momente pot afecta adesea iremediabil relațiile.

„Am descoperit - explică coautorul studiului, Yvette Wohn - că oamenii care au încercat să elimine sau să justifice conținutul jenant au experimentat de fapt un declin în relația lor cu celălalt”.

„Poate fi important ca oamenii să știe că încercarea de a se angaja în managementul impresiilor poate veni și în detrimentul unei relații personale”, adaugă ea.

Totuși, lucrurile pe care le postăm pe paginile noastre personale pot avea și consecințe nedorite. Comentariile, linkurile și citatele distribuite în afara contextului sau glumele tendențioase pot fi toate dăunătoare într-un mediu care încurajează partajarea rapidă și lectura grăbită.

„Rețelele sociale sunt instantanee, în unele cazuri pot ajunge la milioane de oameni simultan și chiar pot instiga comportamente. De multe ori nici măcar nu știm cine l-ar putea citi în cele din urmă și ce efecte va avea”, avertizează Nels Oscar, care a efectuat un studiu despre modul în care site-urile de socializare perpetuează stereotipurile.

Cercetarea sa s-a concentrat pe ce fel de opinii despre boala Alzheimer au fost împărtășite prin intermediul rețelelor sociale, iar descoperirile au fost șocante. Studiul a constatat că „21,13% din toate Tweeturile […] au folosit cuvinte cheie legate de [boala Alzheimer] într-un mod stigmatizant”.

3. Rețelele sociale pot alimenta comportamente periculoase

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să ne petrecem mult timp pe rețelele de socializare este că acestea sunt concepute pentru a da dependență și pentru a ne influența comportamentele din viața reală.

Cercetările au arătat că ceea ce vedem pe rețelele sociale ne poate determina să luăm decizii proaste și să ne formăm obiceiuri periculoase.

Anul trecut, cercetătorii din Statele Unite și Țările de Jos au analizat gradul în care suntem condiționați să răspundem imediat – chiar și la simple indicii vizuale - pe rețelele sociale.

Ei au descoperit că doar vederea siglei Facebook îi face pe oameni să vrea să intre pe site și să verifice feedul. Cu alte cuvinte, am învățat să facem click  automat, ca la comandă, fără să ne gândim prea mult la asta.

Un alt set de experimente, desfășurat acum câțiva ani, a ajuns la o concluzie și mai îngrijorătoare: că modul superficial în care social media ne învață să relaționăm alimentează de fapt comportamentul irațional.

De asemenea, aspectul deosebit de studiat a ceea ce vedem pe rețelele sociale ne poate determina să luăm decizii dăunătoare, fără să ne dăm seama cât de periculoase pot fi de fapt.

Un studiu de la Universitatea Houston din Texas a investigat cum și de ce studenții cad în patima alcoolului după ce au interpretat greșit postările pe care prietenii lor le distribuie online.

„Cei care ajung să consume alcool în exces tind să supraestimeze cât de mult beau alții și ajung să creadă că beau mai puțin decât ar fi normal”, notează coautorul studiului, Nguyen Steers.

Dar, adaugă ea, „Când aceștia realizează ceea ce este de fapt normal, de obicei sunt surprinși când își dau seama că beau mult peste limită”. 

4. Sănătatea noastră fizică este în pericol

O prezență excesivă în rețelele sociale își poate lăsa amprenta nu doar asupra sănătății noastre mentale, așa cum am menționat mai sus, ci și asupra sănătății noastre fizice, în special prin modificarea tiparelor noastre de somn.

Activitățile noastre online pot interfera cu tiparele de somn. Un studiu din 2014 asupra adulților din SUA cu vârsta cuprinsă între 19 și 32 de ani a constatat că participanții și-au verificat conturile preferate de rețelele sociale timp de peste o oră pe zi, în medie, și de aproximativ 30 de ori pe săptămână.

57% dintre acești utilizatori au raportat tulburări de somn.

Cercetătorii sugerează că motivul pentru care utilizatorii rețelelor sociale pot avea un somn de o calitate slabă ar putea include:

•    faptul că se simt obligați să fie activi pe aceste site-uri la orice oră, inclusiv noaptea târziu
•    posibilitatea ca utilizarea rețelelor sociale „poate promova excitarea emoțională, cognitivă și/sau fiziologică”
•    faptul că expunerea la ecrane luminoase înainte de culcare a fost legată de tulburări de somn

„Impactul pe care îl pot avea rețelele sociale asupra tiparelor de somn”, spune autorul principal, dr. Jean-Philippe Chaput, „este un subiect de mare interes, având în vedere efectele adverse binecunoscute ale privării de somn asupra sănătății”.

5. Social media scade productivitatea

În cele din urmă, dar nu mai puțin important, cercetătorii au demonstrat că angajamentul nostru față de platformele de social media poate afecta negativ angajamentul față de propria noastră viață creativă și profesională în moduri complexe.

Ți-a fost mai greu să te concentrezi? Rețelele sociale pot fi de vină. O lucrare publicată anul trecut în Jurnalul de Psihologie Socială Aplicată a sugerat că petrecem mult mai mult timp pe rețelele sociale decât credem, prin urmare, irosim una dintre cele mai valoroase resurse ale noastre: timpul.

„Am găsit dovezi”, scriu autorii, „că stimulii legați de Internet și Facebook pot distorsiona percepția timpului datorită mecanismelor legate de atenție și excitare”.

Rapoartele sugerează că, chiar și atunci când suntem la serviciu, totuși cedăm nevoii de a verifica cele mai noi „aprecieri” și comentarii, deși știm că nu trebuie să facem acest lucru.

Un set de date a constatat că angajații petrec 2,35 ore pe zi, în medie, accesându-și conturile de social media la locul de muncă. Este de mirare că uneori ne este greu să respectăm termenele limită dacă ne dorim să ne numărăm din nou „like-urile”?

Astfel de platforme ne încurajează să comutăm constant între sarcini sau să încercăm să îndeplinim mai multe sarcini în același timp - cum ar fi ascultarea noului videoclip al prietenului nostru în timp ce citim comentariile lăsate la videoclipul respectiv și poate și răspunsurile la câteva.

Cercetările arată, totuși, că atunci când facem mai multe sarcini, pur și simplu pierdem capacitatea de a ne concentra pe o sarcină la un moment dat. Prin urmare, am putea descoperi că citirea unui articol sau a unei postări pe blog într-o singură sesiune a devenit dificilă, iar lectura unei cărți de 200 de pagini poate fi aproape imposibilă.

Atenție!

Deci, dacă ai citit acest articol și te-ai regăsit în cel puțin câteva dintre punctele de mai sus, ar putea fi timpul să te gândești la o detoxifiere de la  rețelele sociale.

Șterge aplicațiile sociale sau instalează un widget de blocare a rețelelor sociale în browser și vezi cum te simți după câteva zile – săptămâni sau poate chiar luni – fără atâtea distrageri de la viața reală.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Gender differences in the associations between age trends of social media interaction and well-being among 10-15 year olds in the UK - https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5220-4

Reactions to other-generated face threats on Facebook and their relational consequences - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0747563215302922

Research explores relationship between social media and drinking - https://www.eurekalert.org/news-releases/678574

The association between social media use and sleep disturbance among young adults - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091743516000025


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0